И тази година Бил Гейтс спази традицията да отбележи празничния сезон със списък на любимите си книги, които е прочел през изминалата година.

Както винаги, той оставя няколко допълнителни подаръка на дъното на чорапа, пише CNBC.

Милиардерът чете около 50 книги всяка година и редовно публикува сезонни списъци с препоръчани от него издания. Последният включва и поредица от онлайн лекции по икономика, които той нарича "фантастични", както и плейлист на празнична тематика в Spotify "просто за забавление".

"Обичам празничната музика и съм съставил списък с някои любими песни - класически и модерни, от САЩ и от цял свят", пише Гейтс в публикация в блога си.

Препоръките на съоснователя на Microsoft започват с три нехудожествени книги, за които той казва, че "веднага са му дошли на ум", когато е започнал да пише списъка.

The Song of the Cell от Сидхарта Мукерджи

Мукерджи, автор, носител на "Пулицър", и онколог от Колумбийския университет, пише за това, което Гейтс нарича "градивните елементи на живота" - клетките, от които се състоят всички живи организми.

В известен смисъл The Song of the Cell е история на медицината, която обхваща откриването на клетките през 1600 г. и как разбирането на хората за тях се е развило с течение на времето.

Книгата, публикувана миналата година, е и поглед напред към бъдещите медицински пробиви, които манипулирането на клетките може да отключи.

Книгата ще ви помогне да разберете по-добре собственото си тяло, особено какво означава, когато се разболеете - пише Гейтс.

Уорън Бъфет е чел това: 5 аудиокниги в Spotify, препоръчвани от милиардераЗнанието се трупа като лихва по спестяванията, казва милиардерът

Not the End of the World от Хана Ричи

Какво ще кажете за малко климатичен оптимизъм, който да ви зареди с празнично настроение?

"Всеки, който иска да води информиран разговор за изменението на климата, трябва да прочете тази книга", пише Гейтс.

Not the End of the World е преглед на това как светът може действително да спечели битката срещу изменението на климата от Хана Ричи, учен в областта на данните от Оксфордския университет.

Авторката "е вярвала - както много активисти за опазване на околната среда - че "живее в най-трагичния период на човечеството", пише Гейтс.

Но като се придържа към данните, тя осъзнава, че колкото и да са лоши нещата, хората всъщност постигат напредък в борбата с изменението на климата.

"Тя използва данните, за да разкаже една история, която противоречи на сценариите за край на света по отношение на климата и други екологични теми, без да премълчава предизвикателствата", пише Гейтс.

3 безплатни съвета от милиардерите Бил Гейтс, Марк Кюбан и Рей ДалиоИ тримата са преживели върховете и спадовете на успеха - и всеки от тях знае каква е цената на това, в което се е превърнал днес

Invention and Innovation от Вацлав Смил

Смил, почетен професор по екология в Университета на Манитоба, е един от любимите автори на Гейтс.

Той казва, че е прочел всяка една от 44-те книги на Смил и че "никой не е по-добър от него в обяснението на миналото".

В Invention and Innovation Смил разглежда примери за човешки иновации в историята. Пише за изобретения, които не са били успешни или дори са катастрофални. Обяснява също така какво се случва с иновациите, които хората отдавна са обещали, но все още не са реализирали - като производството на енергия чрез ядрен синтез.

Гейтс отбеляза, че Смил не е толкова оптимистично настроен, колкото той, по отношение на настоящата ера на иновациите, като авторът идентифицира "несъмнени признаци на технически застой и забавяне на напредъка".

Въпреки това Гейтс препоръчва книгата на всеки, който се интересува от това как човешката изобретателност ни е довела до този момент.

От Бил Гейтс до папата – улавянето на CO2 от въздуха поляризира мнениятаДиректното улавяне на въглероден диоксид има своите привърженици, но предизвиква разногласия и е поставяна под съмнение от редица организации

Онлайн лекции по икономика от Тимъти Тейлър

Гейтс отдавна е почитател на Тейлър, икономист, завършил в Станфорд, който е отговорен редактор на списанието Journal of Economic Perspectives.

Сега милиардерът препоръчва три серии от онлайн лекции на Тейлър, които могат да се гледат в абонаментната услуга Wondrium. "Не можете да сгрешите с нито една от лекциите на Тейлър", пише Гейтс.

Лекциите са общо 96 видеоклипа с продължителност около 30 минути всеки и разглеждат различни теми в широкия обхват на икономиката.

Както описва Гейтс: "Новата глобална икономика" ви запознава с основната икономическа история на различните региони и с това как функционират пазарите.

"Икономика" е най-подходящ за хора, които искат да разберат принципите на икономиката в дълбочина. "Неочаквана икономика" вероятно има най-широка аудитория, защото Тейлър прилага тези принципи към неща от ежедневието, включително подаръци, трафик, природни бедствия, спорт и др."

С колко забогатяха най-влиятелните милиардери за последните 40 годиниТази година най-богатите хора в САЩ са с 500 млрд. долара по-богати, отколкото миналата

Празничен плейлист на Гейтс в Spotify

Плейлистът на Гейтс с 54 песни е достъпен в профила му в Spotify "просто за забавление", пише той.

Списъкът включва широк спектър от мелодии, които помагат на Гейтс да "навлезе в празничния дух" - от традиционни класики като "Joy to the World" или "The Christmas Song" на Нат Кинг Коул до по-модерни интерпретации като "Last Christmas" на Wham или "12 Nights" на Сиа.

"Независимо дали слушате в раздърпан пуловер, докато опаковате подаръците, или около масата със семейството и приятелите, надявам се тези песни да донесат толкова радост на вашите празници, колкото и на моите", пише Гейтс.