Оптимизмът на Уолстрийт продължи в сряда, като широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,1%, оставайки само на 0,3% от рекордното си затваряне през януари 2022 г.

S&P 500 e напреднал с повече от 24% за годината, след като предишната падна с 19%.

Технологичният Nasdaq Composite добави 0,2% в сряда. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,3%, или около 111 пункта, което е неговият шести рекорд този месец.

На S&P 500 бяха нужни почти две години, за да се върне към предишните си върхове. Лепкавата инфлация, агресивно повишаване на лихвените проценти и войната на Русия в Украйна лишиха акциите от тласък нагоре миналата година. Инвеститорите влязоха в 2023 г. притеснени, че се задава рецесия.

Уолстрийт започна последната за 2023 г. търговска седмица с ръстАкциите на Intel се покачиха с 5,2% във вторник, регистрирайки най-високото си затваряне от март 2022 г.

До голяма степен тревогата се успокои след като повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв помогна за укротяване на инфлацията, без да предизвика рецесия. Фед сигнализира по-рано този месец, че може да намали лихвените проценти през следващата година, изпращайки инвеститорите към бутона „купува“.

Рязкото рали през декември обаче може да създаде разочарование за инвеститорите през 2024 г., отбелязва The Wall Street Journal. Те ще наблюдават дали инфлацията продължава да намалява през следващата година и дали Фед действително ще облекчи лихвите.

Председателят на централната банка Джером Пауъл остави вратата отворена за по-нататъшно увеличение, ако е необходимо. Рязкото покачване на фондовия пазар и силната икономика може да затруднят облекчаването на паричната политика на Фед.

Грешки, победи и в крайна сметка несигурност. Оценката на Фед за 2023 г. Федералният резерв направи някои неща правилно, след като направи някои неща погрешно, пише бившият заместник-председател на Фед Роджър У. Фъргюсън

Нещо повече, печалбите на S&P 500 се дължат на шепа големи технологични компании с огромно влияние върху индекса. Когато само няколко акции са отговорни за по-голямата част от печалбите на пазара, той става по-уязвим и на спадове.

Докато Уолстрийт празнува изпълнената мисия на Фед за инфлацията, усещането е като в дните преди повишаването на лихвите през 2021 г., когато изглеждаше, че пазарите винаги вървят нагоре, отбелязва още WSJ.

Пазете се от мантрата на тълпата на Уолстрийт: „Мекото кацане“ през 2024 г.WSJ: През всяка от последните три години инвеститорите следваха консенсус, който се оказа напълно погрешен

Надеждите за по-ниски лихвени проценти подхраниха и други части на икономиката - особено сектора на жилищните имоти, който се забави значително, след като Фед започна да затяга политиката си. Rocket Cos., UWM Holdings и loanDepot, три от най-големите ипотечни компании в САЩ, са нараснали с повече от 100% през 2023 г., което ги поставя на най-високите им нива от близо две години.

Акциите на New York Times добавиха 2,8 в сряда, след като стана ясно, че медията съди Microsoft и OpenAI за предполагаемо нарушаване на авторски права.

New York Times съди Microsoft и OpenAI за нарушаване на авторски праваВ иска си NYT обвинява Microsoft и OpenAI в създаването на бизнес модел, основан на

На пазарите на облигации доходността на референтните 10-годишни държавни бонове на САЩ се понижи до 3,788% от 3,885% във вторник. Двугодишната доходност падна до 4,242% от 4,339%.

На петролния пазар фючърсите на сорта Брент паднаха с 1,8% до $79,65 за барел.

Дронове срещу военни кораби: Зад завесите на военния театър в Червено мореМасирани атаки на йеменските хути ще поставят под напрежение възможностите на САЩ – военни и финансови

Отвъд океана панконтиненталният Stoxx Europe 600 се повиши с 0,2%.

Японските акции нараснаха, водени от SoftBank. Американският телеком T-Mobile ще издаде акции на стойност 7,6 милиарда долара на SoftBank, част от сделка, сключена през 2020 г. Японската компания затвори с 4% нагоре.

Китайските технологични акции се повишиха, след като властите одобриха много нови онлайн видеоигри, сигнализирайки за обръщане на по-строгия контрол върху гейминг индустрията. При търговията в Хонконг NetEase скочи с 12%, а Tencent добави 4%.