Световният бизнес, икономиката и технологиите преживяха бурни периоди и сътресения през изминалите 12 месеца.

Илон Мъск прекръсти Twitter на X – потребителите не останаха очаровани от това.

Сам Алтман беше уволнен от OpenAI... и след това отново нает.

Сам Банкман-Фрийд беше признат за виновен по обвиненията в измами.

А Тейлър Суифт и Бионсе буквално предизвикаха земетресения в развлекателната индустрия с успеха на турнетата си.

Парите говорят, а тихият лукс шепти: Културните трендове на годинатаОсвободени от страха, локдауните и принудителните ограничения, хората започнаха да харчат спестяванията си за преживявания, което се оказа добра новина за изкуството, модата и културата

В сферата на финансите, Джером Пауъл впрегна всичките си усилия да обуздае инфлацията с повишение на лихвените проценти. В резултат, тя започна да се охлажда, след като миналата година достигна 40-годишен връх.

Компаниите продължиха да наемат служители, а потребителите – да харчат.

Какво ни очаква в бъдеще не може да се твърди със сигурност, но CNN публикува прогнозите на водещи експерти по отношение на икономиката, изкуствения интелект и бизнеса за 2024 г.

Инвестициите с поглед в дългосрочна перспектива

Марк Занди е главен икономист на Moody's Analytics.

Възвръщаемостта за 2023 г., включваща увеличението на цените на акциите и дивидентите, е на път да достигне 15%. Това е дори по-добре, отколкото инвеститорите очакваха в началото на годината.

Но не разчитайте на подобни печалби през следващата година или по всяко време в обозримото бъдеще. Разумният планиращ трябва да очаква печалби, съответстващи на дългосрочната историческа възвръщаемост, която е по-близо до половината от това, което виждаме в момента.

Икономиката избегна широко очакваната рецесия, а облекчението на инвеститорите води до повишаване на цените на акциите.

Глобален оптимизъм с бурна инфлация: Икономическото торнадо на 2023 г.Противно на прогнозите за рецесия поради високите лихвени проценти, най-голямата световна икономика продължи да се разраства

Преди една година консенсусът беше, че за да потисне болезнено високата инфлация, Федералният резерв ще трябва да повиши лихвените проценти, докато заетостта спадне, а безработицата нарасне.

Но това не се случи.

Вместо това, инфлацията отстъпи, тъй като отшумяха последиците от пандемията, включително смущенията във веригата на доставките и на пазара на труда, а влиянието на войната в Украйна върху цените на петрола и храните отслабна.

Фед спря да повишава лихвените проценти и щом политиците се уверят, че инфлацията се доближава до целта, ще започнат да я намаляват. Това ще бъде катализаторът за следващото значимо повишение на цените на акциите.

Цените могат да се повишат още повече, ако еуфорията около изкуствения интелект е по-скоро реална, отколкото самоцелна. Ще бъдат по-слаби, ако инфлацията се окаже по-упорита и отнеме повече време на Фед да намали лихвите или дори да принуди политиците да ги увеличат отново.

Какво ще се случи с долара през 2024?Очакванията са той да е нестабилен, но залагането на по-слаб долар остава опасно начинание

Тази повишена несигурност е аргумент за това да не се опитвате да определяте времето на инвестициите си в акции или да имате краткосрочен хоризонт. Най-добре е да се инвестира последователно с оглед на дългосрочната перспектива. И не очаквайте, че високата възвръщаемост от последната година ще продължи.

Силата на профсъюзите вдига заплатите

Дана Питърсън е главен икономист в The Conference Board.

Възстановяването на влиянието на профсъюзите в условията на свити пазари на труда може да запази заплатите високи през 2024 г.

Бързото нарастване на заплатите в условията на огромен недостиг на работна ръка бяха основните фактори, които стимулираха инфлацията в САЩ по време на пандемията.

Тъй като работниците напускаха нископлатени места заради по-доходоносни, а предприятията увеличаваха възнагражденията, за да привлекат и задържат кадрите си, заплатите нараснаха до нива, невиждани от десетилетия.

Това спомогна за увеличаване на потребителските разходи, които допълнително стимулираха инфлацията. Федералният резерв реагира с поредица от повишения на лихвените проценти, които доведоха до 22-годишен връх.

Предколедният подарък на Фед възражда надеждите на IPO пазара през 2024Засега 2023 се очертава да бъде втората най-лоша за сделките с дялов капитал за последното десетилетие

След пандемията охлаждането на търсенето на работна ръка от страна на бизнеса спомогна за раздуването на балона на заплатите.

Продължаващият недостиг на работници се дължи на ограниченията в предлагането на работна ръка, причинени от нарастващото пенсиониране на бейби бумърите и ниската раждаемост. Профсъюзите могат да договарят по-добри пакети от компенсации, когато наличността на квалифицирани работници е малка. По-високите заплати повишават производствените разходи на компаниите, които прехвърлят тази тежест върху клиентите.

Тъй като пенсионирането ще продължи, недостигът на работна ръка и съпътстващите го по-високи заплати вероятно ще се запазят.

Има ли рецесия на хоризонта

Дезмънд Лахман е старши научен сътрудник в American Enterprise Institute. Бил е заместник-директор в отдела за развитие и преглед на политиката на Международния валутен фонд и главен икономически стратег за развиващите се пазари в Salomon Smith Barney.

През 2008 г. Федералният резерв беше изненадан от кризата с високорисковите ипотечни кредити и срива на жилищния пазар, които предизвикаха Голямата рецесия.

Грешки, победи и в крайна сметка несигурност. Оценката на Фед за 2023 г. Федералният резерв направи някои неща правилно, след като направи някои неща погрешно, пише бившият заместник-председател на Фед Роджър У. Фъргюсън

Днес Фед изглежда прави подобна грешка.

Той продължава да настоява за необходимостта от високи лихвени проценти за по-дълго време, за да се пребори инфлацията, дори в момент, когато има ясни признаци за сериозни проблеми в сектора на търговските недвижими имоти. Твърде вероятно е тези проблеми да доведат до вълна от фалити на регионални банки до средата на 2024 г., което може да ускори нова икономическа рецесия.

Пандемията промени трайно навиците за работа и пазаруване; работодателите вече не вярват, че служителите трябва да работят от офиса на пълен работен ден и хората вече не трябва да пазаруват в моловете. В резултат на това делът на незаетите офис площи в национален мащаб нарасна до над 16% - ниво, което надхвърля пика от 2008 г. Това, заедно с високите лихвени проценти, затруднява строителните предприемачи да разсрочат заемите за недвижими имоти на стойност 1,5 трлн. долара, чийто падеж настъпва през следващите няколко години.

През 2023 г. имахме регионална банкова криза, в центъра на която бяха Silicon Valley Bank и First Republic Bank.

Нови предизвикателства за регионалните банки в САЩ, този път регулаторниТе ще трябва да отговарят на изисквания, доскоро засягащи само системно важните банки

Догодина вълна от неизплатени заеми за търговски имоти има потенциала да доведе до фалит на много регионални банки, като по този начин ускори икономическата рецесия.

Когато това се случи, Фед ще бъде принуден да направи рязък завой, за да подкрепи разклатената икономика. Той ще направи това, като намали лихвените проценти и премине от политика на затягане към политика на облекчаване.

По-високи печалби на Уолстрийт

Савита Субраманян е ръководител на отдел "Американски акции и количествени стратегии" в BofA Securities.

Въпреки устойчивата американска икономика, тази година корпоративните печалби бяха в рецесия, като от края на 2022 г. насам отбелязаха три поредни тримесечия на отрицателен растеж.

Мечите инвеститори посочват като причини слабото търсене, отслабващата ценова мощ, все още високите заплати, бързото повишаване на лихвените проценти и охлаждането на икономиката.

По-високо за по-дълго време: Как Фед уби мечтата на Уолстрийт с три думиБеше необходима само една пресконференция на Джером Пауъл, за да се разбият надеждите, които на Уолстрийт трупаха цяла година

Но от BofA Global Research са по-обнадеждени.

През третото тримесечие на тази година печалбите на компаниите от S&P 500 започнаха да се възстановяват и се очаква продължителен ръст на печалбите през 2024 г.

Защо? Като начало, проучване сред техните анализатори разкрива широки очаквания: забавяне, но не и намаляване на цените, по-високи маржове, когато продължаващата инфлация на заплатите се компенсира от повишаване на производителността и намаляване на разходите в други области.

Освен това корпоративната Америка се адаптира, като намали разходите си и се възползва от ниските лихвени проценти през последното десетилетие, за да фиксира дългосрочен дълг с атрактивни лихви.

През следващата година се очаква среден до висок едноцифрен ръст на печалбите на големите публични компании в САЩ въпреки потенциалното икономическо забавяне.

В „тиха депресия“ ли са САЩ? Икономисти отговарят на вайръл теория в TikTokСпоред някои потребители, днес е по-трудно да се справиш с живота, отколкото през най-лошия икономически период в историята на страната – дори дните на Голямата депресия

Обикновено ръстът на печалбите се понижава успоредно с ръста на БВП (плюс-минус няколко месеца), който икономистите на BofA очакват да се забави през следващата година, но има и изключения.

Стабилизирането на потреблението на стоки и забавянето на потреблението на услуги след масовото преминаване от стоки към услуги след пандемията може да доведе до това, че корпоративните печалби да изпреварят растежа на БВП догодина.

AI – още по-голямо влияние и нови рискове

Джони К. Тейлър-младши е президент и главен изпълнителен директор на SHRM и автор на книгата "Reset: Ръководство за лидери за работа в епохата на сътресенията."

С навлизането в 2024 г. бизнес пейзажът претърпява сеизмична промяна, предизвикана от конвергенцията на изкуствения интелект и необходимостта от устойчива глобална работна сила.

AI се превръща от изследователска технология в основен двигател на бизнеса в критичен момент. Плаващите нива на производителност, недостигът на работна ръка и ръстът на заплатите допринасят за нестабилен пазар на труда, което води до икономическа несигурност.

Използването на изкуствен интелект може да освободи време и енергия на служителите, за да се концентрират върху по-ценни задачи, което ще бъде от решаващо значение през следващата година, тъй като работодателите се стремят да увеличат производителността, без да ескалират относителните разходи за труд.

Защо съм оптимист за бъдещето на AI: Възгледите на Бил Гейтс година напред„Тази година за първи път използвах изкуствен интелект за работа, а не само като новост. Подозирам, че същото важи и за много хора. В момента сме в началото на огромен технологичен преход

От първостепенно значение за компаниите обаче ще бъде да намалят рисковете, свързани с внедряването и експлоатацията на AI.

Дори с всички обещания, които дава, той може да наследи съществуващи предразсъдъци, да застраши патентовани данни или да продължи да разпространява цифровото разделение, ако не се използва правилно.

Компаниите, които внедряват AI на работните си места, трябва да въведат стабилни етични рамки, гарантиращи прозрачност, отчетност и справедливост на системите за AI. Ще бъде наложително да създадат приобщаващи работни места, където хората се чувстват принадлежни - а това започва с насърчаване на взаимното уважение във всички области.

Изграждането на глобално устойчива и приобщаваща работна сила, оборудвана с иновативни стратегии за изкуствен интелект, ще даде възможност на компаниите да се справят успешно с предизвикателствата и несигурността на следващата година.

Тези, които не използват AI, ще изостанат

Даниел Лина-младши е старши преподавател в Северозападния университет в Правния факултет и в Катедрата по компютърни науки на инженерния факултет. Преди това е бил съдружник в голяма адвокатска кантора и разработчик, ИТ мениджър и консултант.

През 2024 г. организациите и хората ще научат още повече как най-добре да използват възможности на AI.

Инструментите с общо предназначение като ChatGPT ще допълнят много задачи и ще подобрят ефективността.

Марк Валдер, Ringier: Който приеме AI ще бъде победител, останалите губятГлавният изпълнителен директор на 190-годишната организация, споделя пред Profit.bg как лидерите в сектора виждат бъдещето, очертано от изкуствения интелект

Но най-значителните постижения ще дойдат от експертите в областта, които проектират и разработват системи с AI, насочени към конкретни проблеми.

Например правните експерти разработват системи, които дават насоки на предприятия и физически лица за конкретни правни предизвикателства, като договори и спорове.

Предприятията ще бъдат изправени пред огромен натиск да приемат инструменти на AI, за да не изостават от конкурентите си. Но простото приемане и използване няма да е достатъчно в дългосрочен план.

Предприятията ще трябва да инвестират в изследвания и разработки сега, за да започнат процес на трансформиране на своите продукти и услуги, или рискуват да изостанат, когато пазарът им се промени драстично в бъдеще.

Компаниите няма да се отличават по технологиите, които използват, а по това как проектират и използват стратегически системите за AI, за да засилят силните си страни и да уловят възможностите на своите пазари.

Най-успешните организации ще обучат и ще дадат възможност на всички служители да използват AI, а няма да го ограничат до избрани, които предварително са определени да се възползват от него.

5 стъпки за триумф в икономиката, базирана на уменияТрадиционният фокус на работодателите върху дипломите постепенно се заменя с акцент върху конкретните качества и познания на служителите

AI ще помага за бързото обработване на имейли и изготвяне на отговори. Лицата, които ще извлекат най-голяма полза, ще бъдат тези, които инвестират в обучение, като се възползват от безплатното и евтино онлайн обучение, за да научат как работят с AI на функционално ниво.

Много от тези прогнози са лесни, защото това са цели и задачи, които организациите и хората трябва да решат и да направят. От тях зависи да ги осъществят през 2024 г.