Френският стартъп Mistral AI още няма работещ продукт, когато набира 105 млн. евро в един от най-големите начални кръгове за финансиране в Европа миналия месец. Но Антоан Мойру, партньор в Lightspeed Venture Partners, един от най-големите спонсори на новосъздадената компания, не се притеснява от това.

"Може да изглежда като много голямо число", казва той пред CNN, но компанията има големи, глобални амбиции и се нуждае от много скъпа изчислителна мощност, за да ги осъществи.

Сделката е само един от примерите за трескавото вълнение около потенциала на генеративния изкуствен интелект, който може да създава оригинален текст, изображения и друго съдържание в отговор на подкани от потребителите, да генерира огромна възвръщаемост за инвеститорите.

Но някои от тях, както и много хора от бранша, се опасяват, че треската за финансиране се превръща в балон, като парите се наливат в компании, които нямат нито приходи, нито иновативен продукт, нито нужния опит.

Надпреварата за автономни агенти с AI завладява Силициевата долинаЕксперименталните системи на базата на GPT-4 или подобни модели, привличат милиарди долари инвестиции
Емад Мостак, основател и главен изпълнителен директор на Stability AI, компания за генеративен изкуствен интелект, която също причислява калифорнийската Lightspeed към своите спонсори, очаква настоящата вълна от инвестиции в компании за изкуствен интелект да създаде "най-големия балон на всички времена".

"Наричам го "dot-AI" балон, като той дори още не е започнал да се надува", казва Мостак пред медията, визирайки дот-ком (dot-com) балона от края на 90-те години на миналия век, когато спекулативните инвестиции в зараждащи се интернет компании в крайна сметка доведоха до големи загуби за много инвеститори.

Нов балон?

Инвестицията в Mistral AI е само една от многото тази година, направени от фондове за рискови инвестиции, които се борят за място на този многообещаващ пазар. През първите шест месеца на 2023 г. те са вложили 15,2 млрд. долара в компании за генеративен изкуствен интелект в световен мащаб, според данни на Pitchbook.

По-голямата част от тази сума идва от инвестицията на Microsoft в размер на 10 млрд. долара в OpenAI, обявена през януари. Но дори и без да се включва тя, стойността на рисковите инвестиции в генеративен AI е нараснала с почти 58% в сравнение със същия период през 2022 г.

Мъск създава xAI и пренарежда играчите в полето на изкуствения интелект
Пускането на ChatGPT в публичното пространство през ноември е катализаторът на сегашния бум, според Мойру от Lightspeed. Той е забелязал, че все повече основатели споменават генеративния AI в предложенията си за финансиране, но определя някои от тях като “щипка сол за инвеститорите”.

Той не включва Mistral AI в тази група. Компанията за рисков капитал на Мойру, която според него е допринесла със "значителна част" за набирането на 105-те млн. евро от стартъпа, е направила това заради "несравнимия" опит на тримата основатели. Преди това всички те са работили с големи езикови модели - двама от тях в Meta, компанията майка на Facebook, а един - в DeepMind на Google.

"В света има само една малка група от може би 80-100 души, които имат опит в обучението на големи езикови модели в голям мащаб", отбелязва Мойру пред CNN.

Но не само частни инвеститори с големи възможности се надяват да спечелят от бума на изкуствения интелект. Потоците в петте най-големи борсово търгувани фонда в света, фокусирани върху AI, са нараснали средно с 35% от началото на годината. След тежката 2022 г. акциите на технологичния индекс Nasdaq са се повишили с близо 42% през това време, изпреварвайки по-широкия индекс S&P 500, който расте с по-малко от 19%.

През май Nvidia, американският производител на усъвършенствани микрочипове, необходими за захранване на генеративния изкуствен интелект, стана шестата компания в света, чиято пазарна капитализация достига 1 трилион долара. От началото на годината акциите на компанията са поскъпнали с 207%.

Готови ли са българските фирми да използват изкуствен интелект в бизнесаЦентърът
Но едновременно с това през последните 12 месеца акциите на Nvidia се търгуват и със съотношение цена/печалба - показател за това дали акцията е надценена или подценена - от 237 пункта. Колкото по-високо е съотношението, толкова по-вероятно е акциите да са надценени. За сравнение, компаниите от S&P 500 са се търгували със средно съотношение от 24 за същия период, посочва още CNN и цитира инвеститори, които обясняват:

“Но докато Nvidia е печеливша, C3.ai, софтуерна компания за изкуствен интелект, чиито акции се покачиха с над 240% тази година, не е. И не се очаква да бъде - нито тази, нито следващата година. Ситуацията поразително прилича на дот-ком балона”.

А всеки балон в един момент се пука.

Когато в края на 1998 г. инвеститорите започват да влагат пари в дот-ком компаниите, стойността на Nasdaq се увеличава повече от два пъти само през 1999 г. Но въпреки големите надежди и огромните оценки, повечето от стартиращите компании така и не генерират приходи или печалба, според Goldman Sachs. Акциите на Nasdaq се сриват с 81% в периода между пика през март 2000 г. и края на септември 2002 г.

Апокалипсисът с AI се отлага. Ако разберем потенциалните му рискове сегаРазбирането на опасностите от непредвидени последици ще бъде от полза за човечеството
Майк Рейнолдс, вицепрезидент на инвестиционната стратегия в Glenmede, американска компания за управление на богатството, заявява, че сегашното вълнение "напомня на технологичния балон от 90-те години, когато много компании все още нямаха печалби, но хората бяха толкова оптимистично настроени за перспективите им, че бяха готови да предлагат все по-високи цени за акциите им".

"Все още не сме видели как шумът около изкуствения интелект се превръща в конкретни фундаментални резултати", добавя той.

Избор на победител

За инвеститорите ще бъде "много трудно" да разберат дали подкрепят AI еквивалента на следващия Amazon или Google, смята Рейнолдс. От 10-те най-високо оценени компании в областта на технологиите и комуникациите днес само две - Microsoft и Cisco, са били в топ 10 в пика на дот-ком балона през март 2000 г., според анализ на Glenmede.

"Невинаги е очевидно кои ще бъдат дългосрочните победители от иновативните процеси", казва Рейнолдс.

Как бумът на генеративния AI ще промени завинаги онлайн рекламата Технологията създава персонализирани съобщения и визуализации при изграждането и усъвършенстването на кампаниите
В края на 90-те години на миналия век, добавя той, една компания можеше "просто да сложи думата "dot-com" в края на името си и цената на акциите ѝ да се повиши с 10% на следващия ден".

Джордан Джейкъбс, съосновател и управляващ партньор в Radical Ventures, базирана в Торонто компания за рисков капитал, специализирана в областта на изкуствения интелект, забелязва подобен импулс сред основателите на технологични компании и днес.

"Закупуването на домейн "dot-ai" и претендирането, че сте компания за изкуствен интелект всъщност не ви прави компания за изкуствен интелект", казва той пред CNN. "Като инвеститори една от задачите ни е да разберем кой е истински и кой не."

Джейкъбс, който е основал две компании за изкуствен интелект през последните 13 години, обяснява също така, че според него има "пълна липса на разбиране" за това колко ценна ще бъде технологията занапред.

Той прогнозира, че през следващото десетилетие AI ще бъде интегриран във всеки софтуер или напълно ще го замени, създавайки "икономическа стойност в размер на трилиони долари". Според него технологията открива нови хоризонти и в областта на разработването на лекарства и моделирането на климатичните промени.