Хората, които използват ChatGPT при писмени задачи, са по-продуктивни и създават съдържание с по-високо качество от останалите.

Това показват резултатите от проучване на Шакд Ной и Уитни Жанг – дипломирани студенти по икономика от Масачузетския технологичен институт, цитирани от технологичния бюлетин The Download на списание MIT Technology Review.

От маркетингови материали до имейли и отчети – милиони хора ентусиазирано използват помощта на ChatGPT още от появата му през ноември 2022 г. Днес новите големи езикови модели преобразяват работните места в много сектори.

Дали обаче ще доведат до чувствителен напредък или не, зависи от самите нас, показват изводите в проучването.

ChatGPT може да помогне за намаляване на различията в уменията за писане на служителите. Авторите на изследването са открили, че така се дава възможност на хората с по-слаби умения за писане да достигат качеството на работа на своите по-квалифицирани колеги.

Google проучва инструменти с AI за журналисти и преговаря с издателиИнструментите с изкуствен интелект биха могли да помагат на журналистите с варианти за заглавия или различни стилове на писане

Шакд Ной и Уитни Жанг наемат 453 търговци, анализатори на данни и свои колеги - професионалисти с висше образование, като карат всеки от тях да изпълни два вида задачи, които обикновено са част от ежедневната им работа - като писане на съобщения за медиите, кратки доклади или планове за анализ.

На половината е дадена възможност да използват ChatGPT, който да им помогне да изпълнят едната от двете задачи.

Група от други професионалисти проверява качеството на резултатите, оценявайки написаното по скала от 1 до 7, като 7 е най-високата оценка. Всяка работа е оценявана от трима души, споделящи еднаква професия, наети чрез изследователската платформа Prolific.

На пишещите, избрали да използват ChatGPT, отнема 40% по-малко време, за да изпълнят задачите си. Оценителите определят тяхната работа като 18% по-качествена от тази на участниците, които не използват помощта на чатбот.

Опитните в писането служители успяват да намалят времето си за работа, докато оценените предварително като по-слаби „писачи“, създават по-висококачествено съдържание, получавайки достъп до чатбота.

Хиляди автори искат възнаграждения от собствениците на AI чатботове Гилдията на авторите съобщава още, че доходите на писателите са намалели с 40% през последното десетилетие

„ChatGPT е много добър в създаването на този вид писмено съдържание и затова използването му за автоматизиране на части от процеса на писане вероятно ще спести много време.

Съвсем ясно е, че това доста улеснява работата на държавните служители – все повече хора ще го използват и това ще окаже доста силен ефект върху начина, по който е структурирана дейността на „белите якички“, споделя Ной, водещ автор на изследването.

Въпреки това, резултатите от ChatGPT и други генеративни AI модели далеч не са надеждни.

Чатботът е много добър в представянето на фалшивата информация като фактически вярна, което означава, че въпреки че служителите могат да го използват за по-висока продуктивност в работата си, те рискуват да вмъкнат в нея и грешки.

ChatGPT няма да ви уволни от работа. Но тези, които го използват – да Начални проучвания на пазара на труда вече доказват, че младите работници са първите, които ще възприемат изкуствения интелект

В зависимост от естеството на работата на дадено лице, тези неточности могат да имат сериозни последици.

Адвокат Стивън Шварц беше глобен с 5000 долара от съдия за използване на ChatGPT при изготвяне на правна справка, която съдържа неверни съдебни становища и правни цитати.

„Технологичният напредък е нещо обичайно и няма нищо нередно в използването на надежден инструмент с изкуствен интелект като помощник.

Но съществуващите правила налагат на адвокатите ролята на контролиращи и гарантиращи точността на съответните документи.“, обосновава се съдия Кевин Кастел по споменатия казус.

OpenAI очаква появата на свръхинтелигентен AI до края на десетилетието Компанията създава специален екип, който да управлява рисковете, свързани с подобна технология

„Настоящото изследване подсказва как AI може да бъде полезен на работното място, действайки подобно на виртуален асистент“, е мнението на Рику Аракава, изследовател в университета „Карнеги Мелън“, който изучава използването на големи езикови модели сред служителите и не е участвал в конкретното проучване.

„Мисля, че това е наистина интересен резултат, който демонстрира как сътрудничеството човек – AI работи действително добре при този вид задача.

Когато хората използват AI, за да усъвършенстват своята продуктивност, те могат да създават по-добро съдържание“, добавя в заключение Рику Аракава.