Пазарната капитализация на компаниите от т. нар. Великолепна седморка, включваща Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta и Tesla, достигна 13 трилиона долара (12,04 трилиона евро). Сумата съответства на съвкупния брутен вътрешен продукт на четирите най-големи икономики в Европа: Германия, Обединеното кралство, Франция и Италия, пише Euronews Business.

Подобно сравнение не само подчертава финансовото влияние на технологичните гиганти, но и повдига въпроса дали тяхната оценка е рационална – или сме свидетели на нова икономическа реалност.

Главният инвестиционен стратег на Bank of America Майкъл Хартнет отбелязва, че общата пазарна капитализация на компаниите от Великолепната седморка надвишава и съвкупния БВП на големи световни градове като Ню Йорк, Токио, Лос Анджелис, Лондон, Париж, Сеул, Чикаго, Сан Франциско, Осака, Далас и Шанхай.

Тази група представлява и близо една трета от индекса S&P 500 - концентрация, която навява спомени от ерата на dot-com и предизвиква интензивен дебат за бъдещето на пазарното равновесие.

Скорошен анализ на JP Morgan показа увеличение на дела на 10-те най-големи акции в индекса MSCI USA до значителните 29,3% през декември 2023 г., на крачка от историческия връх от 33,2%, наблюдаван по време на пика на dot-com балона.

Могат ли акциите да надминат върховете от началото на 2022 г.?Въпреки че фондовият пазар е изправен пред много по-добра перспектива, високите оценки на компаниите предполагат по-ниска дългосрочна възвръщаемост

На фона на това извисяващо се пазарно влияние, възниква един фундаментален въпрос: обосновани ли са тези оценки?

В скорошно интервю за Bloomberg известният инвеститор Ед Ярдени, главен изпълнителен директор на Yardeni Research, отбеляза, че има прилики с пазарната концентрация, достигната по време на ерата на dot-com балона. Въпреки това една от ключовите разлики е, че Великолепната седморка има силни печалби.

Заедно компаниите в групата са генерирали почти 1,8 трилиона долара приходи през последните 12 месеца, поддържайки впечатляващия среден годишен темп на растеж на приходите от 23% през последното десетилетие.

Традиционните показатели за оценка на акциите може да подскажат, че пазарното представяне на Великолепната седморка е по-малко тревожно, отколкото може да се предположи.

Уолстрийт закри на червено, Пауъл попари надеждите за спад на лихвитеДоходността на 10-годишните държавни облигации се изкачи над 4,1%

Средното съотношение цена/печалба (P/E) въз основа на отчетените печалби за последните 12 месеца е 36 и 33, когато се погледнат следващите 12 месеца. Въпреки че тези цифри може да предизвикат усещане за дежавю, свързано с оценките от времето на dot-com балона, те все още са далеч от тогавашното съотношение на Nasdaq-100 от над 100 пъти печалбите му.

Тази рационализация предполага, че настоящите пазарни оценки на Великолепната седморка, макар и високи, може да не са толкова откъснати от икономическата реалност.

Като цяло те изглежда отразяват зашеметяващото търсене и печалби, които американските технологични гиганти постигат през последните години.

За сравнение, най-голямата технологична компания в Европа, ASML Holding N.V., се оценява на 345 милиарда долара (319,44 милиарда евро), което е малка част от монументалната пазарна капитализация на Microsoft от 3 трилиона долара (2,78 трилиона евро).

Взети заедно, седемте най-големи европейски технологични акции дори не надхвърлят прага от 1 трилион долара (0,93 трилиона евро), което ярко подчертава превъзходството на САЩ в областта на технологиите.

Най-големите европейски компании дори не биха попаднали в топ 10 на S&P 500, посочва анализаторът на The Wall Street Journal Джеймс Макинтош. Големите американски акции от Великолепната седморка колективно струват повече от всички листнати акции в Западна Европа заедно, добавя той.

Ще стимулира ли Великолепната седморка американските акции и през 2024?Най-големите компании в САЩ повишиха пазарната си капитализация с между 50% и 240% тази година

Необходим е баланс

От една страна, оценките на великолепните гиганти се възхваляват като доказателство за американския корпоративен успех и иновации в сектори с висок растеж като изкуствен интелект, полупроводници, електромобили и социални платформи.

От друга страна, има предупреждения за опасностите от подобно пазарно господство, включително потискането на конкуренцията и потенциала за създаване на икономически дисбаланси.

Едно нещо е сигурно: финансовата сага на Великолепната седморка все още се разгръща и нейната траектория е скрита в взаимодействието на пазарната динамика и безмилостния марш на технологичния прогрес, посочва Euronews Business.