Резултатите са добри, но не достатъчно - това беше реакцията на Уолстрийт на тримесечните отчети на Alphabet и Microsoft. Във вторник двете компании от т. нар. „Великолепна седморка“ обявиха приходи и печалби, които надхвърлиха прогнозите, но акциите им паднаха.

Alphabet отбелязва 13% ръст на приходите, като това е най-бързият темп на растеж от началото на 2022 г. Продажбите от $86,31 милиарда надминаха средната оценка от $85,33 милиарда, според LSEG (преди Refinitiv). Печалбата на акция от $1,64 надмина прогнозите с 5 цента.

Приходите на Microsoft са се увеличили с 18% до 62,02 милиарда долара, надхвърляйки средната оценка на анализаторите за 61,12 милиарда долара. Печалбата на акция от $2,93 е с 15 цента над консенсуса.

И двете компании надминаха очакванията относно развитието на облачния си бизнес - Google Cloud отчете 25% ръст, а Azure и други облачни услуги на Microsoft са нараснали с 30%.

Единственото разочарование от Alphabet е свързано с рекламния бизнес на Google. Той е донесъл приходи от 65,52 милиарда долара, изоставайки от прогнозите на анализаторите за 65,94 милиарда долара, според StreetAccount.

Компанията дава „здравословни рекламни резултати, но не достатъчно“, коментират анализаторите на Stifel, които препоръчват купуването на акциите на Alphabet, цитирани от CNBC.

Брайън Уийзър, анализатор в медийната и рекламна консултантска компания Madison and Wall, добавя, че пазарът има нереалистични очаквания за рекламния бизнес на Google.

Новите върхове на S&P 500 се дължат само на един секторТехнологичните акции продължават да се покачват, докато останалите 10 сектора от индекса се търгуват средно с 15% под историческите си върхове

Акциите на Alphabet паднаха с почти 6% след обявяването на резултатите.

Microsoft първоначално падна с над 2%, но след това намали част от загубите си.

Акциите на Alphabet се повишиха с 56% през 2023 г. и се изкачиха до нов връх миналата седмица, надхвърляйки предишния рекорд от края на 2021 г. Акциите на Microsoft са нараснали със 70% през последните 12 месеца, като наскоро също достигнаха нов връх, като гигантът надмина Apple като най-ценната публично търгувана компания.

Съкращения под сянката на AI и рекордни пазарни оценкиВъпреки че много технологични компании достигнаха рекордна капитализация, уволненията продължават и през 2024

Акциите на производителя на чипове AMD също паднаха (с 6%), въпреки че компанията обяви по-добри от очакваните приходите и печалба, която отговори на прогнозите. Акциите на AMD се повишиха със 137% през изминалата година заради вълнението около процесорите с изкуствен интелект.

Сега вниманието на инвеститорите се насочва към Amazon, Apple и Meta, които ще отчетат тримесечните си резултати в четвъртък.

AMD представя нови AI чипове в стремеж да отнеме короната на NvidiaAMD е сред редица стартъпи и големи технологични компании, които се опитват да се възползват от търсенето на изкуствен интелект и да опонират на Nvidia

По отношение на основните индекси в САЩ S&P 500 се понижи с 0,1% във вторник, докато Dow добави 0,3%, или 134 пункта, постигайки нов рекорд. Технологичният индекс Nasdaq Composite падна с 0,8% - най-лошият му ден от почти четири седмици.

Сред най-големите компании, обявили резултати във вторник, беше и General Motors, чиито акции поскъпнаха със 7,8%, след като предостави на Уолстрийт изненадващо оптимистична прогноза за печалбата си за 2024 г.

Печалбата на GM спада, но компанията вижда потенциал за възстановяванеНетната печалба на GM за четвъртото тримесечие нараства с 5% до 2,1 милиарда долара. Оперативната печалба обаче спада с 54% спрямо същия период на предходната година

Акциите на MSCI се повишиха с 9,3%, след като отчете печалби и приходи за четвъртото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите.

United Parcel Service се срина с 8,2%, след като гигантът в доставките заяви, че приходите му са намалели през последното тримесечие на 2023 г. и че ще съкрати 12 000 работни места тази година.

Акциите на Whirlpool паднаха с 6,6% - производителят на електроуреди отчете по-високи тримесечни приходи, но даде слаби прогнози за продажбите.

На пазарите на облигации доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации се понижи до 4,056% във вторник от 4,089% в понеделник. Доходността и цените на облигациите се движат обратно пропорционално.

В Европа панконтиненталният Stoxx Europe 600 се повиши с 0,2%.

Китайските акции останаха под натиск заради опасения относно китайската икономика и заповедта за ликвидация на Evergrande. Индексът Hang Seng падна с 2,3%.