Goldman Sachs понижи прогнозата си за ръст на печалбите на европейските компании от групата STOXX 600 от 7% на 3% през 2024 г., като се позова на неблагоприятни фактори, свързани с по-ниските цени на петрола и инфлацията.

Цените на петрола се повишиха миналата година на фона на геополитическото напрежение.

Въпреки това брокерската компания на Уолстрийт очаква спад на цените на суровия петрол през 2024 г.

Goldman Sachs очаква цените на суровия петрол тип "Брент" да бъдат средно 81 долара за барел през 2024 г., което е спад спрямо предишната оценка от 98 долара, съобщава Reuters.

По-ниските цени на петрола ще се отразят на приходите и маржовете на печалба на европейските акции, свързани със суровините, заявиха още от Goldman Sachs и допълниха, че дезинфлацията ще бъде предизвикателство за акциите.

Цените на петрола отбелязваха ново понижениеСуровият петрол тип

Въпреки това, по-ниските потребителски цени в идеални икономически условия биха могли да стимулират акциите.

"Ако инфлацията на цените е по-ниска от тази на заплатите, това увеличава натиска за намаляване на маржовете на нетния доход", коментираха стратезите на Goldman Sachs.

Според оценката на брокерите по-ниските цени на петрола ще доведат до намаляване на годишния ръст на приходите с 5 процентни пункта, а маржовете на нетната печалба се очаква да намалеят с 10 базисни пункта.

Без намек за намаляване: ЕЦБ запази лихвените проценти непроменениБанката направи само нюансирани промени, повтаряйки дългогодишните си насоки, че задържането на лихвите достатъчно дълго ще върне инфлацията към целта от 2%

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква през по-голямата част от тази година инфлацията да се колебае в диапазона 2,5-3%.

Финансистите заявиха, че всякакви разговори за намаляване на лихвените проценти преди решаващите данни за заплатите през първото тримесечие, които трябва да бъдат представени през май, ще са преждевременни.

Инфлацията в еврозоната се охлажда по-бързо от очакваното, сочат нови данниПрез 2025 г. растежът на цените може да достигне средно 2,0%, показва Проучването на професионалните прогностици, което е ключово за политиката на банката

Нови проучвания показват, че инфлацията в еврозоната може да спадне по-бързо от очакваното поради слабия икономически растеж, което засили залозите за по-ранно начало на намаляването на лихвените проценти от ЕЦБ, припомня още Reuters.