Широкият американски индекс S&P 500 падна в сряда с 0,8%, откривайки новата година с два последователни дни на червено

Технологичният Nasdaq Composite се понижи с 1,2%, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 0,8%, или 285 пункта.

Осем от 11-те сектора в рамките на S&P 500 затвориха с понижение.

Енергията беше най-добре представящият се сектор в рамките на S&P 500, изкачвайки се с 1,5%. Най-изоставащи бяха имотите, чиито акции поевтиняха с 2,4%.

По отношение на другите активи, фючърсите на златото се понижиха с 1,5% до 2034,20 долара за тройунция, най-ниското им ниво на затваряне от почти месец.

Цените на суровия петрол в САЩ се покачиха с 3,3%, установявайки се на 72,70 долара за барел и прекъсвайки поредица от четири дни на загуби.

На дълговите пазари референтната доходност на 10-годишните държавни облигации падна с покачването на цените им, като се установи на 3,905% спрямо 3,944% във вторник. Доходността за кратко се покачи над 4% в сряда сутринта, преди да се насочи надолу.

Индексите на европейските фондови пазари също се понижиха в сряда, като паневропейският Stoxx 600 падна с 1%.

Акциите на технологичните компании започнаха 2024 с разпродажбаВ САЩ само индексът Dow Jones Industrial Average завърши на зелено, стигайки до рекордните 37715,04 пункта

Анализатори описват слабото начало на акциите през 2024 г. като естествен резултат от яростното рали през последните седмици на 2023 г., когато се повишиха очакванията, че Федералният резерв е приключил кампанията си за затягане на паричната политика. Сега ключовият въпрос пред фондовия пазар е дали Фед ще намали лихвените проценти толкова, колкото очакват инвеститорите, посочва The Wall Street Journal.

През декември централните банкери на САЩ са се съгласили, че цикълът на повишаване на лихвените проценти, който започна през 2022 г., вероятно е към края си, според протокола от срещата, публикуван в сряда.

Те обаче сигнализират, че може да намалят лихвените проценти три пъти тази година, докато трейдърите на лихвени деривати са направили залози, предполагащи около шест намаления през 2024 г. Протоколът, публикуван в сряда, не предлага график за възможните намаления на лихвите.

Пет причини за оптимизъм за американската икономика От охлаждане на инфлацията до по-високи заплати - анализаторите са оптимисти за американската икономика

„Остава голяма разлика между пазарните очаквания и това, което Фед съобщава“, коментира пред WSJ Бил Норти, старши инвестиционен директор в U.S. Bank Wealth Management. В резултат на това според него предстоящите икономически данни, сред които докладите за работните места в САЩ за декември и за инфлацията, могат да предизвикат големи движения на пазарите.

Към момента данни от Института за управление на доставките, публикувани в сряда, предполагат постепенно охлаждане на икономиката на САЩ. Производствената активност е спаднала леко през декември спрямо предходния месец, макар и по-малко от прогнозите на икономистите. Министерството на труда съобщи в сряда, че през ноември са открити 8,8 милиона работни места, което е спад от скорошния пик от 12 милиона, регистриран през март 2022 г.

Защо технологичните акции имаха една от най-силните години от десетилетияВ момента Nasdaq е само на 6,5% под рекордния си връх, който достига през ноември 2021 г.

Когато S&P 500 спадне през януари, средната му възвръщаемост за останалата част от годината се свива

S&P 500 завърши 2023 г. с деветседмична печеливша серия, която беше подхранвана от манията около изкуствения интелект и залозите, че Фед скоро ще започне да намалява лихвените проценти.

Сега големите технологични акции, които доведоха до неистовото рали на индексите в края на 2023 г., обръщат курса. Акциите на Apple падат с 4,3% в началото на годината, Tesla се понижава с 4%, а Nvidia с 3,9%.

Разбира се, два дни спад са незначителни за дългосрочните инвеститори, но мнозина вече размишляват дали разпродажбата в началото на годината не означават начало на по-устойчиво понижение.

2023 - една луда година за изкуствения интелект PwC изчислява, че икономическото въздействие на AI може да достигне 15,7 трилиона долара до 2030

Алманахът на борсовия търговец популяризира теорията, че какъвто е януари, такава е и годината, посочва WSJ. Това беше вярно за 2023 г., когато основните индекси се покачиха през първия месец на годината за изненада на почти всички и продължиха да осигуряват двуцифрена възвръщаемост.

Първият месец от годината обикновено е силен за акциите, феномен, известен като януарския ефект.

S&P 500 отбелязва средно ръст от 1,2% през януари и се покачва повече от 60% от времето, според пазарните данни на Dow Jones от 1928 г. Nasdaq Composite постига най-добрата си възвръщаемост през януари, отчитайки среден ръст от 2,5% и рали 65% от времето.

Когато S&P 500 се покачи през първия месец на годината, средната му възвръщаемост за остатъка е 9,2% и е положителна през 78% от времето. Когато спадне през януари, средната възвръщаемост за останалата част от годината се понижава до 2,1%, а другите месеци са положителни през 58% от времето.

Годината на Уолстрийт хитовете, която никой не очаквашеАмериканските акции завършиха една бурна година близо до рекорди, опровергавайки мечите прогнози

Някои анализатори на Уолстрийт казват, че началото на сезона на печалбите следващата седмица може да извади акциите от спада им. Те очакват компаниите от S&P 500 да отчетат ръст на печалбите от 1,3% за четвъртото тримесечие. Това ще отбележи второ поредно тримесечие на растеж след три периода на спад, но прогнозата е по-ниска от ръста от 8,1%, който анализаторите очакваха в края на септември.

Разбира се, януарският барометър не е сигурен начин за прогнозиране на възвръщаемостта на пазара.

Също така не е необичайно акциите да се отдръпват след период на успех. След години, в които S&P 500 е стигал 20% ръст или повече, бенчмаркът е отбелязвал среден спад от 0,1% през януари, според пазарните данни на Dow Jones.