Цените на медта ще се повишат с повече от 75% през следващите две години на фона на прекъсването на доставките в миннодобивния сектор и по-голямото търсене на метала, подхранвано от стремежа към възобновяема енергия.

Според доклад на BMI, изследователско звено на Fitch Solutions, нарастващото търсене, обусловено от прехода към зелена енергия, и вероятният спад на щатския долар през втората половина на 2024 г. ще доведат до повишаване на цените на медта.

Пазарите разчитат, че Федералният резерв на САЩ ще намали лихвените проценти през тази година, което ще отслаби долара и на свой ред ще направи медта по-привлекателна за купувачите.

Могат ли да се превърнат въглищните мини в източник на устойчиви материали?Brook Mine съдържа може би най-голямото неконвенционално находище на редкоземни минерали в САЩ
"Положителната гледна точка за медта е по-скоро свързана с макрофакторите", заявява Мати Джао, ръководител на отдела за основни материали в Азиатско-тихоокеанския регион на Bank of America Securities, пред CNBC, визирайки именно вероятното намаляване на лихвите от страна на Фед и по-слабия щатски долар.

Освен това на неотдавнашната конференция за изменението на климата COP28 повече от 60 държави подкрепиха план за утрояване на глобалния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г. - ход, който според Citibank "би бил изключително благоприятно за медта".

В доклад от декември инвестиционната банка прогнозира, че по-високите цели за възобновяема енергия ще увеличат търсенето на мед с допълнителни 4,2 млн. тона до 2030 г. Това потенциално би довело до повишаване на цените на медта до 15 000 долара за тон през 2025 г., се казва още в доклада, което е много по-високо от рекордния връх от 10 730 долара за тон, достигнат през март миналата година.

"Това предполага много меко приземяване в САЩ и Европа, по-ранно възстановяване на глобалния растеж, значително облекчаване в Китай", заявяват анализаторите на Citi, като същевременно наблягат на продължаващите инвестиции в сектора на енергийния преход.

Протести и възможности: Може ли Аржентина да е лидер в добива на литий?Регионът притежава повече от половината от световните запаси, които се намират главно в двете държави
Растящата икономика обикновено повишава търсенето на мед, която се използва в електрическото оборудване и промишлените машини. Търсенето на метала се счита за косвен показател за икономическото здраве.

Ниско предлагане, високо търсене

На Лондонската борса за метали медта за последно се търгува за 8 559 долара за тон. Тя е основен елемент в екосистемата на енергийния преход и е неразделна част от производството на електрически превозни средства, електропреносни мрежи и вятърни турбини.

Други анализатори предвиждат бичи период за медта заради прекъсванията в минното дело, като Goldman Sachs очаква дефицит от над половин милион тона през 2024 г. През ноември миналата година First Quantum Minerals спря производството в Cobre Panamá, една от най-големите медни мини в света, след решение на Върховния съд и протести в цялата страна заради опасения за околната среда. Anglo American, друг основен производител, също заявява, че ще намали производството на мед през 2024 и 2025 г., тъй като се стреми да ограничи разходите си.

Ще успее ли ЕС да получи достъп до критичните минерали на Австралия?За да се случи това, блокът трябва да предложи възможно най-доброто споразумение за свободна търговия
"Намаляването на предлагането затвърждава мнението ни, че пазарът на мед навлиза в период на много по-видимо затягане", пишат анализаторите на Goldman, според които цените на метала ще достигнат 10 000 долара за тон в рамките на годината, а през 2025 г. ще бъдат много по-високи.

Големите печеливши

Печелившите от медната треска ще бъдат основно Чили и Перу, смятат от BMI. И двете държави имат големи запаси от минерали на "зеления преход" като литий и мед и са готови да се възползват от увеличените инвестиции и по-високото търсене за износ. Чили притежава около 21% от световните запаси на мед.

"Нашата увереност, че медта значително ще се преоцени до 2025 г. до 15 000 долара за тон средно, сега е значително по-висока", казват от Goldman Sachs.

Брюксел ще инвестира 45 млрд. евро в Латинска Америка и Карибите до 2027 г.Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че парите ще бъдат под формата на конкретни инвестиции
По-ниското предлагане също така означава, че новите медни топилни, които ще започнат работа през тази година, ще имат недостиг на концентрати, с които да работят, предупреждава старши анализаторът по мед на S&P Global Уанг Руилин.

Медните руди се извличат от земята и след това се превръщат в медни концентрати. Оттам те се изпращат в металургични заводи, където се пречистват в рафинирана мед, която определя референтната цена.

"През 2024 г. медодобивните предприятия ще изпитват недостиг на доставки на концентрат, а прогнозираният дефицит на пазара се очаква да се задълбочи в периода 2025-27 г.", акцентира тя пред CNBC.