Търсенето на много от основните суровини в Китай нараства със "стабилни темпове", заявяват от Goldman Sachs пред CNBC.

Инвестиционната банка отбелязва, че търсенето на мед в Китай е нараснало с 8% на годишна база, а апетитът за желязна руда и петрол се е увеличил съответно със 7% и 6%, като всички тези показатели надхвърлят очакванията на Goldman за цялата година.

"Тази сила на търсенето до голяма степен е свързана с комбинацията от силен растеж от зелената икономика, електропреносната мрежа и завършването на недвижими имоти", се отбелязва в доклад на инвестиционната банка.

Въпреки че изпадналият в затруднение сектор на недвижимите имоти в Китай все още се бори да се възстанови, тя отбелязва, че зелената икономика е показала "значителна сила" досега през тази година, което е довело до рязко нарастване на търсенето на метали, свързани с прехода към нея, като например мед.

Стимули в Китай връщат инвеститорския интерес към минните компании в ЕвропаИндексът на добивните компании на Стария континент е най-зле представящия се за 2023


Икономистите на Goldman обясняват засиления интерес към медта в Китай до голяма степен с наземните соларни инсталации, които през 2023 г. досега са "достигнали нивото на всички инсталации от предходните години".

Работещият капацитет на слънчевата енергия в Китай е достигнал 228 GW, което е повече, отколкото във всички останали части на света, взети заедно, се казва в доклад на Global Energy Monitor от юни. Втората по големина икономика е на път да удвои капацитета си за вятърна и слънчева енергия пет години преди крайния срок за поставените си цели - 2030 г.

Според данни, събрани от Goldman Sachs, търсенето на зелена мед в Китай е нараснало със 71% през юли спрямо предходната година.

"Най-значителното засилване се наблюдава при възобновяемите енергийни източници, където свързаното с тях търсене на мед е нараснало със 130% на годишна база от началото на годината, водено от нарастващото търсене на соларни продукти", пише Goldman в предишен доклад от 25 август.

Възстановяването на производствения сектор в Китай също стимулира търсенето на цветни метали като алуминия. "Подобряването на тенденциите в производствения сектор досега през третото тримесечие съвпадна и с по-високи нива на вноса на цветни метали", се посочва в доклада.

Три сценария за развитие на китайската икономика Неуспехът да се преструктурира икономика №2 в света повдигна критични въпроси за това какво следва за Китай


Промишленото производство в Китай нарасна с 4,5% през август спрямо година по-рано, надминавайки очакванията за ръст от 3,9%. А в рамките на тази категория добавената стойност на производството на оборудване нарасна с 5,4% на годишна база.

Goldman прогнозира, че ръстът на търсенето на тези метали ще продължи: "Виждаме подкрепяща среда през следващата година за търсенето на алуминий и мед, като се има предвид, че настоящите положителни фактори се задържат", прогнозира докладът.

Търсенето на петрол в Китай също нараства благодарение на "бързото възстановяване" на интензивните на петрол сектори на услугите като транспорта, въпреки че според анализаторите на хоризонта може да се появи спад.

"Търсенето на петрол в Китай е подкрепено от рекордната вътрешна мобилност, за което свидетелстват стабилните данни за задръстванията и вътрешните полети", отбелязват от Goldman. "Според нас това стабилно ниво е устойчиво, въпреки че очакваме растежът да се забави значително през следващата година."