Инвеститорите най-накрая виждат потенциал в акциите на европейските минни компании, тъй като поетапните икономически стимули на Китай постепенно полагат основите за възстановяване на този недолюбван като цяло сектор, съобщава Reuters.

Индексът на миннодобивните компании на Стария континент STOXX Europe 600 е спаднал с 15% тази година, което прави сектора най-зле представящия се в региона със значителна преднина - вторият в негативната класация индекс на недвижимите имоти SX86P е спаднал с 4,5%, а най-добре представящият се индекс на търговията на дребно (SXRP) е нараснал с 27%.

Секторът на металите и добивната промишленост обикновено се използва като заместител от инвеститорите в акции в Европа за придобиване на експозиция към Китай, тъй като азиатската страна е най-големият потребител на суровини в света, и потъна заедно с очакванията за растежа на Китай, пише още информационната агенция и дава контекст:

“Втората по големина икономика в света изпитва затруднения след краткия подем след пандемията, повлечена от огромен дълг, дължащ се на десетилетия инвестиции в инфраструктура и спад в сектора на недвижимите имоти. Анализаторите прогнозират, че през тази година икономиката ще нарасне само с 5%, което е най-бавният темп, извън годините на COVID, от 1990 г. насам”.

Но през последните седмици Пекин предприема целенасочени стъпки в подкрепа на ключови части на икономиката си, което съживява европейския миннен сектор от 31-месечното му дъно. През последния месец неговият индекс се повишава с близо 10% в сравнение с ръст от едва 2,5% за по-широкия индекс STOXX 600.

Застрахователната индустрия отрязва въгледобивните предприятия Това принуждава компаниите в сектора да заделят десетки милиони за самозастраховане
"Китай изгражда стена от стимули, но го прави тухла по тухла", казва Нейтън Суини, главен инвестиционен директор на отдела за мултиактиви в Marlborough Investment Management. "В някакъв момент хората ще осъзнаят, че стената е построена, но това просто не е станало изведнъж."

През последните три месеца Китай облекчи правилата за закупуване на жилища и вземане на заеми и намали основните лихвени проценти. Предвидени са и нови мерки за данъчни облекчения за малкия бизнес и частни инвестиции в някои инфраструктурни сектори.

Суини казва, че този широк спектър от мерки може да бъде катализатор за подем в сектора на металите и минното дело.

Индексът на основните ресурси STOXX се търгува с над 20% отстъпка от индекса STOXX 600. Акциите на минните компании пък се търгуват при 12-месечно форуърдно съотношение цена/печалба от 9,8 в сравнение с 12,3 за по-широкия пазар, според LSEG Datastream.

Акциите на някои от най-големите играчи в индустрията претърпяха удар през тази година. Тези на Glencore и Boliden например са спаднали с повече от 20%, а тези на Anglo American - с 30%. В същото време паневропейският бенчмарк STOXX 600 се е повишил със 7,5 %.

Медта и желязната руда се представят по-добре. Медта на Лондонската борса за метали е без промяна за годината на ниво 8380 долара за тон, докато месечните фючърси на желязната руда в Сингапур са се повишили с почти 9%.

Като се има предвид големият дял на Китай в света на суровините - по оценки на Morningstar на страната се падат над 50% от търсенето на рафинирана мед и около 70% от търговията с желязна руда по море, част от тази устойчивост би трябвало в крайна сметка да се отрази и на акциите на минните компании, смятат анализаторите.

Минната индустрия се насочва към дъното на океана. Какво може да се обърка?Можем ли изобщо да използваме ценните дълбоководни метали за бъдеще, задвижвано от възобновяема енергия?
"Очевидно е, че 800-килограмовата горила от гледна точка на търсенето на основни метали е Китай", казва Питър Малин-Джоунс, анализатор на минното дело в британската инвестиционна банка Peel Hunt. "Аз съм доста положително настроен, защото виждам, със сигурност за цветните метали, доста значителни двигатели на търсенето на пазари, които в последните месеци бяха относително свити".

Сектор, ключов за електрическата трансформация

По-конкретно, Малин-Джоунс посочва глобалния енергиен преход като основен катализатор, тъй като икономиките започват да се декарбонизират, което може да доведе до огромно увеличение на търсенето от страна на бързоразвиващи се страни като Индия, Индонезия, Малайзия и Нигерия.

Медта е в основата на електрическата и електронната промишленост и е от съществено значение за модернизирането на електрическите мрежи, изграждането на соларни паркове, вятърни турбини и електрически превозни средства.

Очаква се през тази година Съединените щати и Китай да добавят рекордни количества мощности за производство на слънчева енергия, като се предвижда да бъдат изградени съответно 32 гигавата и между 95 и 120 гигавата.

"Това е огромен брой и е огромна подкрепа за търсенето на мед и до известна степен на алуминий", казва Даниел Мейджър, анализатор на UBS в областта на металите и минното дело.

Бъдещето на минната индустрия е дигитално, зелено и устойчивоС вицепрезидента и изпълнителен директор за България на Дънди Прешъс Металс Проф. д-р инж. Илия Гърков разговаряме за предизвикателствата пред бранша по повод Деня на миньора, 18 август
Той не смята, че стимулите в Китай ще доведат до експлозия в търсенето на суровини, каквато се наблюдава след 2008 г., когато страната се възстановява от световната финансова криза.

“Виждаме, че мерките ограничават негативните тенденции и водят до стабилизиране на съвкупното търсене на суровини, но не и до много силно възстановяване", казва той и добавя, че очаква перспективите за търсенето на желязна руда да се влошат заедно със забавянето на световната икономика, докато медта и алуминият вероятно ще се възползват от бума на възобновяемите енергийни източници.

В съответствие с това UBS дава рейтинг "продава" на диверсифицираните минни компании като Rio Tinto и BHP Group, като Мейджър предпочита компании с по-пряка експозиция към медта.

Antofagasta, най-голямата по пазарна капитализация европейска компания за добив на мед, полската KGHM и компанията за рециклиране на мед Aurubis са загубили около 12% от стойността си през тази година, но са се представили сравнително по-добре от доставчици като Glencore, Rio Tinto и Anglo American, чиито акции са се понижили с между 14% и 35%.

"Реалността е, че сега секторът изглежда по-привлекателен, но много от лошите новини са свързани с цените", казва в заключение Суини от Marlborough Investment Management.