Цените на суровините като суровия петрол и желязната руда се понижават през тази година, подчертавайки продължаващия икономически спад в целия свят и възможните рискове от рецесия, обясняват пазарни наблюдатели пред CNBC.

През последните 12 месеца световните суровини отбелязват повече от 25% спад, както се вижда от индекса S&P GSCI Commodities - бенчмарк, измерващ по-широките резултати на различните стокови пазари.

От различните кошници със суровини индустриалните метали са се понижили с 3,79% през този период (до 30 юни), докато енергийните суровини като петрол и газ - с 23%. Обратно, селскостопанските стоки като зърно, пшеница и захар са поскъпнали с около 11%.

Според анализатори обаче цялостното понижение на индекса вероятно сочи забавяне на световната икономика и рецесия, тъй като възстановяването на Китай след пандемията продължава да губи инерция.

ООН към държавите: Ел Ниньо е тук, гответе се за много екстремни явленияПроучването приписва на Ел Ниньо от 1997-98 г. загуби в размер на 5,7 трилиона долара от световния доход
"Желязната руда и медта са добри барометри за много от цикличните части на световната икономика, включително строителството и производството, които на много места са в рецесия", заявява старшият анализатор на Kpler Райд И’Ансън. "Вярвам, че това ще доведе до по-широк спад на икономическата активност, особено на Запад".

Той прогнозира, че САЩ вероятно ще отчетат спад на БВП през четвъртото тримесечие на тази година или първото на 2024 г., а Европа ще последва примера след три до шест месеца.

"Неуспехът на китайската икономика да оправдае очакванията на пазара е основната причина стоковите пазари да не успяват да намерят опора", смята още И'Ансън.

Китай публикува множество икономически данни, отстъпващи на пазарните очакванията. Затова и анализаторите на Bank of America потвърждават, че възстановяването на страната е било по-слабо от очакваното.

HSBC: В САЩ предстои рецесия тази година, в Европа - през 2024 г.Според HSBC Asset Management макар и някои части от икономиката да са останали устойчиви досега, в момента балансът на рисковете
"Особено при недвижимите имоти инвестициите спаднаха със 7% на годишна база", посочва ръководителят на отдела за проучвания на основни материали, нефт и газ в Азиатско-тихоокеанския регион на банката - Мати Джао. А спадът на пазара на недвижими имоти често се свързва със спад в търсенето на строителни материали като стомана, алуминий, мед и никел.

Според банките от Уолстрийт спадът в сектора на недвижимите имоти в Китай ще продължи с години, а И’Ансън добавя, че “не изглежда китайското правителство да планира да продължи да прилага агресивен пакет от фискални стимули”. Дори и да го направи, "той ще трябва да е значителен, за да впечатли пазарите в този момент".

Най-големите губещи и какво показва това

Докато цените на меките суровини се повишават, тъй като Ел Ниньо влошава перспективите за реколтата, енергийните и индустриалните метали се търгуват на много по-ниски нива.

Бизнес климатът в Германия продължава да се влошава Институтът Ifo съобщава, че неговият индекс на бизнес климата е спаднал до 88,5 през този месец от 91,5 през май
Сред най-големите губещи от суровинния спад са желязната руда и петролът, единодушни са анализаторите. Kpler цитира и неблагоприятните перспективи за медта, която действа като косвен икономически пулс поради различните си приложения в сфери като електрическо оборудване и промишлени машини.

Цените на петрола се понижиха значително, като световният бенчмарк Брент спадна с 34,76% на годишна база, дори и след като мерките на ОПЕК за намаляване на добива влязоха в сила, припомня още CNBC и добавя:

“Слабото потребление на енергия в Европа, отчасти поради топлата зима, доведе до рязко увеличаване на запасите от газ в ЕС до най-високи нива за последните пет години и понижи цените. Освен това най-големият вносител на петрол в света - Китай, увеличава производството на въглища в условията на криза в електроснабдяването”, казва Джао, като се застрахова, че цените на енергоносителите може да се повишат през втората половина на годината, ако има периоди на екстремно студено време.

Задълбочаващата се икономическа криза поставя ЕЦБ пред сериозна дилема През юни бизнес растежът в еврозоната се забавя, а рецесията в производството се задълбочава
По данни на BofA средните цени на стоманата и желязната руда от началото на годината са спаднали с 16% на годишна база поради вялото търсене в строителството. То се отразява и на други строителни материали като цимента, чиито нива на запаси са достигнали 75%.

Желязната руда се използва предимно за производството на стомана - важен материал в строителството и инженерните проекти.

"Стоките като индустриалните метали са склонни да се понижават преди водещите икономически показатели като PMI и в исторически план са помагали като сигнал кога може да настъпи спад", обяснява Джим Уидърхолд, директор "Стоки и реални активи" в S&P Dow Jones Indices, и добавя, че петролът има склонност да се "потапя драстично", когато настъпва спад.

"Като цяло много от основните суровини се понижиха през последните няколко месеца, тъй като компаниите и потребителите намалиха търсенето си в очакване на потенциален икономически спад", казва той.

Bank of England шокира пазарите с повишение на лихвите с 50 базисни пунктаРешението на банката се разминава с очакванията на пазарите, които виждаха около 60% шанс за увеличение от 25 базисни пункта.
Стоките също така са склонни да се движат успоредно с промените в инфлацията, продължава Уидърхолд, ако инфлацията продължи да се понижава, стоковите пазари могат да отбележат повече спадове в краткосрочен план.

Според Международния валутен фонд глобалната обща инфлация е на път да спадне от 8,7% през 2022 г. до 7% през 2023 г.

"Като се има предвид, че суровините са ранен индикатор, бих казал, че цените вероятно ще се борят да намерят по-голяма опора до следващата година", каза И'Ансън.