Лидерите на най-големите централни банки в света потвърдиха в сряда, че ще е необходимо допълнително затягане на паричните политики, за да се укроти упорито високата инфлация, но все още вярват, че могат да постигнат това, без да предизвикат рецесии.

Reuters обобщава изказванията от годишния форум на Европейската централна банка. Събитието се провежда в португалския планински курорт Синтра.

Посланието на председателя на Федералният резерв на САЩ Джером Пауъл остана в посока повишаване на основната лихва в рамките на следващите заседания на Фед.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард потвърди очакванията на анализатори и инвеститори, че централната банка на еврозоната ще увеличи лихвените проценти на заседанието си през юли за девети пореден път.

Гуверньорът на централната банка на Обединеното кралство (Bank of England) Андрю Бейли каза, че ще направи необходимото, за да намали устойчивия ръст на цените.

Дори Казуо Уеда намекна, че има вероятност централната банка на Япония (Bank of Japan) да се откаже от ултра-гълъбовата си политика, пише Reuters.

ЕЦБ към пазарите: Не очаквайте намаляване на лихвите следващите две годиниОт юли 2022 г. насам ЕЦБ е повишила лихвените проценти с 400 базисни пункта Джером Пауъл не би изключил повишаване на основната лихва при следващите няколко заседания на Фед – нещо, което той вече многократно каза при предишни свои изяви. Председателят на Фед отбеляза, че е необходимо процесът на спад при търсенето на работна сила в САЩ да продължи, за да бъде намален ръстът на заплатите и съответно - натискът върху цените. Фед задържа лихвите непроменени този месец, но пазарите очакват да ги повиши отново до края на 2023 г., преди да започне да ги намалява следващата година.

Защо американските избиратели не са влюбени в Байдъномиката Законодателните победи в областта на инфраструктурата и индустриалната политика са засенчени от инфлационния махмурлук на стимули, пандемия и война Кристин Лагард каза, че е възможно стабилизиращата се икономика на еврозоната да изпадне в пълна рецесия тази година, но подчерта, че това не е основното очакване на ЕЦБ. "Има да свършим още много работа", каза президентът на ЕЦБ, визирайки мерките за ограничаване на упоритата инфлация. Прогнозите са, че ЕЦБ ще повиши лихвите през юли и септември, но инвеститорите се обзалагат, че банката ще започне да намалява разходите по кредитите през 2024 г., тъй като икономическите перспективи се влошават.

HSBC: В САЩ предстои рецесия тази година, в Европа - през 2024 г.Според HSBC Asset Management макар и някои части от икономиката да са останали устойчиви досега, в момента балансът на рисковете "ЩЕ ВИДИМ" Пазарите очакват Bank of England, която е изправена пред най-високия процент на инфлация сред богатите нации от Групата на седемте (Г-7), да отиде по-далеч, повишавайки лихвения процент от сегашните 5% до 6,25% до края на 2023 г. Бейли каза, че BoE ще „направи каквото е необходимо, но остава да се види дали пазарните прогнози ще се окажат правилни“. Той добави, че изненадващо голямото повишение на лихвените проценти от миналата седмица с 50 базисни пункта отразява устойчивата икономика на Обединеното кралство и постоянната инфлация и че BoE в момента не прогнозира рецесия.

Във Великобритания назрява ипотечна катастрофаПоследното увеличение на лихвения процент от Bank of England ще доведе до изчерпване на спестяванията на 1,2 милиона домакинства Ръководителят на Bank of Japan Казуо Уеда каза, че японската централна банка поддържа разхлабена парична политика, тъй като инфлацията остава под целта си от 2% (въпреки че основната е над 3%). Дори и Уеда обаче смята, че Япония може да се откаже от своята почти десетилетна политика на нулеви лихвени проценти, ако се убеди, че инфлацията ще се ускори до 2024 г. след период на умереност. Инвеститорите тестват решимостта на BoJ да поддържа краткосрочните лихвени проценти на -0,1% и доходността на 10-годишните облигации около нула чрез политиката си за контрол на кривата на доходност.

Ралито на японските акции няма общо с балона от 90-те, смятат анализаториЦентралната банка на Япония ще бъде ключов играч в това дали фондовият пазар ще продължи да се развива напред. Ястребовият тон, възприет от централните банкери в Синтра, предполага, че лихвите все още не са достигнали своя връх и че съкращения няма да има известно време, коментира за Reuters Дженифър Маккеоун, главен глобален икономист в Capital Economics. „Имаше някои интересни разлики в тона“, добавя експертът. „Най-забележителното е, че ЕЦБ и BoE звучаха по-загрижени за спиралите на заплатите и цените, отколкото Фед, подкрепяйки нашето мнение, че лихвите в Европа ще останат по-високи за по-дълго време от тези в САЩ.“