Икономисти и инвеститори, заедно с Федералния резерв, от месеци бият тревога, че рецесията в САЩ ще настъпи до края на тази година. Преди седмица CNBC цитира доклад на HSBC Asset Management, според който Икономиката на САЩ ще навлезе в спад през четвъртото тримесечие на 2023 г., последван от „година на свиване и европейска рецесия през 2024 г.“

Все повече експерти обаче смятат, че процесът на спад в САЩ може да се очаква едва в началото на 2024 г. и оспорват тезите на водещите анализатори.

Ето някои от последните предупреждения по темата, обобщени от CNN:

Главният изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихан заяви, че според него икономиката на САЩ може да изпадне в рецесия в началото на следващата година, а не както първоначално прогнозираше - през тази.

Икономистите на Vanguard написаха в средногодишната си прогноза, че "шансовете рецесията да се забави от 2023 до 2024 г. са се увеличили".

Според икономистите на JPMorgan Chase може да има "синхронизиран глобален спад през 2024 г.".

Защо американските избиратели не са влюбени в Байдъномиката Законодателните победи в областта на инфраструктурата и индустриалната политика са засенчени от инфлационния махмурлук на стимули, пандемия и война

Отлагането на прогнозите за рецесия не е нещо ново.

Миналата година инвеститори и икономисти прогнозираха, че САЩ може да навлязат в рецесия в началото на 2023 г., след като Фед започна агресивната си кампания за повишаване на лихвените проценти с цел укротяване на инфлацията.

Тъй като икономиката се оказа по-устойчива от очакваното и досега САЩ избягваха рецесията, доводите за 2023 г. се разпаднаха. Залозите съответно, започнаха да спадат.

"Ние отлагаме рецесията", категоричен е Дейвид Гречек, управляващ директор в отдел "Инвестиционна стратегия и проучвания" в консултантската компания Aspiriant.

Част от причините, поради които е толкова трудно да се определи кога точно може да започне рецесия, е, че има забавяне между повишаването на лихвените проценти от страна на Фед и момента, в който затягането започва да оказва влияние върху икономиката.

Джером Пауъл очаква още повишения на лихвените проценти от Фед„Почти всички участници във FOMC очакват, че ще бъде уместно лихвените проценти да се повишат още до края на годината“, заяви Пауъл

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви пред Конгреса по-рано този месец, че повишаването на лихвените проценти от страна на Фед ще отнеме "година и нещо", за да си проправи път в икономиката.

Тъй като от началото на цикъла на повишаване на лихвените проценти на Фед през март миналата година е минала повече от година, това на теория означава, че повишаването на лихвените проценти може да се усети съвсем скоро.

Ако икономиката остане силна и през третото тримесечие, може и да не се стигне до рецесия, смята Гречек, но допълва, че "в момента все още сме далеч от това".

Какво сочат пазарите за вероятността от рецесия?

Зависи от това къде гледате.

Пазарът на акции, който само преди няколко седмици навлезе в територията на бичия пазар, тази година не е показал почти никакви признаци, че икономиката може да се насочи към спад.

Акциите на компании с по-малка пазарна капитализация се присъединиха към ралито на големите технологични компании през последните седмици. Индексът Russell 2000, който проследява представянето на акциите с малка пазарна капитализация, е нараснал с 6,8% за 2023 г.

Това подсказва, че апетитът за риск на инвеститорите нараства, тъй като обхватът на пазара се разширява, въпреки че акциите на компаниите с мегакапитализация продължават да доминират.

Друг положителен знак: Секторът на потребителските стоки в индекса S&P 500 е нараснал с над 30% за годината, подкрепен от добрите икономически данни, които показват, че американците продължават да харчат активно.

Пазарното рали в САЩ опроверга всички очаквания, но перспективите са неясниТези, които останаха извън пазарите в първата половина на 2023 г., страхувайки се от нови разпродажби, пропуснаха стабилни печалби

Пазарът на облигации има друга версия: Моделът за вероятност от рецесия на Федералния резерв на Ню Йорк изчислява вероятността САЩ да навлязат в рецесия през следващите 12 месеца, като проследява спредът между доходността на 3-месечните и 10-годишните държавни ценни книжа.

Моделът показва приблизително 71% вероятност икономиката да навлезе в рецесия до май 2024 г. Това е най-високата стойност от 1982 г. насам.

Кривите на доходността на 2-годишните и 10-годишните съкровищни облигации също остават обърнати - явление, което е предшествало всичките 10 рецесии в САЩ от 1955 г. насам, според Банката на Федералния резерв в Сан Франциско.

Wells Fargo: Пазарите очакват розов сценарий. Това няма да свърши добреДаръл Кронк, президент на Wells Fargo Investment Institute, твърди, че икономическите данни показват че

Какво означава всичко това?

На Уолстрийт няма консенсус относно бъдещето на икономиката, заявява Тим Кортни, главен инвестиционен директор в Exencial Wealth Advisors.

Това е така, защото последните няколко години бяха уникални за пазарите и икономиката поради пандемията, последвалите федерални разходи за стимулиране и агресивното повишаване на лихвените проценти от Фед.

В комбинация със смесените данни, които очертават неясна картина за икономиката, инвеститорите не са сигурни какво предстои. "Няма исторически прецедент, който да можем да посочим. Не мисля, че пазарите наистина знаят какво да очакват.", допълва Кортни.

Панамският канал и как сушата удря американската икономика40% от целия контейнерен трафик на САЩ преминава през него всяка година, а засушаването ограничава движението през него

Изненадите на Ел Ниньо

Ел Ниньо, климатичното събитие, което се отнася до появата на по-топли повърхностни води в централната и източната част на Тихия океан, може да повлияе не само на времето през тази година. Учени от Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) потвърдиха, че Ел Ниньо се е появил и вероятно този път ще бъде силен.

Това би могло да създаде притеснителен насрещен вятър за растежа на американската икономика.

Ел Ниньо може да създаде условия, които да доведат до повече тайфуни и циклони в Тихия океан, необичайни метеорологични модели и екстремни метеорологични условия, които пък водят след себе си природни бедствия като наводнения, горски пожари и урагани. В допълнение към пораженията, които може да нанесе върху живота и препитанието на хората, Ел Ниньо представлява заплаха и за САЩ.

Възможно е американците да започнат да плащат повече за храна - дори повече, отколкото вече са плащали през последните две години. В авиоиндустрията пък може да се увеличат закъсненията и отмяната на полети поради лошото време, завършва анализът на CNN.