Икономиката на САЩ ще навлезе в спад през четвъртото тримесечие на 2023 г., последван от „година на свиване и европейска рецесия през 2024 г.“, според доклад на HSBC Asset Management, цитиран от CNBC.

В средногодишната си прогноза компанията за мениджмънт на активи, част от британския банков гигант HSBC, посочва, че предупрежденията за рецесия „мигат в червено“ за много икономики, докато фискалната и паричната политика не са в синхрон с пазарите на акции и облигации.

Джоузеф Литъл, глобален главен стратег в HSBC Asset Management, казва, че макар и някои части от икономиката да са останали устойчиви досега, в момента балансът на рисковете "клони към значителна опасност от рецесия". Тези процеси в Европа изостават от темпото им в САЩ, но на макрониво като цяло перспективата е сходна.

"Вече сме в лека рецесия по отношение на печалбите. Корпоративните неизпълнения също започнаха да се увеличават", посочва Литъл в доклада, видян от CNBC.

„Положителното е, че очакваме високата инфлация да се смекчи относително бързо“, казва още Литъл и добавя, че това ще даде възможност на централните банки да намалят лихвите."

Wells Fargo: Пазарите очакват розов сценарий. Това няма да свърши добреДаръл Кронк, президент на Wells Fargo Investment Institute, твърди, че икономическите данни показват че

Въпреки ястребовата парична политика, възприета от централните банкери, и очевидната устойчивост на инфлацията, особено на основната, HSBC Asset Management очаква Федералният резерв на САЩ да намали лихвените проценти преди края на 2023 г., а Европейската централна банка и Bank of England да последват този ход следващата година.

На заседанието си през юни Фед запази лихвите непроменени, но сигнализира, че може да последват още две повишения до края на тази година, припомня CNBC.

Литъл от HSBC признава, че централните банкери няма да могат да намалят лихвите, ако инфлацията остане значително над целта им и добавя, че следователно е важно рецесията „да не дойде твърде рано“ и да причини дезинфлация.

„Перспективите за спада приличат повече на рецесията от началото на 90-те години, като основният ни сценарий сочи спад на БВП с 1-2%“, коментира Литъл.

Задълбочаващата се икономическа криза поставя ЕЦБ пред сериозна дилема През юни бизнес растежът в еврозоната се забавя, а рецесията в производството се задълбочава

HSBC очаква рецесията в западните икономики да доведе до „трудни, нестабилни перспективи за пазарите“ по две причини.

„Първо, имаме бързо затягане на финансовите условия, което доведе до спад в кредитния цикъл. Второ, изглежда, че пазарите не оценяват особено песимистичната визия за света“, казва Литъл.

Литъл предполага още, че рецесията няма да бъде достатъчна, за да "прочисти" целия инфлационен натиск и следователно развитите икономики ще са изправени пред период на "малко по-висока инфлация и лихвени проценти с течение на времето".

Защо глобалният бизнес гледа с очакване към Индия? Доводите за инвестиране в Индия са много и само се подсилват от последните геополитически промени

По отношение на азиатските икономики, тъй като Китай излиза от няколко години на строги ограничения заради Covid-19, експертите на HSBC смятат, че високите нива на спестявания на домакинствата в страната трябва да продължат да подкрепят вътрешното търсене, докато проблемите в сектора на имотите достигат дъното си, а правителството създава работни места.

Литъл също така предполага, че сравнително ниската инфлация в Китай означава, че е възможно по-нататъшно облекчаване на паричната политика и растежът на БВП "трябва лесно да надхвърли" скромната цел на китайското правителство от 5% за тази година.

Литъл отбелязва още, че Индия е другата страна, която ще отбележи растеж през 2023 г.