Проучване, цитирано от Reuters, показва, че през юни бизнес моралът в Германия се влошава за втори пореден месец, което показва, че най-голямата европейска икономика е изправена пред трудна битка да се отърси от рецесията.

Институтът Ifo съобщава, че неговият индекс на бизнес климата е спаднал до 88,5 през този месец от 91,5 през май. Този спад е по-силен от посочения в анкета сред анализатори на информационната агенция, която предвижда отстъпление до 90,7 пункта за юни.

"Настроенията в германската икономика се помрачиха значително", коментира президентът на Ifo Клеменс Фюст.

“По-слабото от очакваното икономическо представяне на Китай след края на строгите забрани заради COVID-19, очертаващата се рецесия в САЩ и продължаващото затягане на паричната политика на централните банки изглежда натежават върху настроенията на германските компании”, казва на свой ред Карстен Бржески, глобален ръководител на отдела за макротехнологии в ING. "Това, което е ясно, е, че оптимизмът в началото на годината изглежда е отстъпил място на усещането за реалност".

Германия в примката на инфлацията: Мрачни прогнози за водещия пазар в ЕСПотреблението ще намалее с 1,7% през 2023 г. и няма да се повиши отново до 2024 г., когато се очаква да отбележи ръст от 2,2%
Затова и дружествата оценяват по-зле настоящата си кондиция, като свързания с това Ifo индекс спада до 93,7 от 94,8.

Икономиката е изправена пред перспективата за по-продължителна рецесия, тъй като вътрешното търсене и очакванията на износителите са отслабнали, посочва и Клаус Волрабе, ръководител на проучванията на Ifo, според когото има увеличение и на вероятността “брутният вътрешен продукт да се свие и през второто тримесечие".

Deutsche Bundesbank предвижда край на рецесията

От Deutsche Bundesbank обаче са на друго мнение. В понеделник от финансовата институция публикуваха месечния си доклад, според който рецесията в Германия се очаква да приключи през пролетта, като брутният вътрешен продукт леко ще нарасне през второто тримесечие.

"Частното потребление би трябвало да достигне дъното", пишат в доклада експертите от германската централна банка. "Благодарение на силно нарастващите заплати реалните разполагаеми доходи на домакинствата се стабилизират, въпреки че инфлацията остава много висока."

Най-големите икономики в света устойчиво буксуват В световен мащаб пък оптимизмът на производителите спада до най-ниското си ниво от декември насам
Спадът в бизнес настроението, отчетен от Ifo, съответства на понижението на експресния индекс на мениджърите по доставките (PMI), публикуван в петък. В коментарите към него експертите посочват, че се наблюдава комбинация от по-бавно нарастване на бизнес активността в сектора на услугите и задълбочаващ се спад на производствената продукция.

От Ifo също акцентират, че производството отбелязва най-голямото си влошаване през този месец.

"Ясно е, че промишлеността продължава да бъде подложена на натиск от намаляващото търсене, което е в съответствие с петъчните PMI индекси, показващи, че промишлеността в най-голямата икономика в еврозоната е дълбоко в територията на свиването на фона на бързо намаляващите обеми на поръчките и доставките", обяснява Матеуш Урбан, старши икономист в Oxford Economics.

Но от Deutsche Bundesbank заявяват, че оживлението през пролетното тримесечие ще бъде подкрепено от способността на германската промишленост да се справи с продължаващия спад на търсенето благодарение на по-ниските цени на енергията и облекчаването на затрудненията в доставките.

Европейската икономика е в техническа рецесия Това се случва след две последователни тримесечия на спад
Икономистите остават песимисти.

"Спадът на Ifo индекса, заедно със спада на PMI, подсказват, че германският БВП вероятно се е свива в трето поредно тримесечие", казва Франциска Палмас, старши икономист за Европа в Capital Economics, която очакава икономиката на Германия да остане в рецесия през цялата 2023 г.

"Виждаме потвърждение на прогнозата си, че германската икономика ще се свие отново през втората половина на годината", казва в заключение и главният икономист на Commerzbank Йорг Крамер.