Спестителите в еврозоната се втурват към държавния дълг, за да си осигурят възвръщаемост на паричните средства, тъй като банките са насочени основно към справянето с нарастващите лихвени проценти.

Водеща е Италия, която този месец е продала рекордни облигации на дребно на стойност 18,2 млрд. евро, за да увеличи вътрешните си дългови ценни книжа.

Но това е само върхът на айсберга, посочва Reuters.

Португалия е прехвърлила половината от тазгодишното си финансиране към спестителите, Белгия очаква деветкратно увеличение на продажбите на облигации на дребно, а испанските спестители се насочват към съкровищни бонове.

Мащабът на търсенето е изненада за мениджърите на дългови инструменти и подчертава бързото завръщане на спестителите към специализирани дългови програми, към които те не проявяваха интерес в продължение на десетилетие. Тяхното завръщане бележи и най-новата структурна промяна, откакто високата инфлация накара Европейската централна банка (ЕЦБ) да се откаже от отрицателните лихвени проценти и да започне да повишава постоянно разходите по заемите през последната година.

ЕЦБ се отклони от Фед и повиши лихвите до най-високото им ниво от 22 годиниЕвропейската централна банка обяви в четвъртък, че увеличава основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 3,5%
За емитентите това е знак за увереност, че новите купувачи се насочват към тях, докато ЕЦБ намалява обема на притежаваните от нея облигации.

"Смятахме, че тези движения някак си ще загубят сила, защото спестяванията са ограничени", казва Руи Амарал, член на борда на директорите в португалската дългова агенция. "Португалия расте бързо, но спестяванията не растат толкова бързо, колкото продължаващия подем на този тип инвестиции на дребно."

След като първоначално планира 3,5 млрд. евро за цялата година, досега Португалия вече е продала около 10 млрд. евро нови спестовни сертификати на инвеститори на дребно, казва Амарал пред Reuters, в сравнение с 4,6 млрд. евро през 2022 г., когато търсенето започва да се възстановява, и едва 500 млн. през 2021 г.

Страната е намалила тазгодишните продажби на облигации и съкровищни бонове с 8,9 млрд. евро в полза на спестовни сертификати, от които очаква да продаде 12 млрд. евро до края на годината - половината от програмата си за финансиране за 2023 г. на стойност 24,8 млрд. евро.

Европейската икономика е в техническа рецесия Това се случва след две последователни тримесечия на спад
"Банките, както навсякъде другаде в Европа, не са много бързи в увеличаването на лихвите по депозитите. Така че това, което виждате, е просто приток от много банкови депозити, които се прехвърлят към спестовни сертификати", посочва още Амарал.

Това означава, че около 15% от португалския държавен дълг в обращение сега се намира при инвеститори на дребно, в сравнение с 10% през последните години.

Междувременно Белгия е емитирала 390 млн. евро държавни облигации за инвеститори на дребно тази година, което е най-високият размер от 2011 г. насам.

Директорът на дълговата агенция на страната Марич Пост очаква до края на годината да бъдат емитирани до 1 млрд. евро, което е четири пъти повече от 250-те млн., първоначално предвидени за 2023 г.

По този начин търсенето на облигации на дребно ще се върне на нивата от началото на 2000 г., казва Пост.

Защо не?

В Испания физически лица са притежавали 15% от всички непогасени съкровищни бонове към март, при почти нулево ниво от 2015 г. насам. Това е и най-високата регистрирана ставка от 2002 г., сочат данните на Министерството на финансите на страната.

Анализатори: Eвропейските банки са по-силни от американските. Ето защоКапитал, надзор на ликвидността, защита на данните на клиенти са основните предимства на банките в Европа
Но физическите лица все още притежават само 1% от общия държавен дълг на Испания, който е в размер на 1,3 трилиона евро. Според Scope Ratings страната трябва да се възползва от тези инвеститори, за да диверсифицира риска от рефинансиране и да ограничи разходите по заемите си.

Испанските банки плащат най-ниската лихва по депозитите сред големите икономики в еврозоната. Едногодишните депозити носят доходност от 1,3% в сравнение с 3,7% по 12-месечните бонове.

"Изведнъж осъзнавате, че парите ви, вложени в депозити, ви дават жълти стотинки, докато биха могли да ви дадат нещо много по-добро в държавни облигации", обяснява експертът по лихвите на Societe Generale Хорхе Гарайо пред информационната агенция.

Специализираният дълг на дребно като този, продаван от Португалия и Белгия, помага на непрофесионалните инвеститори да избегнат загубите от пазарните колебания, предоставя данъчни предимства и е по-лесен за закупуване.

Във Франция, където милиони спестители депозират пари в специални сметки, плащащи регулиран лихвен процент, търсенето идва от самите банки, акцентира на свой ред ръководителят на френската дългова агенция Сирил Русо и добавя, че институциите, които държат депозитите, купуват френски облигации, обвързани с инфлацията, за да генерират 3% лихва, която плащат на спестителите и която е частично индексирана с нея.

Инвеститори търсят убежище в облигациите на Microsoft и Johnson & JohnsonБитката за тавана на дълга на САЩ изпраща инвеститорите на лов за нови убежища
Вътрешните инвеститори са изкупили 63% от продадените този месец облигации за 3 млрд. евро, обвързани с френската инфлация, а отделите за управление на активи и пасиви на банките - 37%, което показва, че по-голямата част от продажбата на дълг е "продиктувана от необходимостта от инвестиране на регулираните депозити на дребно".

Буфер

Собствеността на домакинствата в еврозоната върху държавния дълг е различна - от практически нулева на места като Германия до висока в Португалия, показва изследване на ЕЦБ. Затова и не се очаква спестителите да заменят трилионните фондове, които купуват лъвския пай от държавния дълг, но те могат да бъдат мощен буфер по време на криза.

Италия за първи път пуска облигации на дребно през 2012 г. в условията на дългова криза в еврозоната, намалявайки зависимостта си от международни инвеститори, тъй като разходите по заемите нарастват.

Къде търсят убежище инвеститорите при драмата с тавана на дълга на САЩРискът от достигане на тавана може да тласне инвеститорите към дългосрочните съкровищни бонове, ако битката за лимита по заемите в САЩ през 2011 г. енякакъв ориентир
Година по-рано спестители закупуват и рекордните 5,7 млрд. евро белгийски дълг.

"След тази емисия видяхме много силно възстановяване на спредовете", припомня Пост, визирайки допълнителните разходи по заемите, които Белгия плаща в сравнение с Германия. "Така че това винаги е била и една от причините да държим този продукт на рафта, дори когато нивата са били много ниски и интересът на обществеността е бил много слаб."