Производителите по целия свят се борят с намаляване на търсенето, тъй като икономическите перспективи пред индустрията се влошават.

Според последните бизнес проучвания на S&P Global, цитирани от CNN, фабриките в САЩ и в цялата еврозона отчитат спад на новите поръчки за промишлени стоки през май и продължават да работят по натрупаните поръчки. Но въобще не е ясно докога тези изостанали количества, които се увеличиха в първите дни на пандемията, ще поддържат индустрията в световен мащаб.

Данните на S&P Global показват също така, че през май производственият сектор в САЩ е изпаднал в състояние на свиване. Подобно проучване, публикувано от Institute for Supply Management, пък показва, че това е седмият пореден месец на свиване, при това с по-бърз темп от предходния.

Данните на правителството на САЩ също говорят за началото на последователно забавяне. В понеделник Министерството на търговията на страната съобщава, че фабричните поръчки, изключващи транспорта - променлива категория, са намалели за трети пореден месец през април, като, ако изключим отбраната, тези месеци става четири в последната половин година до април.

Високата инфлация поставя пет основни въпроса пред ЕЦБ Пазарите очакват Европейската централна банка да повиши лихвения процент за седми пореден път в четвъртък
По данни на S&P Global сред производителите в еврозоната производството, новите и изоставащите поръчки също намаляват през май, а индустриалния сектор се свива с по-бърз темп през този месец. Производството на 20-те държави от валутната зона спадна рязко през март, най-вече заради срив в Ирландия.

Ситуацията в Китай не е много по-добра. Според индекса на мениджърите по поръчките в производствения сектор (PMI) на Caixin условията за бизнес в китайската промишленост, която е най-голямата в света, са се подобрили през май. Това е временна глътка въздух за инвеститорите, които се опасяваха, че растежът във втората по големина икономика в света се забавя, но последните данни показват, че износът от Китай е спаднал със 7,5% през май спрямо година по-рано, което е най-големият спад от януари насам. Вносът се е свил още повече през този месец.

Колебливите данни за търговията на Китай отразяват слабото търсене на китайски стоки и това е в допълнение към други икономически проблеми, пред които е изправена страната, като нарастващата безработица и сериозния спад в сектора на недвижимите имоти.

В световен мащаб пък оптимизмът на производителите спада до най-ниското си ниво от декември насам, сочи глобалния PMI индекс на JPMorgan.

"Макар че активността в производствения сектор изглежда се е подобрила донякъде през май, това се дължеше главно на по-силния растеж в някои големи развиващи се пазари", обяснява Ариана Къртис, глобален икономист в Capital Economics, цитирана от CNN. "Перспективите пред промишлеността остават мрачни, като особено новите поръчки за износ рязко намаляват."

Възстановяването на бизнес активността в еврозоната се е ускорилоПрез февруари Индексът на мениджърите по доставките (PMI) на S&P Global се е покачил до осеммесечен връх
Какво е причината?

През 2020 г. потребителите по света бяха принудени да намалят разходите си за услуги заради пандемията, което доведе до бум в покупките на стоки. Това пък рязко повиши обема на неизпълнените поръчки от страна на производителите.

След края на пандемията обаче потребителите отново насочиха разходите си към услугите, тъй като държавите по света отмениха ограниченията. Затова и както в Съединените щати, така и в Европа, компаниите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството се готвят за лято на рекорден брой пътувания. Според икономистите това продължаващо пренасочване на разходите към услугите, съчетано с по-строгите финансови условия заради повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки, означава проблеми за производителите на стоки.

Според прогнозата на Международния валутен фонд неотдавнашното отваряне на Китай след години на драконовски пандемични ограничения се очакваше да даде на световната икономика "нов импулс". Възстановяването на страната обаче не беше достатъчно убедително и възможността втората в света икономика да даде нов тласък на световния икономически растеж става все по имагинерна.

"В момента наблюдаваме липса на търсене на стоки в целия свят поради ускореното преминаване към услуги. Именно заради това започваме да виждаме повишаване на индексите на мениджърите по покупките в сектора на услугите", казва Том Гаретсън, старши портфолио стратег в RBC Wealth Management US. "Имаше много очаквания и за отваряне на Китай, но очевидно това не се случва."

Производствените проблеми за най-големите азиатски икономики продължаватКакто в Китай, така и в Япония се наблюдава спад на производството
Стоките за дълготрайна употреба често се купуват на кредит

Централните банки продължават войната си срещу инфлацията. Повишаващите се лихвени проценти я укротяват, като охлаждат търсенето и в крайна сметка карат банките да затегнат стандартите си за кредитиране. В Съединените щати случаят е точно такъв, особено след фалитите на три регионални финансови институции през последните няколко месеца.

Условията за кредитиране се затягат и в еврозоната, за което способства и принудителното сливане на швейцарските банки Credit Suisse и UBS.

В същото време Федералният резерв повиши лихвените проценти 10 пъти подред до ниво, което е "достатъчно рестриктивно", според председателя на Фед Джером Пауъл.

Европейската централна банка също повиши агресивно лихвените проценти, за да се бори с инфлацията в еврозоната, и все още не е дала знак, че е готова да спре.

Япония регистрира рекорден спад на производството Индустриалното производство и новите поръчки намаляват за осми пореден месец
А стоките за дълготрайна употреба, които се определят като продукти, издържащи поне три години, в това число автомобили и уреди, често се купуват на кредит, така че затягането на условията за кредитиране неизбежно ще натежи на производителите. Това в крайна сметка може да доведе до съкращаване на работната сила на световните производители, ако търсенето на стоки продължи да отслабва.

Забавяне на икономическата динамика

Рецесията се определя като широкообхватен икономически спад, който включва слабост в потреблението. Съответно покупките на дискреционни (несъществени) стоки са едни от първите, които потребителите намаляват, когато потреблението спада, така че по-широките признаци на икономическа слабост не вещаят нищо добро за производителите.

Икономистите на Фед потвърдиха прогнозата си за лека рецесия в САЩ по-късно през годината, въпреки че пазарът на труда в страната се задържа стабилен, посочва в края на материала си CNN, припомняйки, че ревизираните данни от миналата седмица показват, че 20-те страни от еврозоната са навлезли в рецесия в началото на годината. Брутният вътрешен продукт на блока се е понижил с 0,1% през първото тримесечие в сравнение с предходния тримесечен период. Това идва на фона на спад от 0,1% и през четвъртото тримесечие на 2022.