Акциите в САЩ се повишиха в началото на седмицата, като S&P 500 и Dow Jones Industrial Average отбелязаха рекорди.

Бенчмарк индексът се повиши с 0,8% в понеделник, докато Dow добави 0,6%, или 224 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се увеличи с 1,1%.

Потребителският дискреционен сектор доведе до ръстове в S&P 500, като круизната компания Carnival, Domino’s Pizza и производителят на електрически превозни средства Tesla отбелязаха ръстове от най-малко 3%.

Акциите на SoFi Technologies скочиха с 20%, след като доставчикът на финансови услуги отчете по-добри от очакваните резултати.

Производителят на Roomba iRobot падна с 8,8% след като Amazon се съгласи да прекрати сделката за придобиването му.

Новите върхове на S&P 500 се дължат само на един секторТехнологичните акции продължават да се покачват, докато останалите 10 сектора от индекса се търгуват средно с 15% под историческите си върхове

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации се понижи до 4,089% в понеделник от 4,159% в петък. Доходността и цените на облигациите се движат обратно пропорционално.

Що се отнася до суровините, фючърсите за суровия петрол Brent паднаха с 1,4% до 82,40 долара за барел.

В Европа панконтиненталният Stoxx Europe 600 се повиши с 0,2%. Акциите в континентален Китай паднаха, след като съд в Хонконг разпореди ликвидацията на строителния предприемач Evergrande.

Любимият на Фед показател за инфлацията се охлаждаИнфлацията е все още висока, но продължава да спада - това вероятно ще даде зелена светлина на Фед да започне да намалява лихвените проценти

Инвеститорите се подготвят за седмица, белязана от отчетите на печалбите на големи технологични компании, срещата на Федералния резерв и нова порция икономически данни.

Около 100 компании от S&P 500 трябва да обявят резултатите си за четвъртото четиримесечие на 2023 г. тази седмица, включително пет от т. нар. Великолепната седморка. Резултатите на Alphabet и Microsoft се очакват във вторник, а тези на Meta Platforms, Amazon.com и Apple - в четвъртък. Почти половината компании от S&P 500 ще са отчели печалбите си до края на седмицата.

Централните банкери на САЩ се срещат във вторник и сряда. Очаква се Фед да задържи лихвените проценти стабилни, но също така да предприеме символично важна стъпка, като сигнализира, че лихвените проценти е по-вероятно да не се покачват, а да падат.

Рецесия, меко кацане, още ускорение - накъде върви икономиката на САЩ?Американската икономика расте с 3,1% спрямо година по-рано, водена от силни потребителски разходи и стабилно наемане на работна ръка

Междувременно инвеститорите в лихвените фючърсни пазари са разделени относно това дали Фед ще намали ставките на срещата си през март.

Според някои силните икономически данни могат да накарат централните банкери да отложат съкращенията заради страх от подклаждане на ценовия натиск.

В края на седмицата се очаква докладът за работните места в САЩ за януари, въз основа на който инвеститорите ще оценят перспективите за икономиката и инфлацията.