Световната икономика няма да преодолява "срив", за да се върне инфлацията към целевите нива и да се постигне устойчив растеж.

Това заяви Стивън Уайтинг, главен инвестиционен стратег и главен икономист в Citigroup, цитиран от CNBC.

През последните две години големите икономики се оказаха изненадващо устойчиви на резките увеличения на лихвените проценти от централните банки, особено в САЩ, където рецесията засега е избегната, а пазарът на труда остава стабилен.

В същото време, вече се заговори усилено за намаляване на лихвените проценти, тъй като инфлацията продължава да се движи по низходяща траектория към целите на централните банки, а растежът се забавя.

Уайтинг е убеден оптимист, че икономиката няма нужда от срив, за да се овладее инфлацията.

"Вече имахме един огромен шок - пандемията. Не се нуждаем от две рецесии, за да решим проблема с инфлацията", обяснява той пред CNBC и допълва: "В момента тя задържа някои спадове в производството и търговията, които се наблюдават по целия свят, но те вероятно ще достигнат дъното си в рамките на годината."

МВФ: Икономиката на САЩ е отчела 75% от ефекта на високите лихви на ФедАмериканската икономика поддържа по-силен растеж от очакваното откакто лихвените проценти започнаха да се повишават през март 2022 г., въпреки прогнозите за рецесия

Инфлацията в САЩ достигна 3,4% на годишна база през декември, оставайки над целта на Федералния резерв от 2%, но намалявайки значително спрямо пика от 9,1% през юни 2022 г.

"Този период на по-бавен глобален растеж и забавяне на ръста на заетостта в САЩ според нас може да премине и да доведе до по-здравословен икономически период, ако погледнем към следващата година и след нея", казва още Уайтинг.

Два ключови доклада

Междувременно обаче, пазарите не са толкова сигурни, че Федералният резерв е готов да натисне копчето за намаляване на лихвените проценти, допълва CNBC.

Два важни икономически доклада, които предстоят тази седмица, могат да допринесат за това да се определи накъде биха могли да се насочат централните банкери - и как пазарите да реагират на обрата в паричната политика.

Финансист от Фед очаква намаляване на лихвите едва през третото тримесечиеСпоред него, сценарият на

Инвеститорите ще получат първия си поглед върху широката картина на икономическия растеж за четвъртото тримесечие на 2023 г., когато Министерството на търговията публикува първоначалната си оценка на брутния вътрешен продукт в четвъртък.

Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакват общият обем на всички стоки и услуги, произведени в САЩ, да е нараснал с 1,7% за последните три месеца на 2023 г., което би било най-бавният темп след спада от 0,6% през второто тримесечие на 2022 г.

Ден по-късно Министерството на търговията ще публикува декемврийското четене на ценовия индекс на разходите за лично потребление - любимият измерител на инфлацията на Фед.

Консенсусните очаквания за основните цени, които изключват волатилните компоненти на храните и енергията, са за ръст от 0,2% за месеца и 3% за цялата година.

Три важни въпроса за инвеститорите на Уолстрийт през 2024 г.Ралито на фондовия пазар в САЩ се изчерпа, предизвиквайки опасения дали акциите не са се повишили прекалено бързо

Понижени перспективи

Според данни на CME Group, предоставени чрез инструмента FedWatch, в петък следобед търговията на пазара на фючърси върху федералните фондове показва, че на практика няма шанс Фед да намали лихвите на заседанието си на 30-31 януари.

Това не е новост, но шансовете за намаление на заседанието през март намаляха до 47,2%, което е рязък спад спрямо 81% само преди седмица.

Заедно с това трейдърите намалиха перспективите за облекчаване до пет намаления с четвърт процентен пункт от шест преди това.

Промяната в нагласите последва данните, показващи по-силен от очаквания ръст на потребителските разходи с 0,6% за декември и спад на първоначалните молби за помощи при безработица до най-ниското им седмично равнище от септември 2022 г. насам.

Ръст на инфлацията в САЩ, Фед избягва да говори за понижение на лихвитеИПЦ се е повишил с 0,3% през декември и с 3,4% спрямо година по-рано

Освен това няколко водещи икономисти, включително, президентът на Фед на Ню Йорк Джон Уилямс и президентът на Фед на Атланта Рафаел Бостик, публикуваха коментари, в които посочват, че най-малкото не бързат да намаляват, дори ако повишенията вероятно са приключили.

"Нека погледнем в дългосрочен план. Ако продължим да постигаме изненадващ напредък по-бързо от прогнозираното по отношение на инфлацията, тогава трябва да вземем това предвид при определянето на нивото на рестриктивност.", заяви президентът на Фед Чикаго Оустън Гълсби.

Той отбеляза, че една конкретна област, върху която Фед ще се съсредоточи, е жилищната инфлация.

Жилищният пазар в САЩ преживя най-лошата си година от три десетилетияПродажбите са намалели с 6,2% спрямо предходната година

Докладът за индекса на потребителските цени през декември показа, че инфлацията при жилищата, която представлява около една трета от индекса на потребителските цени, се е повишила с 6,2% спрямо предходната година, което е доста над темпа, съответстващ на 2% инфлация.

Други фактори

Макар да не е ясно колко голяма е разликата във времето или колко е важно дали Фед ще намали лихвените проценти само четири или пет пъти в сравнение с по-амбициозните пазарни очаквания, резултатите изглежда са свързани с паричната политика.

Съществуват множество фактори, които променят перспективите и в двете посоки - едно продължаващо рали на фондовия пазар може да обезпокои Фед за подготвяна по-голяма инфлация, както и едно ускоряване на геополитическото напрежение и по-силен от очакваното икономически растеж.

Най-голямата икономика остава в риск до 2025 г., предупреди Джейми ДаймънПричините за опасенията му са комбинация от финансови и геополитически рискове

"Като запазват потенциала за повишаване на инфлацията, тези икономически и геополитически събития могат да окажат натиск за повишаване както на краткосрочните лихвени проценти, така и на дългосрочната доходност", заяви в събота Комал Шри-Кумар, президент на Sri-Kumar Global Strategies.

"Възможно ли е Федералният резерв да бъде принуден да повиши лихвения процент като следващ ход, вместо да го намали? Интригуваща мисъл. Не се изненадвайте, ако с следващите месеци има повече дискусии в тази насока", допълва анализаторът.