Смесицата от глобално икономическо безпокойство и геополитическа несигурност убиват оптимизма сред банкерите от лондонското Сити до финансовия квартал "Майнхатън" във Франкфурт. Дори специалистите, които се славят с това, че сякаш сключват сделки от нищото, се затрудняват да измъкнат приходите от инвестиционно банкиране от блатото, в което са затънали, пише в свой анализ Reuters.

Информационната агенция интервюира финансови мениджъри, консултанти и специалисти по подбор на кадри, които прогнозират слаби потоци от сделки, скромни бонуси за повечето от тях и сериозни съкращения на работни места през 2024 г.

"В крайна сметка 2023 г. ще бъде една от най-слабите от гледна точка на корпоративните финанси в съвременната история", казва Фабрицио Кампели, ръководител на отдел "Корпоративни и инвестиционни банки" в Deutsche Bank.

Провалът не е опция: Серджо Ермоти и голямата сделка за швейцарските банкиТоп банкерът е толкова разпознаваем в Швейцария, колкото и великият тенисист Роджър Федерер, а сега може би е обект на още по-голямо внимание, според анализатори


До момента през тази година са сключени сделки за 2 669 млрд. долара в световен мащаб, което е най-ниската ставка от 2005 г. насам, сочат данни на Dealogic, докато в региона на Европа, Близкия изток и Африка сключените сделки за 616 млрд. долара регистрират най-ниската активност от 2004 г.

Не само корпоративните сделки са в застой. Банките се опасяват, че печалбите им ще бъдат подложени на натиск от нови регулации, включително по-строгите капиталови изисквания, известни като Basel Endgame, които ще бъдат въведени от световните регулатори от 2025 г.

И макар че потребителското кредитиране отбелязва бум благодарение на политиките на централните банки, сега маржовете са в отстъпление, тъй като лихвените проценти достигат своя връх, а конкуренцията за депозити се засилва.

Съкращения на работни места

Банките в еврозоната да не освобождават капиталовите буфери, препоръчва ЕЦБОсвобождаващите се капиталови буфери следва да се запазят, за да гарантират, че са на разположение в случай на влошаване на условията в банковия сектор


Банките вече се насочиха към съкращаване на разходите, за да се справят с кризата, което включва и съкращаване на работни места. Глобалният растеж ще намалее от 2,9% през тази година до 2,7% през 2024 г., преди да се ускори през 2025 г., предвижда Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Barclays например обмисля съкращаването на до 2000 работни места в бекофиса си в допълнение към съкращенията в звеното си за търговия на дребно, корпоративна и инвестиционна дейност в Обединеното кралство. В същото време Lloyds предвижда съкращаването на 2500 работни места, а Metro Bank заявява, че може да съкрати до 1 от 5 работни места.

Големи съкращения на персонала се очакват и в UBS и Citi на фона на мащабни преструктурирания.

Според синдикатите обаче банките преувеличават мащаба на проблемите си, след като някои от тях все пак отчитат рекордни печалби през тази година.

Кредити, отпуснати през пандемията, създават риск за банките на ОстроваПравителството на Обединеното кралство премахна гаранции на стойност почти 1 милиард лири, които покриваха 80-100% от кредитния риск


Бонуси

Липсата на активност означава, че бонусите за годината вероятно ще разочароват банкерите, въпреки че някои банки може да изберат да бъдат по-щедри, за да задържат талантите си. Goldman Sachs е сред тези, които обмислят увеличение въпреки мрачната 2023 г.

"Във времена като тези все още е важно да разполагаме с най-добрите хора, които да са готови за момента, в който пазарът отново се раздвижи", посочва Вис Рагаван, главен изпълнителен директор за региона на Европа, Близкия изток и Африка и съуправител на глобалното инвестиционно банкиране в JP Morgan.

Проучване на Morgan McKinley за заетостта в Лондон показва, че през третото тримесечие свободните работни места в сферата на финансовите услуги са намалели с 31% на годишна база, въпреки че около 52% от финансовите компании в Обединеното кралство все още планират да наемат служители през следващите шест месеца.

Един от тези, които прогнозират раздвижване на бизнеса през 2024 г., е Стефан Рамбосон, съосновател на HR компанията Vici Advisory:

"Активността би трябвало да се повиши през следващата година, така че ако не плащате на най-добрите си хора, рискувате да ги загубите".