Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл използва думата "внимателни", описвайки усилията на институцията да балансира рисковете от високата инфлация и изненадващия скок на икономическия растеж спрямо затягането на условията за кредитиране и убеждението, че икономиката е на прага на забавяне.

В протокола от заседанието от 31 октомври до 1 ноември, който трябва да бъде публикуван днес, се очаква да стане ясна позицията за паричната политика в момент, когато изглежда малко вероятно целевият лихвен процент да бъде повишен, но същевременно инфлацията остава значително над целта на Фед от 2%, съобщава Reuters.

"Ако условията са достатъчно подходящи да затегнем допълнително политиката, няма да се поколебаем да го направим", заяви Пауъл на конференция на Международния валутен фонд по-рано този месец.

Инфлацията в САЩ се охлажда и повишава надеждите за „меко приземяване“Основният индекс на потребителските цени достигна двегодишно дъно

"Ще продължим обаче да действаме внимателно, което ще ни позволи да се справим както с риска да бъдем подведени от няколко добри месеца, така и с риска от прекомерно затягане", допълни той.

Протоколът вероятно ще включва "повърхностно ястребова реторика", според която лихвите все пак могат да се повишат, написаха анализаторите на Citi в неделя в предварителен преглед на публикацията. "Продължаваме обаче да смятаме, че представителите на Фед най-вероятно са приключили с повишаването на лихвите през този цикъл", допълват те.

В същото време инструментът FedWatch на CME Group определя вероятността за намаляване на лихвите на около 60% при срещата на Фед в началото на май 2024 г.

UBS очаква Фед да намали няколко пъти лихвените проценти през 2024От банката очакват икономиката на САЩ да се свие с половин процентен пункт в средата на следващата година

От юли насам Фед е в режим на задържане.

"Изглежда, че инфлацията се успокоява", заяви президентът на Фед в Ричмънд Томас Баркин пред Fox Business в понеделник. Но той също така смята, че е вероятно тя да остане "упорита и това ми дава основание да твърдя, че ще е по-висока за по-дълго време".

"Това, което бих търсила, са устойчиви доказателства" за стабилно намаляване на инфлацията, заяви миналата седмица президентът на Фед в Бостън Сюзън Колинс. "Данните са наистина противоречиви в момента".

Дълговите пазари и Джером Пауъл прекъснаха партито на Уолстрийт S&P 500 не успя да отбележи деветия си пореден печеливш ден

Ако водещата дума на последното заседание е "внимателно" - Пауъл използва нейна форма осем пъти на пресконференцията си на 1 ноември - посланието, което тя носи само се е засилило оттогава, отбелязва Reuters.