Широкият индекс S&P 500 се покачи с 0,1% в петък, постигайки ръст от 2,2% за последните пет дни и отчитайки трети пореден седмичен напредък. S&P 500 затвори с повишение в 13 от последните 15 търговски сесии.

Dow Jones Industrial Average отбеляза слаба промяна в петък, а Nasdaq Composite също се повиши с 0,1%.

Борсовите индексите в Европа също се покачиха в края на петъчната търговия, като паневропейският Stoxx 600 напредна с 1%.

По-хладният от очакваното отчет за инфлацията в САЩ от вторник е главната причина за оптимизма на инвеститорите, помагайки за удължаване на яростното рали през ноември, при което S&P 500 скочи със 7,6% за месеца, отбелязва The Wall Street Journal.

Трейдърите залагат, че кампанията на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти е приключила и че инфлацията ще се насочи към целевите нива без рязка рецесия – или т.нар. „меко кацане“.

Ръстът на борсите продължава, инвеститорите са по-уверени в „мекото кацане“Производствените цени и продажбите на дребно в САЩ падат, предизвиквайки нови надежди за края на повишенията на лихвените проценти от Фед

Прогнозите сега показват, че трейдърите виждат по-голям от 50% шанс за намаляване на лихвените проценти до срещата на Фед през май.

По-високите лихвени проценти охлаждаха по-рисковите активи през по-голямата част от последните две години, но напоследък инвеститорите се насочват отново към някои от тях, посочва WSJ.

Russell 2000, който проследява акциите с малка капитализация - смятани за особено чувствителни към състоянието на икономиката - добави повече от 5% за седмицата.

Борсово търгуваният фонд ARK Innovation на Cathie Wood, който инвестира основно в нерентабилни, но бързо развиващи се технологични компании, добави 9,9%.

S&P 500 и Nasdaq записаха най-големите си еднодневни скокове от април Данните за охлаждащата се инфлация в САЩ ускориха ралито на фондовите пазари във вторник и предизвикаха вълна от покупки на пазара на държавни облигации

На дълговите пазари доходността на облигациите отбеляза слаба промяна в петък, като тази на 10-годишните държавни бонове затвори на 4,441% от 4,444% в четвъртък. Референтната доходност, която пада с покачването на цените на облигациите, е намаляла с повече от четири десети от процентния пункт през ноември, след като достигна 5% в края на миналия месец.

Акциите бяха подсилени и от силния сезон на печалбите.

Повечето компании от S&P 500 вече са отчели резултати за третото тримесечие, като над 80% надхвърлиха очакванията на анализаторите, според LSEG. Това е най-високият процент от второто тримесечие на 2021 г.

Акциите на Gap скочиха с повече от 30% в петък, след като търговецът на дрехи публикува по-силни от очакваното резултати. Търговецът на дребно Ross Stores се повиши със 7,2%.

Акциите в сектора на строителството на имоти също получават тласък, като инвеститорите очакват, че паузата в повишаването на лихвените проценти от Фед ще помогне за облекчаване на лихвите по ипотечните кредити и ще стимулира търсенето на жилища. Акциите на PulteGroup, Toll Brothers и KB Home скочиха с повече от 5% тази седмица. В петък данните показаха, че започнатите строежи на нови жилищни сгради са се увеличили с 1,9% през октомври спрямо предходния месец, което е над прогнозите на икономистите.

Цените на петрола също се възстановиха след рязък спад, като суровият Брент, международният бенчмарк, затвори с 4,1% нагоре на 80,61 долара за барел.