UBS очаква Федералният резерв на САЩ да намали лихвените проценти с до 275 базисни пункта през 2024 г., почти четири пъти повече от пазарния консенсус, тъй като най-голямата икономика в света навлиза в рецесия, съобщава CNBC.

В прогнозата си за американската икономика за периода 2024-2026 г., публикувана в понеделник, швейцарската банка посочва, че въпреки икономическата устойчивост през 2023 г., много от насрещните ветрове и рискове остават. Същевременно икономистите на банката предполагат, че "малко от подкрепата за растежа, която позволи през 2023 г. да се преодолеят тези пречки, ще продължи и през 2024 г.".

UBS очаква, че дезинфлацията и нарастващата безработица ще отслабят икономическото производство през 2024 г., което ще накара Фед да намали лихвените проценти "първо, за да предотврати все по-рестриктивния характер на номиналния лихвен процент по фондовете с намаляването на инфлацията, а по-късно през годината - за да спре икономическото отслабване".

Moody's намалява перспективата за САЩ от стабилна на негативнаРейтинговата агенция се позовава на дефицита и политическата поляризация

Между март 2022 г. и юли 2023 г. Комитетът по паричната политика (FOMC) предприема поредица от 11 повишения на лихвените проценти, за да изведе лихвения процент по федералните фондове от целевия диапазон от 0,25-0,5% до 5,25-5,5%.

В последно време американската централна банка прави пауза на това равнище, което мотивира пазарите в повечето случаи да заключат, че лихвите са достигнали своя връх, и да започнат да спекулират относно времето и мащаба на бъдещите намаления.

Миналата седмица обаче председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че "не е уверен", че Фед все още е направил достатъчно, за да върне устойчиво инфлацията към целта си от 2%.

UBS отбелязва, че въпреки най-агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти от 80-те години на миналия век насам, реалният БВП се е увеличил с 2,9% през годината до края на третото тримесечие. Въпреки това доходността се повишава, а фондовите пазари се оказват под натиск след заседанието на FOMC през септември. Банката смята, че това е подновило опасенията за растежа и показва, че икономиката "все още не е излязла от гората".

"Изглежда, че стандартите за кредитиране и отпускане на заеми се затягат отвъд простото преоценяване. Доходите на пазара на труда продължават да се ревизират нетно надолу с течение на времето", подчертават от UBS. „Според нашите оценки разходите в икономиката изглеждат повишени спрямо доходите, тласкани нагоре от фискалните стимули и поддържани на това равнище от излишните спестявания."

Фед остави лихвите стабилни, както и мантрата „по-високи за по-дълго“Централните банкери на САЩ си оставят вратичка за „допълнително укрепване на политиката“, от която може да се нуждаят, за да постигнат целта си за 2% инфлация

Банката оценява, че засилващият се натиск върху растежа от фискалния стимул през 2023 г. ще отслабне през следващата година, докато спестяванията на домакинствата "изтъняват" и балансите изглеждат по-малко стабилни.

"В перспектива очакваме значително по-бавен растеж през 2024 г., повишаване на равнището на безработица и значимо намаляване на лихвения процент по федералните фондове, като целевият диапазон ще приключи годината между 2,50% и 2,75%", казват от UBS, добавяйки, че очакват икономиката на САЩ да се свие с половин процентен пункт в средата на следващата година, а годишният растеж на БВП да спадне до едва 0,3% през 2024 г. Безработицата ще нарасне до близо 5% в края на годината.

"С този допълнителен дезинфлационен импулс очакваме облекчаването на паричната политика през следващата година да стимулира възстановяването през 2025 г., като тласне растежа на БВП обратно нагоре, ограничавайки пика на равнището на безработица до 5,2% в началото на 2025 г. Прогнозираме известно забавяне през 2026 г., отчасти поради предвижданата фискална консолидация", предвиждат икономистите на банката.