Goldman Sachs рисува по-оптимистична картина за световната икономика през 2024 г., противно на масовите опасения за инфлация, затягане на паричната политика и потенциални рецесии. Инвестиционната банка прогнозира, съобщава CNBC, че световната икономика ще надхвърли очакванията през следващата година, задвижвана от стабилния ръст на доходите и нарастващата увереност, че повишаването на лихвените проценти е достигнало своя връх.

Прогнозата им посочва, че световната икономика ще нарасне с 2,6% през следващата година, което е над консенсусната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за 2,1%.

Goldman също така предполага, че неблагоприятните ефекти от затягането на паричната и фискалната политика до голяма степен са отшумели. За да ограничи нарастващата инфлация, Федералният резерв на САЩ започна агресивната си кампания за повишаване на лихвените проценти през март 2022 г., когато инфлацията се покачи до най-високите си нива от 40 години насам. Миналия четвъртък председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че "не е уверен", че са направили достатъчно за справяне с инфлацията, и предположи, че може да са необходими още увеличения на лихвените проценти. Goldman Sachs смята, че е малко вероятно лидерите на развитите пазари да намалят лихвените проценти преди втората половина на 2024 г.,освен ако икономическият растеж не се окаже значително по-слаб от прогнозите, информира CNBC.

Финансовите пазари предупреждават - рецесията е неизбежна Познатите модели на търговия с акции, облигации и стоки, които се поддържаха от месеци, започват да се разпадат на всички пазари

Американската банка анализира, че инфлацията в държавите от Г-10 и в развиващите се пазарни икономики се движи по низходяща траектория, като очакванията са за допълнитено облекчаване в бъдеще. Според техните икономисти се очаква спадът на инфлацията, наблюдаван през тази година, да продължи и през 2024 г., като последователната базисна инфлация се очаква да намалее от сегашните 3% до среден диапазон от 2-2,5% в държавите от Г-10.

В допълнение към икономическия растеж Goldman Sachs пишат в сайта си, че очакват възстановяване на глобалната фабрична активност, която беше възпрепятствана от предизвикателства като забавянето на възстановяването на китайското производство и европейската енергийна криза.

Ян Хациус, главен икономист в Goldman Sachs, заявява, че вижда ограничен риск от рецесия, потвърждавайки своята теза за 15% вероятност за рецесия в САЩ. През септември, банката намали прогнозата си за рецесия в САЩ от 20% на 15%, като посочи като фактори за това охлаждането на инфлацията и устойчивия пазар на труда, пише CNBC.

Макар да признава, че повишаването на лихвените проценти ще продължи да оказва известно съпротивление на растежа в икономиките от Г-10, в уебсайта на банката Хациус изразява увереност, че най-лошото от това "съпротивление" вече е зад гърба ни. Той също така посочва, че както в еврозоната, така и в Обединеното кралство се очаква значително ускоряване на растежа на реалните доходи, който ще достигне около 2% до края на 2024 г. Погледнато цялостно, общият тон на доклада за перспективите на банката подсказва по-благоприятна икономическа обстановка от предварително очакваната.