Бързото възстановяване на американските фондови пазари доведе до ръст на S&P 500 през девет от последните 10 търговски сесии.

Широкият индекс отбеляза 7,2% увеличение през последните две седмици - най-добрият му период за годината. От началото на 2023 г. S&P 500 се е покачил с 15%.

Nasdaq Composite е с 32% нагоре, след като отбеляза най-добрия си ден от май месец в петък.

Сега много инвеститори залагат, че ралито ще продължи, пише The Wall Street Journal, отбелязвайки, че индексът на волатилността на Cboe, или VIX, известен като „измерителят на страха“ на Уолстрийт, се понижава от върховете си през октомври, като наскоро отбеляза осем последователни сесии на спад.

Това е знак, че трейдърите очакват пазарите да останат спокойни.

Уолстрийт отбеляза печеливша седмица, борсите в Европа закриха на червено Технологичният индекс Nasdaq Composite регистрира най-добрия си търговски ден от май

Шиуей Рен, мениджър на активи в Penn Mutual Asset Management, споделя пред WSJ, че е заемал предпазлива позиция на пазарите през по-голямата част от тази година, разтревожен, че рецесията е точно зад ъгъла. Напредъкът на пазара го кара да преосмисли своя подход. Наскоро той е увеличил позициите си в кол опции, очаквайки покачване на S&P 500 до края на годината. Активността в тези инструменти е на едно от най-високите нива в историята през ноември.

Акциите и облигациите получиха двоен тласък от Вашингтон по-рано този месец. Министерството на финансите увеличи размера на търговете за дългосрочен дълг с по-малка сума, отколкото мнозина очакваха. Федералният резерв намекна, че може и да не повиши отново лихвените проценти до края на тази година.

Доходността на държавните облигации, която предизвика голяма част от неотдавнашната волатилност, спадна, след като надхвърли 5% за първи път от 16 години през октомври, давайки муниции на бичи настроените инвеститори.

През следващите дни инвеститорите ще анализират последните данни за инфлацията – индексите на потребителските и производствените цени ще бъдат публикувани съответно във вторник и сряда.

Американските компании регистрират най-голям годишен ръст от Q2 202281,3% от тримесечните отчети са надминали очакванията на анализаторите за печалбите

Няколко седмици преди финала на годината, прогнозите за края на света за икономиката, с които Уолстрийт влезе в 2023 г., изглежда не се оправдават, посочва още WSJ.

Икономистът от Goldman Sachs Group Ян Хациус, който беше сред най-оптимистичните анализатори на Уолстрийт относно икономиката на САЩ, заяви наскоро в писмо до клиентите си, че тя се е представила дори по-добре, отколкото е очаквал. Той очаква инфлацията да продължи да спада през следващата година.

Мечите залози на хедж фондове и други мениджъри на активи срещу S&P 500 наскоро паднаха до най-ниското си ниво от юни 2022 г., според данни на Комисията за търговия със стокови фючърси. Залозите срещу Nasdaq паднаха до най-ниското си ниво от март, допълва WSJ.

Делът на инвеститорите, които казват, че очакват цените на акциите да се повишат през следващите шест месеца, е скочил до 43% миналата седмица, рязко увеличение от 24% седмица по-рано, според проучване на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори. Делът на тези, които казват, че са с мечи нагласи, е намалял почти наполовина до 27%.

Надеждите за намаляване на лихвите стимулират цените на световните акцииПазарите на фючърси залагат на 90% вероятност Фед да е приключил с повишаването на лихвите

Инвеститорите също така изоставят сделки, от които биха спечелили, ако звездите на фондовия пазар се спънат. Залозите, които биха се изплатили, ако акциите на Великолепната седморка – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Tesla и Meta Platforms – се сринат, се движат близо до историческо дъно, според данни на Bank of America.

„Ако сме стигнали върха на лихвените проценти, тогава предстоят добри времена за акциите“, коментира пред WSJ Дев Кантесария, основател на Valley Forge Capital Management, контролиращ активи на стойност около 3 милиарда долара.

Той добавя, че неговата възходяща гледна точка, на фона на суровите предупреждения от много икономисти и анализатори за икономиката и пазарите, се е отплатила.

„Мисля, че за да бъдеш страхотен инвеститор в акции, трябва да си оптимист“, казва Кантесария.