Много инвеститори очакваха от Федералния резерв да даде знак дали необичайното покачване на доходността на държавните облигации тази есен ще помогне да се сложи край на борбата с инфлацията в САЩ. Посланието на централната банка: може би.

В играта на дърпане на въже между нискорисковия държавен дълг и по-високорисковите акции, това беше достатъчен сигнал за покачване на основните борсови индекси в сряда, които ден по-рано записаха трети пореден месечен спад.

Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,7%, или 222 пункта, технологичният Nasdaq Composite добави 1,6%, а S&P 500 се повиши с 1,1%, воден от секторите на информационните технологии и комуникационните услуги, обобщава The Wall Street Journal

Референтната доходност на 10-годишните облигации започна да намалява, след като Министерството на финансите заяви, че ще увеличи размера на търговете за дългосрочен дълг на САЩ през следващите месеци с по-малко от очакваното от Уолстрийт.

Някои инвеститори смятат, че емитирането на по-краткосрочен дълг пък би облекчило натиска за повишаване на по-дългосрочната доходност. Това от своя страна може да повиши акциите, които бяха засегнати от повишаването на доходността, отбелязва WSJ.

Доходността на съкровищните облигации спадна допълнително по-късно по време на търговската сесия, като тази на 10-годишните бонове се установи на 4,790%, след като Фед отново задържа лихвените проценти сегашните им 22-годишни върхове.

Фед остави лихвите стабилни, както и мантрата „по-високи за по-дълго“Централните банкери на САЩ си оставят вратичка за „допълнително укрепване на политиката“, от която може да се нуждаят, за да постигнат целта си за 2% инфлация

Председателят на Фед Джером Пауъл каза на пресконференция след решението, че скорошният скок в доходността на облигациите повишава разходите по заеми по начини, които биха могли да облекчат ценовия натиск и да забавят стабилната икономика на САЩ. Това може да повлияе на паричната политика на централната банка занапред.

„Финансовите условия се затегнаха и можете да видите това в ставките, които потребителите, домакинствата и компаниите плащат сега – с времето това ще има ефект“, каза Пауъл без да уточнява за какъв период от време става въпрос.

В крайна сметка спадът в доходността на облигациите в сряда отвори вратата за покачването на акциите на така наречената „Великолепна седморка“. Собственикът на Facebook Meta и производителят на чипове Nvidia поведоха ръстовете, напредвайки с по над 3,5%. Amazon.com отчете ръст от 2,9%.

Големият победител сред технологичните акции, ориентирани към изкуствения интелект, беше Advanced Micro Devices. Акциите на компанията скочиха с 9,7%, след като ръководителите ѝ прогнозираха стабилни продажби на усъвършенствани AI чипове през следващата година.

Въпреки че отчетите за печалбите за третото тримесечие на все повече компании надхвърлят прогнозите на Уолстрийт, много инвеститори се фокусират върху сигнали за това как бизнесът се ориентира в несигурната икономическа перспектива на САЩ.

Kraft Heinz съобщи, че няма да залита към отстъпки, въпреки че някои уморени от инфлацията американци избягват по-високите разходи за хранителни стоки. Лошата новина за любителите на кетчупа остави добър вкус в устата на инвеститорите: акциите на Kraft Heinz се покачиха с 2,4%.

Производителят на химикали и материали DuPont падна с 8,2%, след като отчете слаби продажби поради разочароващото търсене на потребителска електроника.

Докато инвеститорите анализират как икономическото забавяне би се отразило на корпоративната възвръщаемост, търговците на петролния пазар по подобен начин правят оценки колко ще се проточат по-строгите финансови условия и как това ще повлияе на търсенето на гориво. Референтният американски суров петрол падна през седем от последните девет сесии до 80,44 долара за барел, което натежава върху акциите на много производители на петрол.