Ако искате да влошите състоянието на американския пазар на облигации, просто напомнете на инвеститорите колко голям е бюджетният дефицит на страната. Последните данни на Министерството на финансите за фискалната година, приключила на 30 септември, сочат, че дефицитът възлиза на 1,7 трилиона долара.

Но на практика, пише CNN, той е още по-висок - около 2 трилиона долара - ако не се включва въздействието на плана на президента Джо Байдън за опрощаване на федералните студентски дългове, който Върховният съд отмени преди да влезе в сила. Това е два пъти повече от дефицита през предходната финансова година.

Бюджетен дефицит се получава, когато разходите на правителството надвишават събраните данъци. За да покрият разликата, правителствата трябва да вземат пари назаем, които обикновено идват от емитирането на повече облигации. При равни други условия това обикновено води до понижаване на цените на облигациите, което пък носи със себе си повишаване на доходността.

Доходността на 10-годишните облигации на САЩ достигна 4,9%S&P 500 падна с 1,3%, Nasdaq загуби 1,6%, а Dow изтри над 300 пункта
За известно време инвеститорите не обръщаха внимание на постоянно нарастващия дефицит на САЩ и на въздействието му върху дълговите задължения на правителството, тъй като се приемаше, че Министерството на финансите ще извършва лихвените плащания навреме, посочва още медията и цитира Лиза Шалет, главен инвестиционен директор в Morgan Stanley Wealth Management, която казва:

“Но все по-често инвеститорите обръщат по-голямо внимание на политиките, които имат потенциала да увеличат още повече дефицита и сумата, която правителството трябва да заеме. Това кара все повече инвеститори да се питат доколко устойчиво е нивото на дълга и в резултат на това да изискват по-висока компенсация за притежаването на дългосрочен дълг”.

Министърът на финансите Джанет Йелън обаче заявява, че не смята, че "голяма част" от повишението на доходността е свързана с бюджетния дефицит на САЩ.

"До голяма степен мисля, че това е отражение на устойчивостта, която хората виждат в американската икономика", посочва тя.

Междувременно законодателите все още не са подписали бюджета за по-голямата част от текущата финансова година, а възможността да се наложи да се финансират две едновременни войни - в Израел и Украйна, несъмнено ще доведе до повече държавни разходи и по-висок дефицит.

Доходността на американските облигации достигна нови многогодишни върхове Горещите данни за продажбите на дребно подхраниха опасенията, че лихвените проценти ще останат високи за по-дълго
Какво ще означава това за пазара на облигации?

Въздействие върху дефицита

Увеличаването на разходите в подкрепа на Израел и Украйна не означава автоматично, че дефицитът ще нарасне и ще доведе до повишаване на доходността по облигациите, казва Рейчъл Снайдерман, директор по икономическата политика в Bipartisan Policy Center: “Предложението за разходи за отбрана, представено от Байдън миналата седмица, което предвижда 86 млрд. долара за Украйна, Израел и хуманитарна помощ в Израел и Газа, ще съставлява малка част от дефицита".

Министерството на финансите ще трябва да емитира повече облигации, за да осигури 86-те милиарда долара, казва още тя, но това би представлявало три десети от процента от 26,33 трилиона долара дълг на САЩ, притежаван от населението.

По нейни собствени изчисления това би увеличило дефицита през 2024 г. само с 5% спрямо прогнозираното от Бюджетната служба на Конгреса ниво на дефицита от 1,57 трилиона долара за текущата финансова година.

Доходността на облигациите се повишав и преди избухването на войната в Израел

Фед отново не може да претендира за победа над инфлацията в САЩИндексът на потребителските цени се е повишил с 3,7% за втори пореден месец, основните разходи бавно намаляват
По време на предишни периоди на засилено геополитическо напрежение инвеститорите са били склонни да се обръщат към сигурността, включително да преместват повече от парите си към активи като американски съкровищни бонове, които се разглеждат като сигурно убежище.

Първоначално това се случва и когато избухва войната в Израел, което води до спад на доходността. Но тя бързо се възстановява - тази на 10-годишните съкровищни бонове например почти достига 5% за първи път от 2007 г. насам. Това предполага, че има други фактори, които може би надделяват над последиците от войната.

През последните няколко месеца инвеститорите се примиряват с перспективата, че лихвените проценти в САЩ може да останат по-високи за по-дълго време, отколкото първоначално очакваха, когато Федералният резерв започна да затяга политиката си миналата година. Това е така, защото инфлацията остава над целта на Фед от 2%, а последните данни показват, че тя отново се засилва. За да се понижи инфлацията още, представителите на Фед дават сигнали, че ще трябва да запазят лихвите близо до сегашните нива, докато не се убедят, че тя няма да се разгори отново.

В очакване на явлението "по-високи за по-дълго време" инвеститорите продават повече американски облигации.

Конфликтът Израел-Хамас повиши цените на петрола и акциите в отбранатаАкциите на авиокомпаниите падат
Други фактори, които водят до повишаване на доходността

След като през юни таванът на дълга беше вдигнат, Министерството на финансите емитира повече облигации, за да финансира държавните разходи.

Освен това Министерството на финансите емитира повече облигации, за да финансира правителствените разходи, което води до понижаване на цените на облигациите.

През юли Министерството на финансите предупреждава, че през третото тримесечие очаква да заеме 1 трлн. долара - най-голямата сума, която правителството някога е заемало през третото тримесечие. Институцията планира да заеме 852 млрд. долара и през последното тримесечие на тази година, като тази оценка не взема предвид войната между Израел и “Хамас”.

Друг фактор, който би могъл да изиграе роля, е неотдавнашното понижаване на рейтинга на американския дълг от страна на Fitch Ratings и предупреждението на Moody's Investors Service, че може да преразгледа оценката си за основните фактори, които определят кредитния рейтинг на САЩ.