Инвеститорите очакват срещата на Федералния реззерв през следващата седмица, а на този фон признаците за ескалиране на конфликта в Близкия изток, още повече засилват тревогите.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви в събота, че израелските сили са във втората фаза на войната в Газа, като продължават наземните операции срещу бойците на Хамас.

Междувременно, САЩ изпратиха повече военни средства в Близкия изток, а Израел атакува цели в Газа и поддръжници на Хамас в Ливан и Сирия, отбелязва Reuters.

"Ситуацията в Израел предизвиква голяма тревога", коментира Ранди Фредерик, управляващ директор на търговския отдел в Charles Schwab.

В петък фючърсите върху сорта Брент се търгуваха с ръст от 2,9 % до 90,48 долара за барел поради опасенията, че конфликтът може да наруши доставките на суров петрол. Спот златото, популярно убежище за нервните инвеститори, надхвърли 2000 долара за първи път от средата на май.

Анализаторите на Capital Economics заявиха, че реакцията на петролния пазар на конфликта засега е "приглушена". "Въпреки това всеки знак, че другите страни в региона се включват по-активно, би довел до рязко покачване на цените на петрола", пишат те.

Сбърка ли Фед? Защо високите лихви не могат да охладят икономиката в САЩПротивно на всички очаквания, ръстът на годишна база през последното тримесечие достига почти 5%

Ако ескалацията на конфликта накара САЩ да увеличат свързаните с войната разходи, което ще доведе до увеличаване на дефицита, доходността на държавните ценни книжа може да се повиши над 16-годишните върхове, които вече достигна, смята Питър Кардило, главен пазарен икономист в Spartan Capital Securities.

Някои инвеститори също така очакват, че задълбочаването на конфликта може да доведе до закупуване на държавни ценни книжа като убежище. Това би могло да намали рязкото покачване на доходността, която се движи обратно на цените, а това би могло да облекчи натиска върху акциите и другите активи.

S&P 500 е спаднал с повече от 10% от края на юли, когато достигна най-високата си стойност за 2023 г., въпреки че индексът е нараснал с над 7% от началото на годината.

Основните борсови индекси в САЩ и Европа завършиха седмицата на червеноДоходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се е повишила с повече от цял процентен пункт, откакто Фед повиши лихвите в края на юли

"Засега американските държавни облигации не изпълняват обичайната си функция на сигурно убежище", се казва в бележка на UBS Global Wealth Management от петък. "Ескалацията на конфликта обаче вероятно ще измести вниманието от опасенията, свързани с паричната политика и ще засили търсенето на държавни ценни книжа като сигурно убежище."

Златото и петролът могат също така да осигурят хеджиране срещу краткосрочната волатилност, допълват анализаторите.

Индексът на волатилността Cboe се повиши след конфликта и нарасна, доближавайки се до седеммесечни върхове.

Федералният резерв ще направи последното си изявление за паричната политика в сряда, а тримесечните отчети на Apple ще допълнят поредната натоварена седмица с корпоративни отчети, която ни очаква, допълва Reuters.