Правителството на САЩ обяви бюджетен дефицит от 1,695 трилиона долара за фискалната 2023 г., което представлява 23% скок спрямо предходната година, тъй като приходите намаляват, а разходите за социално осигуряване, Medicare и рекордно високите лихви по федералния дълг нарастват, съобщава Reuters.

Министерството на финансите съобщава, че дефицитът е най-големият от 2021 г. насам, когато дупката от 2,78 трлн. долара е предизвикана от COVID-19. Тази статистика очертава сериозно завръщане към нарастване на дефицита след последователните спадове през първите две години от мандата на президента Джо Байдън.

Тази негативна тенденция се появява в момент, когато Байдън иска от Конгреса 100 млрд. долара нови разходи за чуждестранна помощ и сигурност, включително 60 млрд. долара за Украйна и 14 млрд. долара за Израел, както и финансиране за сигурността на американските граници и Индо-тихоокеанския регион.

Нарастващите притеснения за глобалния дълг очертават нова финансова кризаСкокът на разходите за държавни заеми поставя високия дълг в центъра на вниманието


Големият дефицит, който надхвърля всички дефицити отпреди избухването на пандемията, включително тези, предизвикани от републиканските данъчни облекчения, приети при Доналд Тръмп, и от годините на финансовата криза, вероятно ще разпали фискалните битки на Байдън с републиканците в Камарата на представителите, чиито искания за съкращаване на разходите доведоха САЩ до ръба на фалита в началото на юни заради тавана на дълга, посочва още информационната агенция.

Сделката, с която се избегна спирането на работата на правителството, в крайна сметка доведе до отстраняването на председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, а епубликанците все още са разделени по въпроса кой трябва да заеме неговия пост. Това се очаква да затрудни преговорите преди новия фискален срок в средата на ноември.

За септември, последния месец от фискалната година, дефицитът спада до 171 млрд. долара от 430 млрд. долара през септември 2022 г.

"Намаляващите приходи имат значителен принос за дефицита за 2023 г., което подчертава значението на приетите и предложените от президента Байдън политики за реформиране на данъчната система", заявяват в съвместно изявление министърът на финансите Джанет Йелън и директорът на Службата за управление и бюджет Шаланда Йънг.

Дефицитът за фискалната 2023 г. можеше да бъде и по-голям с 321 млрд. долара, но Върховният съд на САЩ отменя програмата на Байдън за опрощаване на студентски заеми като противоконституционна.

Нетната стойност на имуществото на американците е скочила с рекордните 37%В резултат на това достъпността на жилищата спада до исторически минимум


Дефицитът за фискалната 2022 г. възлиза на 1,375 трилиона долара.

„Като се вземат предвид двете еднократни корекции, дефицитът за миналата фискална година щеше да бъде по-близо до 1 трилион долара, а за тази година - по-близо до 2 трилиона долара“, заявява служител на Министерството на финансите пред Reuters.

Рекордни разходи за лихви

Дефицитът за 2023 г. бележи рязък край на двугодишната тенденция на намаляване за Байдън. Дефицитът на САЩ достига своя връх през фискалната 2020 г. - 3,13 трилиона долара, тъй като най-резкият икономически спад от 30-те години на миналия век насам силно ограничава данъчните приходи, а разходите за обезщетения за безработица, преки плащания на потребителите и помощи за бизнеса достигат своя връх.

Но Бюджетната служба на Конгреса предупреждава, че въз основа на сегашното данъчно и разходно законодателство дефицитът на САЩ ще се доближи до нивата от ерата на пандемията до края на десетилетието, достигайки около 2,13 трилиона долара през 2030 г., тъй като разходите за лихви, здравеопазване и пенсии нарастват.

За фискалната 2023 г. общите приходи са намалели с 457 млрд. долара, или с 9% спрямо фискалната 2022 г., до 4,439 трлн. долара, главно поради спада в плащанията на данъка върху доходите на физическите лица, които не са удържани, на фона на по-лошото представяне на акциите и другите финансови активи в резултат на високите лихвени проценти.

Силният ръст на работните места в САЩ води Фед към ново вдигане на лихвитеПозициите в неселскостопанските сектори са се увеличили с 336 000 за месеца, доста над прогнозата на на Dow Jones за 170 000


Други намаления на приходите включват спад от 106 млрд. долара в приходите на Федералния резерв, тъй като лихвите, платени по банковите резерви, изяждат всички приходи от портфейла.

Разходите за фискалната 2023 г. намаляват със 137 млрд. долара, или 2%, спрямо предходната година до 6,134 трлн. долара. Тяхното увеличение се дължи основно на ръста на средствата за пенсионни и здравни осигуровки за възрастните хора и на разходите за обслужване на дълга.

Разходите за социално осигуряване нарастват с 10% до 1,416 трлн. долара поради корекциите на издръжката на живота с оглед на инфлацията, а разходите за програмата за здравно обслужване на възрастни хора Medicare се увеличават с 4% до 1,022 трлн. долара.

Разходите за лихви по федералния дълг, възлизащ на повече от 33 трилиона долара, също нарастват рязко - с 23% до 879 млрд. долара, което е рекорден размер.

Според служител на Министерството на финансите нетните лихвени плащания, с изключение на вътрешноправителствените трансфери към доверителните фондове, са нараснали с 39% до 659 млрд. долара, което също е рекорд, посочва още Reuters.

Индикаторите за рецесия в САЩ светят в червеноЗабавянето на потреблението вече е твърдо в ход, според анализатори


Брутните лихвени плащания възлизат на 3,28% като дял от брутния вътрешен продукт, което е най-високият показател от 2001 г. насам, а нетният дял от 2,45% е най-високият от 1998 г. насам, заявява още служителят.

Лихвените проценти се повишават непрестанно през последната година и половина, тъй като Федералният резерв иска да забави инфлацията. Средните лихвени разходи по неизплатения дълг на Министерството на финансите са 2,97% през миналата фискална година, в сравнение с 2,07% година по-рано.