Във вторник шепа републиканци в Камарата на представителите на САЩ помогнаха за свалянето на председателя Кевин Маккарти. Вътрешнопартийните борби доведоха до нов хаос в Конгреса само няколко дни, след като той за малко не спря работата на правителството, пише Reuters.

Гласуването с 216 на 210 гласа отбелязва първия случай в историята, когато Камарата на представителите отстранява своя лидер, като осем републиканци са гласували заедно с 208 демократи за отстраняването на Маккарти. Самият Маккарти коментира пред репортери, че няма да се кандидатира отново за председател на парламента на САЩ.

"Борих се за това, в което вярвам", казва той. "Вярвам, че мога да продължа да се боря, но може би по различен начин."

Камарата на представителите се очаква да остане без лидер поне за една седмица, тъй като множество републиканци заявяват, че планират да се срещнат на 10 октомври, за да обсъдят възможните наследници на Маккарти, а гласуването за нов говорител е планирано за 11 октомври.

Бунтът във вторник е оглавен от представителя Мат Гаетц, крайно десен републиканец от Флорида и противник на Маккарти, който се обърна срещу говорителя, след като в събота той трябваше да разчита на гласовете на демократите, за да помогне за приемането на законопроект, с който да се избегне частичното спиране на работата на правителството, припомня още информационната агенция.

Правителството на САЩ се насочва към „затваряне“. Какво следва?Прекратяването на дейността му ще наруши много услуги, ще притисне работещите и ще разклати политиката


"Кевин Маккарти е създание на блатото. Той се е издигнал до властта, като е събирал пари от специални интереси и е преразпределял тези пари в замяна на услуги. Сега прекъсваме това", коментира пред репортери Гаетц след гласуването.

Това е поредният драматичен момент през тази година, след като преди това контролираната от републиканците Камара на представителите доведе Вашингтон до ръба на катастрофален фалит по американския дълг от 31,4 трилиона долара и частично спиране на работата на правителството.

Републиканците контролират Камарата с малко мнозинство от 221-212 гласа, което означава, че могат да си позволят да загубят не повече от пет гласа, ако демократите се обединят в опозиция.

Отстраняването на Маккарти от поста председател спира законодателната дейност в Камарата, като се очертава и нов краен срок за спиране на работата на правителството - 17 ноември, ако Конгресът не удължи финансирането.

Белият дом заявява, че се надява Камарата да действа бързо и да избере заместник на Маккарти на позицията, над която са единствено президентът и вицепрезидентът на САЩ.

Неизследвани води

Гласуването оставя Конгреса в неизследвани води, докато се бори да актуализира програмите за субсидиране на земеделието, да приеме законопроекти за финансиране на правителството и да обмисли по-нататъшна помощ за Украйна.

Маккарти започва официално разследване за импийчмънт на БайдънМаккарти казва, че „обвиненията рисуват картина на култура на корупция“ около семейство Байдън


През последните седмици Маккарти неколкократно разгневи демократите, включително като започна разследване за импийчмънт на Байдън, а в събота им даде малко време да прочетат законопроекта за временни разходи, за да се предотврати спирането на работата на правителството, за чието приемане му бяха необходими техните гласове. Демократите на свой ред можеха да спасят Маккарти, но след като обмислиха възможността, заявиха, че няма да помагат на републиканците да разрешат собствените си проблеми, разказва още Reuters.

Други републикански лидери като Стив Скализ и Том Емър евентуално биха могли да бъдат кандидати, въпреки че никой от тях не е изразил публично интерес към позицията. Временно тя ще се заема от представителят Патрик Макхенри. Последните двама говорители на републиканците, Пол Райън и Джон Бонър, се оттеглиха от Конгреса след сблъсъци с дясното крило в партията си.

По време на дебатите в Камарата на представителите Гетц и шепа негови съюзници критикуват Маккарти, че е разчитал на гласовете на демократите, за да приеме временно финансиране, което предотврати частичното спиране на работата на правителството.

"Нуждаем се от говорител, който ще се бори за нещо - за каквото и да било - освен да остане говорител", заявява представителят на републиканците Боб Гуд, а неговата колежка Нанси Мейс добавя, че е гласувала за отстраняването на Маккарти от поста, защото той е нарушил обещанията си към нея за подобряване на контрола върху раждаемостта и за подкрепа на законопроекта, който тя е написала относно мерките при изнасилване.

"С Кевин Маккарти, с председателя на парламента, сключих сделки, които той не спази, за да помогне на жените в тази страна", казва Мейс. "Ние не направихме нищо за тях."

Белият дом осъди плана за разследване за импийчмънт срещу БайдънГоворителят Жан-Пиер посочи, че републиканците не са открили никакви доказателства, че Байдън е направил нещо нередно


Поддръжниците на Маккарти, сред които са и някои от най-гласовитите консерватори в Камарата, заявяват, че Маккарти успешно е ограничил разходите и е развил други консервативни приоритети, въпреки че демократите контролират Белия дом и Сената.

"Мислете дълго и добре, преди да ни потопите в хаос, защото натам сме се запътили", категоричен е по време на дебатите представителят на републиканците Том Коул.

Без подкрепа от демократите

Демократите заявяват, че гледат на Маккарти като на човек, на когото не може да се вярва, след като той е нарушил споразумението с Байдън за разходите през май.

"Нека да се валят в кочината на своята некомпетентност", заявява представителката Прамила Джаяпал пред репортери преди гласуването.

Гаетц пък е един от над дузината републиканци, които през януари многократно гласуват против кандидатурата на Маккарти за председател на парламента. В крайна сметка той си осигурява председателското място след 15 кръга на гласуване в продължение на четири дни. За да спечели поста, Маккарти се съгласява с правила, които улесняват оспорването на неговото лидерство.

Поддръжниците на Маккарти обаче твърдят, че Гаетц е бил мотивиран от жажда за публичност, шанс да спечели по-висок пост или недоволство от продължаващото етично разследване за евентуални сексуални нарушения и употреба на наркотици срещу него.