Сенатът на САЩ подкрепи законопроекта за временно финансиране на правителството, благодарение на който ще се предотврати четвъртото частично спиране на работата на федералните агенции за последните 10 години, което би предизвикало пагубен ефект на доминото върху американската общественост и икономика, предадоха американските медии.

Заплахата от преустановяване на работата на американското правителство бе избегната часове преди изтичането на крайния срок в полунощ, след като преди това законопроектът за временно финансиране бе приет в Камарата на представителите, предаде Associated Press, цитирана от БТА.

Законопроектът позволява на правителството да продължи дейността си за 45 дни, което дава на Камарата на представителите и Сената повече време да приключат своето законодателство за финансиране, посочва CNBC.

Краткосрочният законопроект от 71 страници, изготвен от председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, разпределя средства за помощ при бедствия, но не включва новата финансова помощ за Украйна, която трябваше да възлиза на 6 милиарда долара.

И Камарата на представителите, и Сенатът одобриха с огромно мнозинство временната мярка, като членовете и на двете партии се отказаха от увеличената помощ за Украйна в полза на избягването на скъпоструващо спиране на работата на правителството,

Предвижда се федералната помощ за пострадалите от природните бедствия в САЩ да бъде увеличена на 16 милиарда долара.

Moody’s предупреди САЩ за кредитния им рейтинг, ако правителството затвориMoody’s е последната голяма агенция, която все още дава на САЩ най-високия рейтинг AAA

Дни наред Камарата на представителите провеждаше напрегнати заседания, но в крайна сметка председателят Кевин Маккарти внезапно се отказа от исканията твърдолинейните представители на Републиканската партия за рязко съкращаване на разходите, за да може законопроектът да бъде подкрепен от Демократическата партия.

След като текстът бе одобрен от долната камара на американския парламент с 335 гласа "за" и 91 "против", той получи и подкрепата на Сената с 88 срещу 9 гласа.

Получаването на одобрение за помощ за Украйна в Конгреса на САЩ става все по-трудно


От началото на пълномащабната война на Русия в Украйна, САЩ отприщиха военнa помощ за сигурността на Киев на стойност повече от 43 милиарда долара.

Сега загубата на новата помощ за Украйна, която трябваше да възлиза на $6 млрд., е съкрушителна за конгресмени и от двете партии, които обещаха да подкрепят Володимир Зеленски след неотдавнашното му посещение във Вашингтон, отбелязва AP.

Поддръжниците на Украйна в Конгреса заявяват, че няма да се откажат, но много законодатели признават, че получаването на одобрение за помощ за Украйна в Конгреса става все по-трудно. Съпротивата на републиканците срещу помощта за Киев набира скорост в Конгреса, посочва още AP. Гласуването в Камарата на представителите през изминалата седмица показа потенциалните проблеми, които предстоят. Почти половината от републиканците в Камарата гласуваха за отнемане на 300 млн. долара от законопроекта за разходите за отбрана, предназначени за обучение на украински войници и закупуване на оръжия. По-късно парите бяха одобрени отделно, но налице е увеличаване на броя на противниците на подкрепата за Украйна. Последните действия на Конгреса сигнализират за постепенна промяна в непоколебимата подкрепа, която досега САЩ оказваха на Украйна в борбата ѝ срещу Русия, и са един от най-ярките примери за придвижване на Републиканската партия към по-изолационистка позиция.