Moody’s Investors Service, единствената кредитна агенция, която все още дава на САЩ най-високия рейтинг AAA, сигнализира, че доверието ѝ се колебае преди потенциалното прекратяване на работата на американското правителство, пишат Bloomberg и Fortune.

Въпреки че „плащанията по обслужването на дълга няма да бъдат засегнати и е малко вероятно краткотрайното затваряне да наруши икономиката, то би подчертало слабостта на институционалната и управленската сила на САЩ в сравнение с други държави с рейтинг AAA “, пишат анализатори, водени от Уилям Фостър.

Анализаторите не заплашват с понижаване, но използват необичайно пряк език, за да изразят загрижеността си относно траекторията на преговорите в Конгреса за приемане на законопроект за краткосрочни разходи, необходим за предотвратяване на затварянето на правителството, когато новата фискална година на САЩ започне през октомври.

Правителството на САЩ се насочва към „затваряне“. Какво следва?Прекратяването на дейността му ще наруши много услуги, ще притисне работещите и ще разклати политиката

„Спирането на дейността на правителството би демонстрирало значителните ограничения, които засилващата се политическа поляризация продължава да поставя върху фискалната политика на САЩ по време на период на намаляваща фискална сила“, посочва Moody's.

„По-слабата фискална политика, която води до постоянно високи фискални дефицити и по-високи от очакваните лихвени разходи, в крайна сметка ще натежи върху кредитния рейтинг на САЩ“, добавя Уилям Фостър.

Това се случва след като по-рано тази година Fitch понижи с една степен рейтинга на САЩ, изтъквайки опасения заради политическите спорове относно тавана на дълга, който доведе страната до ръба на дефолт.

Кредитният рейтинг на САЩ като „червена лампа“ за правителствените дълговеРазходите, свързани със застаряването на населението, са основен риск за устойчивостта на дълга

Засега Конгресът не показва никакви признаци, че може да избегне спиране на дейността си на 1 октомври, коментира Bloomberg.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти не желае да работи с демократите за временно финансиране, за да запази правителството отворено, отчасти поради опасения, че ще бъде критикуван от твърдите консерватори в собствената му партия. Те многократно са заявявали, че не се страхуват от последствията от затварянето на правителството и предупреждението на Moody's едва ли ще промени нагласата им.

САЩ може да не си върнат скоро безрисковия AAA рейтинг от FitchПонижаването на рейтинга на САЩ предизвика разпродажба на акции и облигации

S&P Global Ratings, първата голяма кредитна агенция, която лиши САЩ от рейтинга AAA през 2011 г., заяви през март, че може отново да го понижи „през следващите две до три години, ако неочаквано негативно политическо развитие натежи върху силата на американските институции и ефективността на дългосрочното създаване на политика или застрашават статута на долара като водеща резервна валута в света”.