Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на правителството на САЩ седмици след като президентът Джо Байдън и републиканците в Конгреса стигнаха до ръба на исторически дефолт, предупреждавайки за нарастващото дългово бреме и политическата дисфункция във Вашингтон.

Рейтингът на Fitch за САЩ сега е „AA+“ – една степен под най-високата „AAA“.

Понижаването на рейтинга е доказателство, че все по-честите политически сблъсъци около финансите на правителството на САЩ замъгляват перспективите пред световния пазар на държавни облигации на стойност 25 трилиона долара, коментира The Wall Street Journal. То е първото от повече от десетилетие след като през 2011 г. Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на САЩ след поредното напрегнато противопоставяне относно тавана на дълга в Конгреса.

Moody's, другата от трите големи рейтингови компании в САЩ, продължава да дава най-високата си оценка на САЩ.

Fitch заяви във вторник, че понижаването на рейтинга отразява „ерозия на управлението“ в САЩ през последните две десетилетия в сравнение с други силни икономики.

„Повтарящите се политически противопоставяния за ограничаването на дълга и вземането на решения в последния момент подкопават доверието във фискалното управление“, посочва агенцията.

Представители на администрацията на Байдън разкритикуваха решението на Fitch, обвинявайки администрацията на Тръмп за проблемите с управлението и твърдейки, че няма риск САЩ да пропуснат плащанията по дълга си.

„Промяната от Fitch Ratings се основава на остарели данни“, каза министърът на финансите Джанет Йелън в изявление.

Представители на администрацията казаха още, че Fitch, оправдавайки своите опасения относно политическата система на САЩ, многократно е давала за пример събитията от 6 януари 2021 г., когато поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп нахлуха в столицата, за да осуетят резултатите от изборите от 2020 г.

Във вторник Тръмп бе обвинен от голямо федерално жури съдебни заседатели в разследването на прокурор Джак Смит за опитите за отмяна на загубата си от Байдън. Тръмп отрича да е извършил нарушение и многократно е обвинявал прокурорите, че го преследват по политически причини.

Байдън и Маккарти постигнаха „принципно“ споразумение за тавана на дългаГласуването се очаква през следващата седмица

Конгресът прие законодателство, което суспендира лимита за заеми на правителството, в началото на юни - само дни преди датата, на която според Йелън правителството щеше да стане неспособно да плаща всичките си сметки навреме.

Постигнатият компромис, който постави някои ограничения на федералните разходи и повиши лимита на дълга за близо две години, дойде след месеци на неразрешими противоречия между демократи и републиканци. Още по това време Fitch каза, че обмисля понижаване на рейтинга на САЩ.

Fitch заяви, че очаква общият държавен дефицит на САЩ да нарасне до 6,3% от БВП през 2023 г. от 3,7% миналата година. Очакваният растеж на дефицита отразява циклично по-слабите федерални приходи, новите инициативи за разходи и по-високата лихвена тежест, посочва Fitch. Рейтинговата компания очаква икономиката на САЩ да изпадне в рецесия по-късно тази година.

Институционалните инвеститори и трейдъри разчитат на кредитните рейтинги, за да оценят риска относно способността на кредитополучатели като правителства и корпорации да изплатят дълга, който дължат. Институциите с нисък рейтинг обикновено трябва да компенсират инвеститорите с по-високи лихвени плащания в замяна на привилегията да вземат заеми.

Акциите оставиха заплахата от дефолт зад гърба си, но има още рисковеИнвеститорите, фиксирани върху сделката за лимита на дълга, може да са пропуснали голямата промяна в очакванията за паричната политика на Фед

Като управляващо най-голямата икономика в света и отговарящо за нейната най-важна валута, правителството на САЩ обикновено се третира като един най-сигурните кредитополучатели. Банките и компаниите по целия свят често мислят за държавните облигации на САЩ като за надеждни активи и критично важен показател за възвръщаемостта на акции и други облигации – предпоставка, която се дължи на неприкосновената увереност в способността на правителството да плаща сметките си.

Малко вероятно е банките и инвеститорите на Уолстрийт да се оттеглят внезапно от зависимостта си от държавните облигации като бенчмарк за безопасно убежище след действията на една рейтингова агенция, казват икономисти, цитирани от WSJ. Ходове като този на Fitch обаче постепенно намаляват доверието, което глобалните финансови пазари имат в кредитоспособността на правителството на САЩ,