Купувате или продавате петрол? Ще ви трябват долари.

Управлявате държава, която емитира държавен дълг? Обикновено цената на тези облигации е в щатски долари.

Повече от век и в продължение на поколения зелената валута е сигурно убежище за инвеститорите, когато пазарите се сриват и системите се объркват.

Неслучайно я наричат Крал долар.

Американците не пропуснаха да припомнят на всички колко влиятелен е доларът, когато миналата година замразиха Русия от световната финансова система със санкции, пише BusinessInsider.

Но ако се вслушвате в някои теории на икономисти в интернет, господството на долара като предпочитан финансов инструмент в света може да е към своя край.

Промяната е в ход

Мотивирани от смесица между политика и икономика, държавите от Израел и Франция до Русия и Китай сигнализират, че искат да започнат да правят повече бизнес в друга валута, различна от щатския долар.

Централните банки също започнаха да се отдръпват от долара, докато китайският юан, японската йена и еврото заемат все по-голяма част от световните резерви.

През последните няколко десетилетия процентът на финансовите транзакции, извършвани в щатски долари, намалява, а процентът на паричните резерви на държавите в долари, се понижава.

Има ли опасност крал долар да загуби короната си?Историята показва, че често са необходими десетилетия, ако не и векове, за да избледнее статутът на една глобална резервна валута

Тези промени, макар и забележими, не означават, че господството на долара ще приключи скоро.

Както твърди професорът по финанси от Станфорд Чензи Сю, няма реална алтернатива на хладнокръвните американски пари.

"Имаме нужда от нещо, което да прилича на пари и да действа като пари. Ако не държите долари, няма алтернатива, защото всичко останало е твърде малко или е подложено на същите рискове като долара, но по-лоши.", обяснява професорът.

Макар че щатският долар няма как да бъде заменен като световна резервна валута за една нощ, едно съгласувано усилие за намаляване на господстващото му положение има шанс да подкопае мястото на зелените пари в света и да предизвика реални промени във финансовата система.

Въпрос на доверие

Ако Америка иска да остане на върха, тя не може да приема статута на долара за даденост, допълва Business Insider.

През последните пет века само няколко държави са емитирали банкнотите, които се използват за финансови транзакции.

Да станеш емитент на световната резервна валута е въпрос на доверие. Независимо дали става дума за холандския гулден, френския франк или британския паунд, хората се доверяват, че стойността на тази валута – подкрепена от правителството, ще остане достатъчно стабилна, за да е отправна точка за транзакция.

Политическата нестабилност или продължителните икономически спадове могат да подкопаят това доверие, докато един ден валутата не бъде заменена с пари в брой от държава, която е по-мощна, по-стабилна в икономическо отношение и следователно по-надеждна.

През последните 102 години САЩ са на върха на валутната класация.

А глобализираният характер на световната икономика означава, че щатският долар е придобил по-силен статут от предишните резервни валути. Тази така наречена "прекомерна привилегия" поставя Америка на върха на една асиметрична финансова система, предоставя й големи търговски предимства и смекчава ефекта от икономическите колебания на други държави.

Акциите оставиха заплахата от дефолт зад гърба си, но има още рисковеИнвеститорите, фиксирани върху сделката за лимита на дълга, може да са пропуснали голямата промяна в очакванията за паричната политика на Фед

Тази динамика също така означава, че Федералният резерв – който отговаря за печатането и контрола на предлагането на щатски долари, е внимателно наблюдаван в целия свят. Обръща се много по-голямо внимание на неговите политически решения, отколкото например на Европейската централна банка или Китайската народна банка.

Рон Темпъл, главен пазарен стратег в Lazard, обяснява, че американският долар е постигнал този престижен статут благодарение на повече от век правова държава и стабилни пазари, които са му помогнали да спечели доверието на инвеститорите.

"Това особено важи след Втората световна война, когато САЩ доминират в производството и търговията, докато другите страни все още се възстановяват след войната. САЩ бяха икономическа сила, със стабилни институции, които можеха да устоят на конфликтите.", допълва той.

По данни на Международния валутен фонд днес близо 60% от международните резерви се държат в активи, деноминирани в долари и това е най-използваната валута в търговията. Данните на Банката за международни разплащания показват, че доларът участва в около 88% от всички международни търговски сделки.

Операция "Пясъчен човек"

Макар че срокът може да е дълъг, започналите разговори за дедоларизация са доказателство, че може би има ново движение.

Световният икономически ред, какъвто го познаваме, ще приключи с операция "Пясъчен човек".

Според нововъзникващата теория, при стартирането на операция "Пясъчен човек" 100 държави от цял свят ще продадат американски държавен дълг на стойност трилиони долари в координирани усилия да подкопаят стойността на долара и да нарушат господството на Америка над световната икономика.

Този ход ще бъде катастрофален за Америка и за световния ред, но с времето усилията да се прекъсне влиянието на щатския долар върху света ще отворят вратата към нова йерархия на икономическите суперсили.

Ако всичко това ви звучи малко пресилено, то е защото обсъждането на операция "Пясъчен човек" се ограничава предимно до разговори в акаунтите за икономически и валутни конспирации в Reddit и TikTok. Тази "майка на всички доларови конспирации", както я нарече потребител на Reddit, със сигурност би била важно начало, но има малко реални индикации, че може да се осъществи.

Въпреки налудничавите идеи на най-големите фенове на операция "Пясъчен човек", те имат право за едно: Има ясни доказателства, че светът се дедоларизира.

Стивън Джен, главен изпълнителен директор на Eurizon SLJ Capital и бивш икономист в МВФ, предизвика вълнение в икономическите среди с бележка до клиентите си от април, в която обяви, че "ерозията на статута на резервната валута на долара се е ускорила през последните години с тревожни темпове".

Според изчисленията на Джен делът на световните резерви, държани в долари, е отбелязал рязък спад през 2022 г., ерозирайки близо 10 пъти повече от средния годишен темп през последните две десетилетия.

Репатриране на злато: Банки и фондове изтеглят резервите от чужди трезориТова показва ново проучване на Invesco Global Sovereign Asset Management

През 2003 г. на долара се падаха около две трети от световните резерви, но Джен заяви, че според неговите данни този дял е спаднал до около 47% - много по-нисък показател от оценката на МВФ за 60%.

Според него, макар че страните извън САЩ все още използват долари, апетитът към валутата напоследък се е охладил и след 15 години на много постепенен спад, през последната наблюдаваме рязък, абсолютен спад."

Игра на политика

Повечето отклонения от долара могат да бъдат обяснени с политика.

Джен допуска, че светът се събужда, за да разбере колко американоцентричен е станал финансовият свят - далеч от многополюсния характер на културния и политическия пейзаж.

През последните десетилетия икономиките на развиващите се страни станаха по-големи и по-сложни, което означава, че има все по-малко причини да останат в един финансов пейзаж, който зависи от долара и Фед.

"Има основателен аргумент да се зададе въпросът дали другите държави трябва да се справят с еднополюсен валутен свят", каза Джен. "Съществува разминаване между двете неща - финансовия и реалния свят".

Това е интересна теория. Защо финансовият свят да не прилича на нещо по-близко до мозайката от култури, политики и нации, която съществува днес?

Естествено, това е нещо, което биха искали други световни сили, като Русия и Китай. Когато САЩ замразиха стотици милиарди от доларовите резерви на Москва, те напомниха на други държави, че доларът наистина може да бъде използван като оръжие.

Руски рубли за руски газ. Какво променя това?Германия и Италия вече заявиха, че възнамеряват да продължат да плащат заявките си в евро, отбелязвайки, че за тях това е неприемлива маневра за заобикаляне на част от санкциите срещу Русия

Според проф. Сю от Станфорд, държавите имат основание да се замислят по въпроса: "Ами ако се окажа на мястото на Русия и всичките доларови активи са неизползваеми, тогава има смисъл да се върна към собствената си национална валута."

Макар че това би затруднило всяка транзакция, Сю добавя, че може да "ви предпази от по-големи сътресения, свързани с невъзможността да използвате спестяванията си".

Китай например полага целенасочени усилия за популяризиране на своята валута юан в международната търговия като начин да се предпази в период на засилено геополитическо напрежение със САЩ.

Макар че китайският юан съставлява по-малко от 3% от световните резервни валути, от 2016 г. насам неговото парче от пая нараства с най-бърз темп от всички валути.

Междувременно Саудитска Арабия, Франция, Бразилия, Индия, Пакистан, Боливия, Ирак и други страни или са осъществили сделки, използвайки юана, или са изразили готовност да участват в деноминирана в юана търговия в бъдеще. Те съставляват малка част от общия обем на сделките в долари, но тенденцията ясно се очертава.

Според експерти, от гледна точка на Китай дедоларизацията намалява излагането на влиянието на САЩ и на потенциални бъдещи санкции. Става ясно, че двете страни ще се конкурират икономически и дипломатически, а юанът се превръща в политически двигател за други държави, заинтересовани от подобряване на отношенията си с Китай.

Три сценария за развитие на банковия сектор до 2035Сегашната епоха може да се разглежда като повратна точка за банките, категорични са анализаторите

Междувременно държавите от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, посочиха, че искат да въведат обща валута, която да се конкурира пряко с долара.

"Всяка вечер се питам защо всички държави трябва да базират търговията си на долара", заяви през април левият президент на Бразилия Лула да Силва. "Защо не можем да търгуваме на базата на собствените си валути?"

Потенциални заплахи

Има и много други заплахи за долара: цифрови валути, неочаквана реакция на американските санкции, дори Фед.

Джош Липски, старши директор в Атлантическия съвет, заяви, че агресивното повишаване на лихвените проценти от Фед през последната година и половина е увеличило разликата във валутните курсове между много развиващи се страни и САЩ. В резултат на това дългът на други държави става по-скъп. "Другите икономики усетиха много силно болката от долара", казва Липски. "Доказателствата за дедоларизация са малко, но се увеличават."

За повечето хора, чийто финансов живот се състои от плащане на сметки, купуване на гориво и получаване на ипотека, идеята за дедоларизация може да изглежда твърде далечна.

Средностатистическият американец едва ли ще урежда трансграничен договор за петрол или магазинът за хранителни стоки ще реши да откаже доларите. Експертите са съгласни: ако не извършвате редовно транзакции на институционално или национално ниво, американците вероятно няма да забележат преките ефекти в ежедневието си.

Но за компаниите, които сключват сделки на институционално ниво, по-слабият долар – една от възможните последици от дедоларизацията, би могъл постепенно да намали търсенето на долари и да отслаби позицията му на основна валута за големи сделки.

Три причини защо Китай не иска пълна дедоларизация на пазарите През април 43% от всички глобални плащания, извършени чрез SWIFT, са били в щатски долари, 32% - в евро и едва 2,3% са използвали юани

Стратезите от JPMorgan Александър Уайз и Ян Лойс очакват незначителна дедоларизация през следващото десетилетие. Ако статутът на долара отслабне след това, е възможно американските активи да претърпят удар – по-ниски акции, по-висока доходност по облигации, по-скъп внос. Най-голямата заплаха, смятат Уайз и Лойс, е ако геополитическото положение на САЩ се влоши.

"Дедоларизацията сама по себе си вероятно има слабо въздействие върху растежа и инфлацията, но неблагоприятните събития, които биха могли да катализират процеса, вероятно биха влошили и двете", смятат експертите.

Ако резервната валута е свързана с доверието, то всяко отдалечаване от щатския долар би означавало ерозия на доверието в САЩ - в тяхното правителство, икономика, финансова система.

Възможният сценарий

Според екипа на JPMorgan най-вероятният път напред е частична дедоларизация, която ще се осъществи в продължение на няколко десетилетия, като китайският юан е най-вероятният кандидат за намаляване на дела на долара в търговията и резервите.

Преминаването към юана обаче ще бъде свързано с множество нови проблеми, тъй като дори не е ясно дали Пекин иска валутата му да поеме ролята на резерв.

Според проф. Сю от Станфорд опасенията за дедоларизация са до голяма степен несъстоятелни, като се има предвид огромният брой зелени пари, които се въртят в световната финансова система. За да се осъществи дедоларизация, ще трябва да се материализира много голям запас от сигурен, нискорисков дълг, обезпечен с друга валута, а това вероятно ще изисква сценарий на кризисно ниво, при който всички ще се откажат от доларите си наведнъж.

И отново, вероятността да се случи някое от двете, остава малка.

Китай и Фед карат инвеститорите да се люшкат между петрола и златотоКога точно Фед ще спре да повишава лихвите е големият въпрос за двете ключови суровини

Прекалена паника

Лесно е да се шегуваме на конспирациите в Reddit, но зад слуховете за дедоларизация има истина. Тя е реална и се случва - но с много по-бавни темпове, отколкото може да се предположи от последните заглавия.

Вместо обаче да се отдръпнат напълно от нея, американските власти – от Конгреса до Фед, трябва да приемат всички тези разговори като напомняне да не приемат заветния статут за даденост.

Политиката по увеличение на лихвите на Фед, заплахите за дефолт по американския дълг или прибързаното налагане на финансови санкции, не са от полза за Америка.

Един век, в който имаме най-добрата валута, не е достатъчен да вярваме, че ще има още един, допълват експертите.