Според доклад на Европейската търговска камара в Китай (EUCCC) забавянето на китайската и световната икономика е най-големият проблем, който засяга европейските компании в азиатската страна, изпреварвайки в класацията политическото напрежение между Пекин и Вашингтон и фрагментацията на пазара.

В публикуван в сряда годишен документ за визията на камарата, цитиран от Reuters, се посочва, че броят на европейските компании, които разглеждат Китай като дестинация от топ 3 за бъдещи инвестиции, е най-ниският в историята. EUCCC води тази статистика от 2010 г. насам.

Докато нарастващите лихвени проценти и инфлацията свиват търсенето в Европа и САЩ, компаниите в Китай, напротив, се борят с рязък спад на цените, тъй като рискът от дефлация става все по-голям за втората по големина икономика в света.

Китайският бизнес става все по-малко китайски по пътя си към пазара в САЩМного компании от Китай започват да променят идентичността си, за да достигнат до американския пазар
В доклада се посочва също така, че броят на европейските компании, които съобщават, че приходите им от Китай са намалели през 2022 г., е три пъти по-голям, отколкото през 2021 г. Значението на най-големия пазар в света за глобалните печалби на компаниите намалява за втора поредна година.

"Влошаването на бизнес нагласите, настъпило през последните три години, е значително и не може да бъде обърнато за една нощ", коментират от камарата, сред чиито членове са гиганти като BASF, Maersk, Siemens и Volkswagen.

Констатациите на организацията, които се основават на мнения на нейните членове, събрани между февруари и март, разкриват, че рекорден брой компании са загубили бизнеса си в страната през миналата година заради пречки, свързани с достъпа до пазара и нормативната уредба. Нарастващият фокус на президента Си Дзинпин върху националната сигурност - по-специално неотдавнашната репресия срещу чуждестранните консултантски организации, е накарал много глобални компании да се замислят какви са перспективите на един пазар, на който регулациите често могат да бъдат неясно формулирани.

2023: Инвестициите в европейски технологични стартъпи се сриват с 39% Финансирането за стартиращи предприятия в Европа ще намалее до 51 млрд. в рамките на тази година
"С новото и предстоящото европейско и американско законодателство, което ще принуди много компании да демонстрират по-голяма прозрачност на операциите си в Китай, тенденцията за диверсификация на веригата за доставки и продажба на активи вероятно ще се засили в средносрочен план", предупреждават от EUCCC.

И тези настроения се затвърждават от факта, че преките чуждестранни инвестиции в Китай се забавят значително, въпреки че страната се отказа от строгите ограничения, свързани с COVID-19, в края на миналата година. Деноминирани в долари те спадат с 5,7% през периода януари-май в сравнение със същия период на миналата година.

Търговският дефицит на ЕС с Китай се е увеличил през 2022 г. и достига 396 млрд. евро, което накара председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да призове блока да "премахне риска" в икономически и дипломатически план.