Посещението на висшия американски дипломат в Китай тази седмица завърши с надеждата на Вашингтон и Пекин, че това е първата ключова стъпка за възстановяване на отношенията им.

Но зад тези положителни сигнали двудневното посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Пекин подчертава една друга реалност - широка и опасна пропаст между двете сили, пише в свой анализ CNN.

Според медията разстоянията остават непреодолими по „фундаментални и неотложни въпроси“ - дали двете страни се конкурират помежду си, дали в отношенията им съществува взаимно уважение и как да се намали вероятността от конфликт между тях.

Намирането на допирни точки между Китай и САЩ - едната, авторитарна държава, която иска да разшири влиянието си в световен мащаб, и другата - демократична суперсила с огромно международно влияние, никога не е било лесно. Затова и посещението на Блинкен, което се случва след няколкомесечно забавяне заради спора за китайския наблюдателен балон, е добра новина.

Желание за напредък: За какво се договориха Блинкен и Си Дзинпин в КитайАнтъни Блинкен е първият държавен секретар от 2018 г. насам, който се среща с китайския лидер


То завърши със среща с китайския лидер Си Дзинпин, което е широко разглеждано като положителна стъпка към стабилизиране на връзките. Особено на фона на две близки срещи между китайски и американски военоморски сили през последните седмици.

„Но приблизително 11-те часа, които американският пратеник прекара с висши китайски служители, разкриха и някои от ключовите линии на разрив, които правят ориентирането в отношенията все по-трудно - дори и при диалога, който и двете страни обещаха да подкрепят“, посочва CNN и изброява три такива аспекта.

Стратегически конкуренти

По думите на Си "конкуренцията между големите държави не представлява тенденцията на времето".

"Китай уважава интересите на САЩ и не се стреми да предизвиква или измества Съединените щати. В същия дух Съединените щати трябва да уважават Китай и не трябва да накърняват законните права и интереси на Китай", казва той.

Нов доклад: Китай може да преобърне ядрения баланс до края на десетилетиетоРеалните амбиции на Китай се разминават с декларираните цели за минимални ядрени сили с оглед на националната сигурност


Тази позиция, че САЩ и Китай не се конкурират помежду си, рязко се разминава с американската гледна точка, а всъщност и за външната политика на самия Китай.

Вашингтон е категоричен, че се намира във фаза на засилено съревнование с Пекин. Администрацията на Байдън официално посочва, че Пекин е "най-сериозното дългосрочно предизвикателство пред международния ред". В този смисъл САЩ предприемат стъпки за противодействие на усилията на китайското правителство да разшири влиянието си и да разруши световния ред, основан на универсалните ценности на правата на човека и демокрацията.

„През последните месеци САЩ наложиха санкции на китайски компании, подтикнаха съюзниците си да ограничат износа на полупроводници за Китай, мобилизираха други развити икономики да се противопоставят на "икономическата принуда" на Пекин и да "премахнат риска" във веригите за доставки и подписаха ново търговско споразумение с Тайван - самоуправляваща се демокрация, за която Китайската комунистическа партия претендира, но никога не е контролирала“, припомня CNN.

Пекин, от своя страна, иска свят, в който няма една голяма сила, а много, които са съгласни да не се намесват във вътрешните си работи, независимо дали става въпрос за нарушаване на човешките права, политически репресии или икономическо развитие. В същото време Китай смята, че САЩ потискат растежа му и се намесват в неговите вътрешни работи от личен интерес.

WSJ: Куба ще бъде домакин на китайска шпионска база, фокусирана върху САЩСъоръжението ще позволи на китайските разузнавателни служби да събират електронни комуникации в югоизточните части на САЩ


"Признанието, че отношенията между двете страни са на стратегически конкурентни, може да изисква преоценка на китайските вътрешни приоритети и ресурси", смята Бони Глейзър, управляващ директор на Индо-тихоокеанската програма на Германския фонд „Маршал“ на САЩ.

А това ще има значителни последици.

"Китайците не подкрепят предложението на САЩ да се въведат граници, за да се предотврати преминаването на конкуренцията в конфликт", казва тя.

Военна комуникация

През последните месеци двете страни се замесиха в няколко опасни военни взаимодействия, включително близко преминаване на военни кораби в Тайванския проток и китайско прихващане на американски разузнавателен самолет над Южнокитайско море.

Кинмен - островите между Китай и Тайван, които не искат война, а мостРазположени на 4 километра от континента, те са били както бойно поле, така и точка за дипломатически контакти


Китай дори прекъсна разговорите с американските военни командири след посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван миналата година, а това засили опасенията, че един инцидент може да прерасне в реален конфликт.

И по всичко личи, че това ще остане така, след като Блинкен не е успял да получи съгласието на Китай за възстановяване на военната комуникация на високо ниво тази седмица. Пекин посочва като основна причина за това "едностранните санкции" от страна на Америка, визирайки рестрикциите, наложени на китайският министър на отбраната генерал Ли Шанфу заради закупуване на руски оръжия. Те са в сила от 2018 г. насам.

Малки стъпки

В навечерието и по време на посещението на Блинкен Китай не пропуска да даде ясно да се разбере кой според него е отговорен за проблемите в отношенията.

"Основната причина е погрешното разбиране на САЩ за Китай", заявява топ дипломатът Ван И по време на срещата си с Блинкен.

Това по никакъв начин не показва напредък по въпросите, които са в основата на това противоречие - от отношенията на САЩ с Тайван до последиците от американското виждане за конкурентни отношения.

Двете страни все пак дават сигнал, че ще работят заедно по глобални предизвикателства като изменението на климата и търговията с наркотици, и се ангажират да "продължат отворените линии за комуникация".

Си се обади на Зеленски. За смисъла на един телефонен разговор Вашингтон и голяма част от европейските столици остават скептични за посредническата роля на Китай в Украйна


Прави впечатление обаче, посочва в заключение CNN, че областите за сътрудничество, посочени от Пекин след срещите тази седмица, изглеждат значително по-ограничени в сравнение с тези след приятелския и широкообхватен разговор между президента на САЩ Джо Байдън и Си в кулоарите на срещата на Г-20 в Бали през ноември миналата година.

Според анализа потенциалното посещение на Си в Съединените щати през ноември за срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество може да се окаже достатъчно, за да се намали напрежението в краткосрочен план през следващите месеци, но дали това ще допринесе за стабилизирането на връзките с течение на времето, все още не е ясно.