"Стар приятел" – така китайският президент Си Дзинпин нарече основателя на Microsoft Бил Гейтс по време на срещата им в резиденция "Дяоютай" в Пекин, където китайските лидери традиционно приемат високопоставени чуждестранни гости.

Президентът изрази надежда, че с технологичния лидер ще могат да сътрудничат по начин, който ще бъде от полза както за Китай, така и за САЩ, съобщи Reuters.

Си Дзинпин заяви, че е щастлив да види съоснователя на Microsoft и филантроп след три години и че той е първият американски приятел, с когото се среща тази година.

"Често казвам, че основата на американско-китайските отношения е в хората. Възлагам надежди на американския народ", се казва във видеоклип, публикуван от държавната телевизия CCTV. "При сегашната ситуация в света можем да извършваме различни дейности, полезни за нашите две страни и народи, дейности, които са от полза за човечеството като цяло", допълни президентът.

От своя страна Бил Гейтс заяви, че за него е чест да се срещне с държавния глава на Китай. "Винаги сме имали чудесни разговори и днес ще имаме много важни теми за обсъждане, много е вълнуващо да се върна тук.", заяви той в Пекин.

В публикация в личния си блог Гейтс заяви, че със Си са обсъдили глобалните предизвикателства, като например неравнопоставеността в здравеопазването и изменението на климата.

Тема на разговор е бил и глобалният възход на изкуствения интелект, като президентът е заявил, че приветства американските компании, включително Microsoft, които въвеждат своите технологии за AI в Китай, съобщиха двама вътрешни източници, цитирани от Reuters. Според тях, на срещата е обсъдено и развитието на Microsoft в Китай.

Последната публична среща между Си и Гейтс беше през 2015 г. в рамките на форума в Боао, провинция Хайнан. В началото на 2020 г. Си написа писмо до Гейтс, в което благодари на него и на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" за обещаната помощ за Китай, включително 5 млн. долара за борбата срещу COVID-19.

Освен срещата със Си, по време на посещението си Гейтс изнесе реч в Института за разработване на лекарства в областта на глобалното здраве, посветена на необходимостта от използване на технологиите за решаване на глобалните здравни предизвикателства.

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и правителството на Пекин, което основа института заедно с университета "Цинхуа", обещаха да предоставят по 50 млн. долара за укрепване на капацитета на института за откриване на лекарства.

Бил Гейтс се оттегли от борда на Microsoft през 2020 г., за да се съсредоточи върху филантропията в областта на глобалното здравеопазване, образованието и изменението на климата, припомня Reuters.

Световни лидери са на опашка пред Си Дзинпин. Да се притесняват ли САЩ?Необичаен темп на дипломатическа активност в момент, когато светът гледа към Пекин, а икономиката се задъхва след пандемията и войната в Украйна

В последно време настроенията на чуждестранния бизнес към Китай стават все по-предпазливи, тъй като китайско-американското напрежение нараства, а Си Дзинпин засилва фокуса на страната върху националната сигурност.

Посещението на Бил Гейтс предхожда дългоотлаганата визита на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Китай, насочена към стабилизиране на отношенията между двете най-големи икономики и стратегически съперници в света.

През седмицата Блинкен проведе напрегнат разговор с външния министър на Китай Цин Ган, по време на който Цин призова САЩ да спрат да се месят в делата на страната и да вредят на нейната сигурност.

По време на срещата си с Гейтс Си заяви, че Китай няма да следва стария път на "силна държава, стремяща се към хегемония", а ще работи с други държави за постигане на общо развитие, според вестник People's Daily. Китай често обвинява САЩ, че се стремят към хегемония.

Мълчанието е злато за Мъск и световните лидери след визитата им в КитайНикой не говори с подробности в публичното пространство, макар че разговорите бяха с официални представители на Китай

Редица главни изпълнителни директори бяха на посещение в Китай след повторното му отваряне в началото на тази година, но повечето от тях се срещнаха единствено с министри от правителството, отбелязва Reuters.

Сред изпълнителните директори бяха Илон Мъск от Tesla и Дейвид Соломон от Goldman Sachs, Тим Кук от Apple, Патрик Гелсингер от Intel, Мери Бара от General Motors, Стивън Шварцман от Blackstone и Джейми Даймън от JPMorgan.

Между посещенията на всички се открои една обща черта: никой не говори с подробности в публичното пространство, макар че разговорите бяха с представители на правителствената администрация и бизнес партньори.

Медийните събития и други публични ангажименти, които преди пандемията бяха чести при подобни визити, сега са рядкост, отбелязва Reuters.