Единният фронт на Запада за Украйна показва повече пукнатини от всякога - и Киев няма друг избор, освен да го понесе.

Това пише днес Politico след като вчера излезе с материал, в който съобщи, че служители на администрацията на американския президент Джо Байдън са много по-притеснени от корупцията в Украйна, отколкото публично признават, позовавайки се на поверителен стратегически документ.

Според този документ корупцията може да накара западните съюзници да се откажат от подпомагането на Украйна срещу руската инвазия. Затова Киев не може да отложи борбата с нея, включително "корупцията на високо ниво".

Politico отбелязва, че текстът във въпросният документ, наречен официално “Integrated Country Strategy”, далеч надхвърля изразените в публичната му версия опасения, разпространени без много шум на сайта на Държавния департамент преди около месец.

Поверителната версия на “Integrated Country Strategy” е около три пъти по-дълга и съдържа много повече подробности за целите на САЩ в Украйна: от приватизиране на банки през подпомагане на училища, за да преподават английски, до насърчаване на военните да приемат протоколите на НАТО, посочва Politico.

За администрацията на Джо Байдън е важно да се ограничат случаите на подкупи в Украйна, не на последно място защото са заложени щатски долари. Тя обаче не може да вдига много шум по въпроса, за да не активизира републиканците и за да не създаде усещане за отслабена американска подкрепа, което би култивирало и дебата в Европа. Според американски служител, запознат с въпроса, все пак "зад кулисите се водят някои честни разговори" с украинците по темата.

Заплахата от „затваряне“ на правителството на САЩ е избегнатаЗаконопроектът за временно финансиране бе приет в Камарата на представителите

Повече от 500 дни след пълномащабното нахлуване на Русия, в събота републиканските законодатели във Вашингтон провалиха усилията за отпускане на нов голям транш от помощ за разкъсаната от война страна, припомня днес медията.

Става дума за краткосрочния законопроект от 71 страници, изготвен от председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти и приет, за да може правителството да продължи дейността си – текстът разпределя средства за помощ при бедствия, но не включва новата финансова помощ за Украйна, която трябваше да възлиза на 6 милиарда долара.

Това се случи само 9 дни след като украинският президент Володимир Зеленски посети Вашингтон, за да моли за продължаване на подкрепата, подчертавайки втвърдяването на нагласите сред републиканците в Конгреса, които искат да прекратят помощта на Вашингтон за Киев.

Симпатизантът на Кремъл Роберт Фицо печели изборите в СловакияТрябват му съюзници, за да сформира правителство

В същото време гласоподавателите в Словакия избраха проруския премиер Роберт Фицо, който обещава да не изпраща боеприпаси в Украйна и изглежда готов да се обедини с унгарския премиер Виктор Орбан, за да се противопоставят на по-нататъшната европейска подкрепа за Киев.

Полша, някога най-надеждният от съюзниците на Киев, направи шокиращото съобщение на 20 септември, че повече няма да изпраща оръжия.

Тези предупредителни знаци не означават дълбока промяна на политиката във Вашингтон или Брюксел.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да застане до Украйна въпреки бюджетното фиаско. Повечето европейски лидери също продължават да подкрепят твърдо Украйна, като около 50 милиарда евро продължаваща подкрепа за страната трябва да бъде подписана през следващите месеци, според двама дипломати от ЕС, пожелали анонимност, посочва Politico.

Историческа среща на външни министри подпечатва подкрепата на ЕС за УкрайнаЗа първи път външните министри на ЕС се срещат извън територията на блока

Помоленa да коментира факта, че в законопроекта на САЩ за „затваряне на правителството“ липсва финансирането за Украйна, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза: „Президентът изгради коалиция от повече от 50 държави, за да предостави помощ за Украйна... Има много силна международна коалиция зад Украйна и ако Путин си мисли, че може да ни надживее, той греши.“

Жозеп Борел, първият дипломат на ЕС, заяви, че е „сигурен“, че решението за блокиране на финансирането ще бъде преразгледано. „Ще продължим да бъдем на ваша страна“, каза той пред репортери в Киев в понеделник, когато го попитаха как бюджетният дефицит на САЩ ще се отрази на Украйна.

Украинските политици – които бяха изправени пред критики от Съединените щати и Обединеното кралство, че не изглеждат достатъчно „благодарни“ за предоставената западна помощ – също звучаха оптимистично. „Работим с двете страни на Конгреса, за да гарантираме, че това няма да се повтори отново, при никакви обстоятелства“, каза външният министър Дмитро Кулеба.

Кухи послания

Въпреки опитите да се придаде положителен ефект на ситуацията, откритата критика към помощта сред висши западни политици – съчетана с онлайн атаките на Илон Мъск срещу украинския президент Володимир Зеленски, който публикува меме в платформата си X, осмиващ молбите на украинския президент – изпраща смразяващо послание до Киев.

Трябва да се отбележи, че председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук отговори на подигравката на Мъск със собствена публикация в X.

В същата платформа парламентът на Украйна обвини Мъск в разпространение на руска пропаганда, публикувайки собствена версия на мемето със снимка на
Мъск и надпис: „Когато минат 5 минути и не си разпространил руска пропаганда“.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, който и преди е критикувал някои от изявленията на Мъск в миналото, заяви, че мълчанието или иронията по отношение на Украйна играят в полза на руската пропаганда.

Any support for Russia today is a direct investment in war, genocide, destruction of the free world, escalation and the right to impunity. Any silence or irony towards Ukraine today is a direct encouragement of Russian propaganda that justifies mass violence and destruction.…

изявленията на САЩ и Европа, че ще продължават да подкрепят Киев – независимо от всичко – започват да звучат празно

Украйна остава силно зависима от подкрепата на Запада не само за да подхранва битката си срещу Русия, но и за да поддържа публичната си администрация работеща.

Според прогнозния бюджет за 2024 г. Украйна очаква да получи 42,8 милиарда долара от международни донори през следващата година, голяма част от които ще дойдат от Съединените щати.

През юни министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко каза пред Politico, че САЩ трябва „да се намесят и поне да ни предоставят средносрочно облекчение“.

Попитан от Politico дали след съботното гласуване на Капитолийския хълм сега оставя Киев с бюджетен дефицит, говорител на Марченко е отказал да коментира.

Зърненият спор е напът да ограничи доставките на оръжия за Украйна Варшава спира оръжейната си помощ за Киев, след като Украйна заведе дело срещу Полша заради вноса на зърно

Европа е притеснена какво може да очаква от Вашингтон

Докато повечето страни от ЕС са съгласни да подкрепят Украйна, помощта за Киев е обвързана с по-широк преглед на дългосрочния бюджет на ЕС, по който няма споразумение. Всички страни от ЕС-27 трябва да подкрепят сделката, но тя може да се окаже трудна за приемане до края на годината, докато текущата подкрепа на ЕС за Украйна се изчерпва.

Унгарският президент Орбан вече каза, че не е готов да финансира Украйна, освен ако тя не преразгледа отношението си към унгарските малцинства, живеещи в страната. Въпреки че критиците описват тази позиция като тактическо вето, имащо за цел да отключи задържаните от Брюксел средствата към Будапеща заради проблемите с върховенството на закона, Орбан може да използва избора на своя съмишленик от Словакия – Роберт Фицо – за да втвърди тактиката си за преговори.

Фицо също така е против влизането на Украйна в НАТО.

Изборите в Словакия като червена лампа за НАТО и ЕССитуацията в страната изключително много напомня на тази в България

Въпреки че военният съюз на НАТО не е близо до това да позволи присъединяване на Украйна, във версията на документа “Integrated Country Strategy”, видян от Politico, често се цитира желание армията на Украйна да приеме стандартите на НАТО.

Според поверителната версия на документа от Министерството на отбраната на Украйна се очаква да „създаде професионализиран младши офицерски и подофицерски корпус със стандартната доктрина и принципи на НАТО“.

Дори форматът и съдържанието на украинските отбранителни документи трябва да „отразяват терминологията на НАТО“, се казва в текста.

САЩ също така искат да видят, че Украйна може да произвежда свое собствено военно оборудване чрез създаване на „вътрешна отбранителна индустрия, способна да поддържа основните нужди“, както и среда, която насърчава стартиращите фирми в сферата на отбранителната информационна технология.

Сенатори искат отговори от Пентагона за услугата Starlink на Мъск в УкрайнаВъпросите им идват след публикуването на книгата на Уолтър Айзъксън, посветена на Илон Мъск

„Думи на благодарност“

„Като цяло държавите-членки продължават да подкрепят помощта за Украйна“, казва дипломат от ЕС, цитиран от Politico. Той обаче допълва, че „големият слон в стаята“ може да е наистина голям – по думите му в съзнанието на ЕС се прокрадва съмнение дали последните събития не предшестват изоставянето на Украйна от САЩ. „Все пак не мисля, че това ще се случи сега или в скоро време”, допълва цитираният дипломат, пожелал анонимност.

На фона на несигурността относно това дали Украйна ще може да финансира бюджета си и да продължи военните си действия, украинските официални лица се опитват усилено да изглеждат смели и благодарни.

Говорейки пред Politico миналата седмица, украинският премиер Денис Шмихал настоя да изкаже своята „благодарност“ към Полша, съюзник, замесен в спор с Киев за износа на зърно, който сега заявява да не изпраща повече оръжия.

„Бих искал да изразя думи на благодарност към полския народ и всички полски семейства за подкрепата, която са предоставили на украинските бежанци“, каза той.

Как Илон Мъск влияе на съдбите на народите - с изключение на КитайКонтролът на Мъск върху ключови технологии го направи независим актьор на глобалната сцена. Неговата уязвимост към Китай обаче остава в сила

Междувременно членове на администрацията на Байдън изглежда са особено загрижени за ролята на няколко елита в икономиката на Украйна.

„Деолигархизацията, особено на енергийния и минния сектор, е основен принцип за изграждането на по-добра Украйна“, се заявява в публичната част на “Integrated Country Strategy”. Един показател за успех, гласи пък поверителната версия, е, че украинското правителство е склонно на „значими реформи, децентрализиращи контрола върху енергийния сектор“.

В поверителната част на документа се казва още, че финансовите системи на Украйна трябва да „увеличат кредитирането, за да насърчат разрастването на бизнеса“. Призовава се и за намаляване на ролята на държавата в банковия сектор. Като важна отправна точка се посочва нуждата "Алфа Банк (да бъде) прозрачно върната към частна собственост" - препратка към институция, известна сега като Sense Bank, която преди беше руска собственост, но национализирана от Украйна.

Стратегията на САЩ изглежда има за цел да гарантира, че Украйна не само ще запази ориентацията си към Запада, но и ще развие специални връзки с Щатите, коментира Politico.

Един от начините, по който Вашингтон вярва, че това ще се случи, е чрез английския език. Стратегията показва, че САЩ предлагат техническа и друга помощ на украинското министерство на образованието за подобряване на преподаването на английски и че смятат, че предлагането на уроци по английски може да помогне за реинтеграцията на украинците, освободени от руската окупация.

Вашингтон също така има намерение да помогне на Украйна да изгради капацитета си да преследва военни престъпления в собствената си съдебна система, става ясно от документа.

Стратегията също така призовава за възстановяване на дипломатическото присъствие на САЩ в Украйна, разширяване отвъд Киев до градове като Лвов, Одеса, Харков и Днепър.

Поради по-ранни съкращения на персонала, предизвикани от пълномащабната руска инвазия, „посолството остава в кризисен режим“, се казва в един от публичните раздели на документа.