Европейската комисия предупреди, че може да предприеме наказателни процедури срещу държавите от Европейския съюз, които налагат едностранни ограничения на земеделския внос от Украйна.

Целта ни е да постигнем решение съвместно с всички засегнати страни, уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, съобщи БТА.

Държавите в ЕС нямат право да налагат едностранни мерки.

Целта ни е да постигнем решение с помощта на всички засегнати. Украйна представи тази седмица план за действие, обсъждаме го, добави говорителят.

Планът предвижда Украйна да въведе бързо надзор на износа.

В този случай няма да има нужда от едностранни ограничения. ЕК запазва правото си, ако прецени, да предприеме наказателни процедури срещу държавите, които поддържат едностранни мерки, поясни той.

Премиерът и земеделците подписаха меморандум, който влиза в сила от днес

Говорителят добави, че засега ЕК не е запозната с мерките, предприемани от България. Обсъждаме тези въпроси двустранно, уточни той.

По неговите думи ЕК ще бъде длъжна да представлява държавите от ЕС в спора в Световната търговска организация (СТО) по въпроса за украинския износ. Украйна предяви преди дни иск в СТО срещу Полша, Унгария и Словакия заради предприетите от тях едностранни ограничения срещу вноса на украински земеделски стоки.

На 15 септември ЕК реши да не продължава временните ограничения за украинския земеделски внос.

Временните мерки засягаха преноса на украинска реколта през България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия. След тази дата Будапеща, Братислава и Варшава въведоха едностранни мерки.

Зърненият спор е напът да ограничи доставките на оръжия за Украйна Варшава спира оръжейната си помощ за Киев, след като Украйна заведе дело срещу Полша заради вноса на зърно

Заради спора Полша обяви намерение да прекрати военната помощ за Украйна.

Междувременно Украйна обеща да въведе лицензи за износа, за да ограничи възможността за повторно възникване на трудности на европейския пазар.
На този фон, министрите на земеделието на Словакия и Украйна се споразумяха да създадат лицензионна система за търговия със зърно, която позволява забраната за внос на четири украински стоки в Словакия да бъде вдигната, след като системата бъде създадена, съобщи Ройтерс, позовавайки се на словашкото министерство на земеделието.

Полша, Унгария и Словакия с едностранни забрани за внос на украинско зърноРешенията на трите страни бяха оповестени веднага след като ЕК съобщи вчера вечерта, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос
Словакия, Полша и Унгария обявиха национални ограничения върху вноса на украинско зърно миналата седмица, след като Европейската комисия реши да не разширява забраната си за внос в пет източноевропейски държави членки на ЕС. Спорът ескалира, след като Украйна, която използва сухопътни маршрути на запад, за да компенсира загубените възможности за износ по море на фона на инвазията на Русия, подаде жалба до Световната търговска организация (СТО) заради забраните. "Министрите се съгласиха да създадат система за търговия със зърно, базирана на издаване и контрол на лицензи", посочи словашкото министерство в имейл, допълвайки, че докато тази система не заработи и не бъде напълно тествана, забраната за внос на четири стоки от Украйна остава в сила. Украйна също се съгласи да спре жалбата в СТО, каза словашкото министерство. Все още няма подробности как ще работи системата за лицензиране. Словашката забрана за внос беше одобрена до края на годината.