Протестът на земеделските производители се прекратява.

Това обявиха протестиращите край Долни Богров, цитирани от БТА.

Предстои среща на Инициативния комитет в Министерския съвет в 15:30 часа днес. Земеделците настояват за прецизиране на два срока в споразумението с правителството, за да го подпишат.

"След като обсъдихме отправения към всички участници в общонационалния земеделски протест от Министерски съвет (МС) меморандум, се надяваме да подпишем споразумението днес", каза за БТА животновъдът Симеон Караколев от Инициативния комитет.

По негови думи поканата, отправена от министър-председателя акад. Николай Денков за среща в сградата на МС, ще приключи успешно с подписване на договорни отношения с властта, само ако се прецизират два срока в текстовете.

"Болшинството от колегите ни от бранша одобриха написания текст в предложението, но категорично настояват да се прецизират тези два срока, а относно останалата част от споразумението, която касае обеми на бюджети, всички сме удовлетворени", уточни Караколев.

Премиерът и земеделците подписаха меморандум, който влиза в сила от днес

Първият срок касае точка 4 от исканията на протестиращи относно помощта "де минимис" в размер на 71 милиона лева, която ще бъде разпределена на равни части за подпомагане на земеделските производители в сектор животновъдство, пчелен мед и растениевъдство. "Тук трябва да има въведен срок до края на септември", уточни Илия Проданов. Вторият срок се отнася за точка 2 от исканията на протестиращите относно приетото решение от Европейската комисия (ЕК) за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 милиона лева. За допълнително осигурените средства в размер на 60 милиона лева се полагат максимални усилия за съкращаване на сроковете в очакване ЕК да се произнесе по темата до края на месец септември. "Нашето изискване е парите да се платят до 30 септември, правителственото предложение е 6 октомври да се изплати общият размер до 213 милиона лева. Ще искаме да върнем срока до 30 септември", уточни Проданов. Той обясни, че е коментирал с премиера сроковете да бъдат вписани като част от меморандума и е получил устното му уверение, че това ще се случи. Надявам се, след като приключим срещата, колегите да потеглят обратно към родните си места и утре да бъдат на работа по полетата на България, каза още Проданов.

МФ отпуска още 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производителиВъв връзка с вдигането на забраната за внос на украинско зърно

БТА припомня, че по-рано днес в началото на заседанието на Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков заяви, че правителството е показало как ще продължи да работи и занапред – "като поема конкретни ангажименти, които може да изпълни, и търси най-добрите решения на проблемите чрез преговори".

По думите му поетите от кабинета ангажименти предстои да бъдат оформени като конкретни документи, които ще бъдат подписани от представители на правителството, за да е ясно кой ще ги реализира.

Денков съобщи и че още на днешното правителствено заседание кабинетът осигурява допълнителни 63 млн. лева за земеделските производители. Процедурите ще бъдат ускорени, така че средствата да стигнат до тях във възможно най-кратки срокове.

Работи се и по темата за слънчогледа от Украйна, чийто внос ще бъде разрешен едва след уточняване на квота за България. Припомняме, че след 4-часовата среща в Министерския съвет късно снощи, премиерът Денков съобщи, че за определен период от време у нас няма да се внася слънчоглед от Украйна.

"По отношение на слънчогледа като култура, след малко ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите днес сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тази квота ще бъде разрешена за внос едва след като ние сме уточнили колко е голяма, за какво става дума.
В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна.", подчерта той.

Земеделците блокираха България. Ще стигнат ли тракторите до жълтите паветаНедоволните са категорични, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнение на всичките им искания, затова утре тежката техника се пренася в София

Земеделците протестираха два дни - в понеделник в 40 важни пътни точки в страната, а вчера струпаха земеделска техника край Долни Богров.

Вчера техни представители преговаряха следобед с правителството и се разбраха по исканията, които имат. Късно вечерта стана известно, че остават в протестна готовност до подписване на споразумението.

Недоволството ескалира след отмяната на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, гласувана от Народното събрание преди дни.

Протести имаше в цялата страна. 40 важни пътни точки и гранични пунктове бяха блокирани в понеделник, а след това протестните действия се насочиха към столицата.

Според премиера Денков зърнопроизводителите се „държат като терористи“Аргументите, които използват, са напълно несъстоятелни, каза премиерът

"Нашите искания е да бъдем чути и да бъдем видяни. В момента сме с над 700 трактора от едната страна на София, от другата страна има още около 200-300 трактора, в полите на София има общо над 1000 трактора. Искаме да ни видят, че ние съществуваме, защото болката ни е до незнайност", заяви Цветан Берберов, член на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Той беше категоричен, че исканията на земеделските производители не са партийни. Тук има симпатизанти на различни политически структури, аз лично съм безпартиен. Нашите искания са секторни, искаме да бъдем чути и видяни, каза Берберов.

По думите му целият апарат на държавата е бил впрегнат, за да бъдат с ограничени права да могат да дойдат и да си кажат проблемите. Ние сме тук, нормално е демократично да изкажем своето възмущение от това, което се прави, посочи Берберов, цитиран от БТА.

Карат ни да отидем на преговори при условие, че вече е факт решението на Народното събрание. В момента ни се хвърля прах в очите, ние искаме реални действия, каза още той. Нашата реалност е, че вече изнемогваме, че тази техника е купена с кредити и тя скоро може би няма да бъде наша, може би и земята няма да бъде наша. Ние сме български производители, произвеждаме в България, плащаме ренти, ние сме данъкоплатци, каза още Берберов.