Днес в 10:00 часа земеделски производители и преработватели започват протестни действия на възлови точки в цялата страна, като ще бъдат блокирани гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали, а утре протестите ще бъдат насочени към София. В протеста ще се включат от всички селскостопански браншове, а заедно с тях Асоциацията на превозвачите на насипни товари и представител на преработвателния сектор, съобщава БТА.

До решението за протестни действия се стигна миналата седмица след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор "Земеделие". То беше провокирано от приетото в Комисията по икономическа политика и иновации, а впоследствие и в парламента решение да отпадне на забраната за внос на определени продукти - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.


Парламентът реши да отпадне забраната за внос на зърно от УкрайнаРешението влиза в сила след 15 септември тази година

Извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на изброените продукти беше въведена от Европейската комисия след протести на фермери в тези държави. Според мярката през тези страни можеше да преминават транзитно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, но не и да се предлагат на техните вътрешни пазари, припомня БТА.

ЕК съобщи в петък, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна. След края на този срок Украйна се съгласява да въведе мерки за избягване на затрудненията на европейския пазар, посочи ЕК в съобщението си.

Заключението на комисията е, че са отпаднали трудностите, изпитвани до неотдавна от България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария. ЕК и засегнатите държави от ЕС, Украйна и Молдова са се договорили Киев да въведе в следващите 30 дни лицензи за износ на земеделски стоки. Украинската страна се е ангажирала да следи износа на четири групи стоки, за да предотврати изкривяване на пазара в съседните държави от ЕС.

ЕК ще се въздържа от налагане на ограничения, докато мерките на Украйна са в сила и работят напълно, се отбелязва още в съобщението.

Непосредствено след оповестяването му, Полша, Унгария и Словакия наложиха едностранни забрани на вноса на зърно от Украйна.

Полша, Унгария и Словакия с едностранни забрани за внос на украинско зърноРешенията на трите страни бяха оповестени веднага след като ЕК съобщи вчера вечерта, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос

Протестиращите имат пет основни искания към управляващите

1. На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи.

3. Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи "де минимис" за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Производителите на олио у нас подкрепят вноса на украински слънчогледПо данни на Министерството на финансите държавният бюджет е загубил 164 млн. лева несъбрани данъци от това, че не се внася украинско зърно

4. Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис".

От сектора припомниха, че регистрираните земеделски производители са 70 000, но заедно със сезонните работници заетите с тази дейност достигат до един милион души.

5. Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията, като заявява, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

Според премиера Денков зърнопроизводителите се „държат като терористи“Аргументите, които използват, са напълно несъстоятелни, каза премиерът

Готови сме да подновим диалога във всеки момент, каза вчера на брифинг в Министерски съвет премиерът акад. Николай Денков, цитиран от БТА.

Той изтъкна, че правителството никога не е отказало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли е имало среща с 35 организации от животновъдния сектор, на която е присъствали министрите на земеделието и финансите. На тази среща почти всички организации са подкрепили отпадането на забраната за вноса от Украйна, каза Денков.

Той добави, че представителите на протестиращите сега браншови организации са участвали в пет срещи, организирани от министъра на земеделието Кирил Вътев. Те са част от консултативните съвети към ресорното министерство, участват и в работните групи по стратегическия план по земеделието.

По думите на Денков той два пъти лично е разговарял с украинския си колега, „тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки според държавите и техните изисквания, така че да не се пресити пазарът и да не създадат проблеми за земеделските производители във всяка една държава“. Премиерът поясни, че от България се очаква да определи "за кои стоки какви количества бихме могли да приемем". Това е решение, което правителството иска да приеме след обсъждане със съответните браншови организации, подчерта Николай Денков.

Премиерът разясни още, че заедно с министъра на земеделието са поканили организациите за разговор по тази тема. "Вместо това протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади", каза той. По думите му правителството остава с протегната към тях ръка.

МФ отпуска още 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производителиВъв връзка с вдигането на забраната за внос на украинско зърно

В България не са се допускали и няма да се допускат продукти, които са вредни за здравето, каза още на брифинга премиерът Денков.

Той посочи, че ще има стриктни проверки на внесените от Украйна стоки, включително и заради войната.

Денков цитира данни, според които от 1 октомври 2022 г. до 3 май 2023 г. Българската агенция по безопасност на храните е проверила 575 пратки зърно, внесени от Украйна. Той подчерта, че в нито една не са открити вредни вещества. Само в една пратка е имало „складови вредители, които нямат общо с войната в Украйна“. Допълнително преглеждани ще бъдат всички стоки, когато от утре влезе в сила отпадането на забраната за внос на зърно, посочи още Денков.

Петър Ганев, ИПИ: Икономиката печели от вноса на слънчоглед от УкрайнаИнвестициите в преработвателни мощности позволяват на индустрията да предлага на световния пазар краен продукт, който носи повече приходи и по-висока добавена стойност

Правителството вече започна работа за промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите. Целта е да имаме по-балансирано разпределение, което дава повече възможности на малките и средните производители, обяви министър-председателят. Той допусна, че обявените протести може да са свързани и с намерението за промяна на методиката.

Относно протестите Денков каза, че единствената инструкция, която е дал на министъра на вътрешните работи, е да осигури законно преминаване на целия протест. Ако някой се опита да наруши закона, съответно той ще бъде санкциониран. Ако протестът е съгласно законовите норми, няма да има проблем за участващите в него, коментира премиерът.

В края на изявлението си Николай Денков подчерта, че уважава всички, „които произвеждат нашата храна“.

"Ако някой от тези хора се е почувствал засегнат от моите думи, аз съм готов да се извиня. Но има други, на които не виждам за какво да се извинявам, каза Денков. Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. И голяма част от тези хора в момента са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам", заяви още премиерът в отговор на въпрос все още ли смята, че протестиращите организации се държат като терористични организации и дали ще преговаря с "терористи".

Става дума за изказването на министър-председателя от събота, като точните му думи бяха следните: "През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания - незабавно да се случи това, ако не го направите, ще блокираме държавата. Аз с терористи не преговарям".

Думите на Денков предизвикаха реакцията на бранша, а от Българския фермерски съюз (БФС) изпратиха своя позиция до медиите.
"Остро осъждаме използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи затова, че отстояват правата си. Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна - член на ЕС", пишат в позицията си от организацията.
"Правителството и земеделският министър Кирил Вътев вече 100 дни отказват да си говорят с браншовите организации за проблемите и оказването на помощ. Изцяло имаше липса на комуникация. Решиха да седнат на масата за преговори, когато дойде време за протести", коментира Георги Стоянов, председател на БФС, цитиран в съобщението. Според него заради липсата на диалог целият сектор излиза заедно на общ протест.

„Надявам се, че премиерът е сгрешил и е искал да каже трактористи, а не терористи”, каза Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който подава оставка като съветник на земеделския министър Кирил Вътев.

След вчерашния брифинг на премиера Денков Българската аграрна камара (БАК) разпространи до медиите позиция, в която определи като невярно твърдението му на премиера, че всички присъстващи на срещата организации са подкрепили отпадането на ограниченията за Украйна. „Уточняваме, че министърът на земеделието не е присъствал на тази среща, а беше представен от негов заместник. На присъстващите производители бе съобщено, че при отпадане на забраната за внос ще поевтинее фуражът", се заявява в позицията. От БАК посочват, че цената на фуража се определя от фуражните заводи, като до момента цената за земеделските производители не се е променяла.
„Не на последно място, за да може да твърди, че присъстващите са одобрили отпадането на вноса, би трябвало да има протоколирано гласуване, а такова няма“, отбелязват от аграрната камара. „Акад. Денков съобщи, че е имало още срещи под формата на Консултативни съвети, но тъй като тези формати се провеждат по един непродуктивен начин до момента те са безрезултатни“, добавят от организацията.
„По Стратегическия план по земеделието не е имало нито една среща на Комитета по наблюдение досега и министерството на земеделието не е разработило исканите от земеделците изменения в него. По тази причина все още не може да има заседание на Комитета за наблюдение“, т.е. по плана не се работи, посочват от БАК. Ключовите точки, които ще бъдат блокирани от протестиращите, са следните:
- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна–Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол; - Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград); - Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра; - Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена; - Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана; - Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала "Борис Гюдеров"), Брезник (ул. "Ангел Коцелянов"); - Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.