"Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен".

Това заяви премиерът Николай Денков преди началото на редовното правителствено заседание.

Според Денков освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, което ще подпомогне хората с ниски доходи, съобщава БТА.

По думите на министър-председателя горещата тема е забраната за внос на зърно от Украйна в някои европейски държави.

Има две гледни точки – на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в „липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора“.

Втората гледна точка, каза Денков, е на правителството, което има грижата да осигури по-ниски цени на хранителните стоки и на фуражите, по-ниска инфлация, повече постъпления в бюджета от внос и износ без да се помпа инфлацията и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители.

Нека бъде ясно – освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, ще намали инфлацията, което ще подпомогне хората с ниски доходи, ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ, заяви премиерът.

Икономическата комисия реши да падне забраната за внос на украинско зърноДесет от членовете на комисията гласуваха

Той каза, че досега за 2023 г. пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са 146 млн. лв., които биха могли да се използват за образование, здравеопазване, култура, или за подпомагане на земеделския сектор. Тези средства ще осигурят работата на заводи за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и чуждите пазари.

Затова смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен като за тази година са изплатени предвидените за изплащане към земеделските производители около 2 млрд. лв. от субсидии и помощи, каза Николай Денков.

Той е изненадан, че "сектор, който получава 2 млрд. лв. за година, може да твърди, че липсва каквато и да е държавна подкрепа".

От тези 2 млрд. лв. 890 млн. лв. са от Държавен фонд „Земеделие“ по европейска линия, 388 млн. лв. от Държавен фонд „Земеделие“ от държавния бюджет, които са отделени, така че да отидат за подкрепа на земеделските производители, отделно 390 млн. лв. от централния бюджет и 290 млн. лв. от бюджета на Министерството на земеделието и храните.

Твърдението, че държавата няма грижа за сектора е невярно. Добре е и секторът да има грижа за държавата, когато формулира своите искания, коментира премиерът.

Спирането на вноса на житни култури от Украйна заплашва редица сектори Български и унгарски браншови организации предупреждават са сериозни последици от подобно решение

Министър-председателят каза, че от началото на септември призоваваме европейския сектор за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производител до крайния потребител. Ще обсъдим и предложим механизъм за ограничаване на тези надценки, като временна мярка за подкрепа на производителите и потребителите, посочи премиерът.

Той съобщи, че ще се поискат от Европейската комисия (ЕК) допълнителни компенсации за загубите на българските земеделски производители особено на тези на слънчоглед. Ще се включим в коридорите за износ на зърно от Украйна като транзит през България и гръцките пристанища, за да се изнесе зърното от региона към другите региони, които имат нужда от него.

За тази дейност ще поискаме подкрепа от ЕК. Ще засилим фитосанитарния контрол при вноса, за да гарантираме здравето на гражданите.

Така ще проявим национално отговорна грижа за цялото общество, а не само за един сектор в държавата, заяви министър-председателят Николай Денков.