Протестиращите земеделски производители изляха българско прясно мляко на шосето при Долни Богров при пристиганета на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

Движението за кратко беше спряно.

Земеделците обясниха, че с акцията показват какво става с българското мляко, след като внасяме украинско. Символично на пътя бяха изхвърлени малини и ябълки, допълва БТА.

Министър Вътев прие поканата им и дойде на протеста, за да бъдат обсъдени проблемите в бранша и възможните решения.

Той каза, че не е професионален политик, но много добре познава проблемите на сектора от 30 години.

От войната в Украйна се промениха страшно много неща и светът стана друг. Ние сме най-близо до тази война и сме едни от най-потърпевшите, заедно с още четири фронтови държави, посочи Вътев. Натрупани са страшно много проблеми в продължение на 30 години, те не възникнаха вчера, не възникнаха откакто е вашият протест, каза още министърът.

По думите му обстановката е сложна, "много повече, отколкото си я представяме в този момент, в който се гледаме в очите". Имаме основание да си говорим и да се гледаме в очите, за да намерим правилните решения. За съжаление нито едно от решенията не предполагат моментално и веднага резултат, заяви Вътев. След като беше освиркан и посрещнат с викове "оставка", министърът призова за нормален, диалогичен разговор. Ако искате да чуете, дайте да водим нормален диалог, готов съм да отговарям на всички въпроси, които ще ми зададете, каза той на земеделците. В 14 ч протестиращите тръгнаха към София с автомобили и автобуси, но без техника. Протестът им ще продължи пред сградата на Министерския съвет.

Техни представители ще участват в среща по покана на премиера акад. Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев в 15:00 ч. в Министерски съвет. Протестиращите поиската в разговорите да се включат и лидерите на управляващата коалиция.

Според премиера Денков зърнопроизводителите се „държат като терористи“Аргументите, които използват, са напълно несъстоятелни, каза премиерът

Междувременно, графикът между Столичната община (СО) и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест беше уточнен днес.

"След приключване на днешния протест за проблемите в енергийния сектор на България, организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа", нашите протестиращи ще се придвижат физически към Министерски съвет като хора, не като машини.

Относно машините получихме разрешение от Столична община утре сутринта (20 септември) между 05:00 и 07:00 часа преди да има трафик да придвижим определена бройка машини, до 80 комбайни, трактори и други, които да бъдат позиционирани на бул. "Тодор Александров".

Това каза за БТА Илия Проданов от Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Протестиращите земеделци ще се съберат от 10:00 до 11:00 часа утре на площада пред храм-паметника "Александър Невски" и шествието им ще се придвижи до сградата на Министерския съвет.

Проданов обясни, че ако след днешния протест зърнопроизводителите започнат да придвижват машините си към центъра на столицата, ще блокират целия вечер трафик на града и уточни:

"Ние не желаем да пречим на гражданите и затова приехме компромисен вариант в ранни зори да придвижим тежкотоварните машини към центъра на София, за да ги позиционираме за протести".

На въпрос на БТА колко тежкотоварни машини имат готовност да влязат в столицата, Проданов уточни, че в момента в пограничните села край София са разположени около 600 селскостопански машини заедно с техните водачи, но само 80 от тях ще бъдат допуснати утре в столицата.

Тракторите на протестиращите земеделски производители са на входа на СофияОчаква се да пристигнат 600 трактора

По отношение на призива, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи по-рано правителството да се разбере днес и да постигне споразумение с протестиращите земеделци, който призив бе подкрепен и от изявление на депутата от ДПС Делян Пеевски, че днес до обяд ще има разрешение на исканията на зърнопроизводителите, Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, каза, че се надява политическите сили да имат добрата воля да решат назрелите проблеми на сектора.

"Надявам се исканията ни да бъдат уважени и всички заедно да започнем да работим по конкретните теми за решаване на наболелите проблеми. Все още, въпреки че вече мина цяла седмица, не сме сядали заедно на маса за дебати, но процесът е динамичен, надявам се на добронамерени послания от властимащите", обясни още Караколев, цитиран от БТА.

По думи на Проданов протестиращите очакват да бъде решено първото им от общо петте искания, което е най-проблемно и се отнася за вноса на зърно от Украйна.

"Депутатите обсъждаха в Народното събрание да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна, което допълнително разпали проблемите в сектора и доведе до протести", обясни Проданов и допълни:

"Надяваме се политиците да възприемат, че всички производители от земеделския сектор милеят да запазят българското производство и не смятат за редно да се допуска какъвто и да било внос на зърно от Украйна".

Земеделски производители от цялата страна се събраха тази сутрин на протест на входа на София при Долни Богров, предаде репортер на БТА. На мястото на сборния пункт са разположени десетки трактори, а също и автомобили на протестиращите.

Движението не е блокирано. Протестът се охранява от полиция.

Земеделците блокираха България. Ще стигнат ли тракторите до жълтите паветаНедоволните са категорични, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнение на всичките им искания, затова утре тежката техника се пренася в София

Над 1000 трактора в полите на София

Това е втори ден от протеста на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, гласувана от Народното събрание преди дни.

Вчера се проведоха протести в цялата страна. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове, а днес протестните действия се насочват към столицата.

По-рано от МВР съобщиха, че не се очакват протестни действия на зърнопроизводители в центъра на София днес. В столицата днес се провежда протест на миньори и енергетици, организиран от синдикатите.

"Нашите искания е да бъдем чути и да бъдем видяни. В момента сме с над 700 трактора от едната страна на София, от другата страна има още около 200-300 трактора, в полите на София има общо над 1000 трактора.

Искаме да ни видят, че ние съществуваме, защото болката ни е до незнайност", каза пред журналисти Цветан Берберов, член на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Земеделски производители започват протести с 5 основни искания към власттаГотови сме да подновим диалога във всеки момент, каза вчера Денков

Той беше категоричен, че исканията на земеделските производители не са партийни. Тук има симпатизанти на различни политически структури, аз лично съм безпартиен. Нашите искания са секторни, искаме да бъдем чути и видяни, каза Берберов.

По думите му целият апарат на държавата е бил впрегнат, за да бъдат с ограничени права да могат да дойдат и да си кажат проблемите. Ние сме тук, нормално е демократично да изкажем своето възмущение от това, което се прави, посочи Берберов, цитиран от БТА.

Карат ни да отидем на преговори при условие, че вече е факт решението на Народното събрание. В момента ни се хвърля прах в очите, ние искаме реални действия, каза още той. Нашата реалност е, че вече изнемогваме, че тази техника е купена с кредити и тя скоро може би няма да бъде наша, може би и земята няма да бъде наша. Ние сме български производители, произвеждаме в България, плащаме ренти, ние сме данъкоплатци, каза Берберов.

Според премиера Денков зърнопроизводителите се „държат като терористи“Аргументите, които използват, са напълно несъстоятелни, каза премиерът

Борисов е готов да бъде парламентьор

„Учудвам се, че и премиерът, и министърът продължават да не се срещат със зърнопроизводителите, да не го решават въпроса и той да ескалира.“,

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента на въпрос за заплахата на протестиращите зърнопроизводители да затворят жълтите павета в столицата.

„Иначе София е свикнала, с месеци стоеше затворен Орлов мост. Не е толкова страшно, просто сегашните ни некоалиционни партньори не са свикнали с това“, коментира той, цитиран от БТА.

Всичко се решава с диалог, в интерес на хората, на бранша, на секторите, на индустрията, посочи Борисов. Все още не съм чул икономическия министър, търговските аташета какво правят, това е огромен апарат, който седи и чака парламентът да вземе решение, коментира той.

Борисов посочи, че има решения, има и много бързи действия, които да се направят, като се започне от контрола на това, което влиза в България. Трябва да се назначат 100, 200, 300, повече хора във фитосанитарния контрол, допълни той.

В отговор на въпрос Борисов каза, че е готов да бъде парламентьор, за да направи връзката между управляващите и протестиращите. Ако го поискат, ще го направим, заяви той.

МФ отпуска още 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производителиВъв връзка с вдигането на забраната за внос на украинско зърно

По думите му зърнопроизводителите се дразнят на приказките за "майбасите".

"Със сигурност има доза истина и в това, което казва и Денков. Въпросът е, че ние не гледаме на IT сектора или на който и да е друг сектор автомобилите, само техните и това прави впечатление, това ги дразни", коментира лидерът на ГЕРБ. "Пазарна икономика - всеки има право да направи, каквото желае, след като си е платил данъците. Точка", заяви той.

Борисов попита къде са министрите на земеделието и на икономиката и какво правят, след като има проблем. И аз ги умолявам, след като и ние сме натиснали тези копчета да станат министри, да станат активни, да отидат да се срещнат с хората, да решат проблемите, каза той. Ако има законодателна нужда от нещо, ние сме насреща, ще съберем подписи, ще го вкараме, още утре ще го решим, допълни Борисов.

В отговор на въпрос лидерът на ГЕРБ каза, че премиерът Денков не им е предложил текст за коалиционно споразумение. Попитан какво става с подписването на такова споразумение, той коментира, че вече започва да става смешно за хората, защото по-реална коалиция няма как да бъдат. Попитан ДПС в коалицията ли е, лидерът на ГЕРБ отговори: „На практика да“.

Пеевски: Имаме уверението, че до обяд ще бъде решен въпросът

„Имаме уверението, че до обяд ще бъде решен въпросът със зърнопроизводителите“. Това каза депутатът от ДПС Делян Пеевски в парламента на въпрос за предупреждение на протестиращите зърнопроизводители довечера да блокират "жълтите павета" в столицата.

„Напротив, друго ни уведомяват от правителството, че има диалог. Но ние имаме уверението, че до обяд ще го решат. Нека да видим какво ще решат и след това ще коментираме отново“, заяви Пеевски, цитиран от БТА.

„Сега нещата са доста по-прости, става дума за едни обезщетения, които искат, за тези тонове зърно, които са в България, и разликата в цената“, допълни той.

Помолен да коментира днешните думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ДПС на практика са част от коалицията, Делян Пеевски каза: "Каквото ги подкрепяме, сме го показали, ясно сме го изразили".