Граничещите с Украйна Полша, Унгария и Словакия съобщиха, че налагат едностранно забрана на вноса на зърно от нападната от Русия страна.

Решенията на трите страни от Европейския съюз бяха оповестени веднага след като Европейската комисия съобщи вчера вечерта, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна, чието действие изтече тази нощ. Полша първа обяви, че ще удължи едностранно забраната за внос на украинско зърно, последвана от Унгария, която наложи едностранно забрана на вноса от Украйна на 24 селскостопански продукта, включително на зърното, предаде Reuters, цитирайки правителствен указ. Едностранната забрана, която влиза в сила от днес, се отнася по-конкретно за зърнените култури, редица зеленчуци, няколко месни продукта, както и за меда. Малко по-късно Словакия също наложи едностранно забрана за внос на зърно от Украйна.

Парламентът реши да отпадне забраната за внос на зърно от УкрайнаРешението влиза в сила след 15 септември тази година Земеделските производители в пет източноевропейски държави от ЕС - Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България - се оплакват, че са заплашени от фалит, тъй като евтиният украински внос подбива цените на вътрешния пазар, отбелязва Reuters и припомня, че четири от тези страни предупредиха, че може да удължат самостоятелно ограниченията, ако те бъдат отменени на европейско равнище. В четвъртък България отмени забраната.

Румъния все още не е излязла с официално становище.

МФ отпуска още 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производителиВъв връзка с вдигането на забраната за внос на украинско зърно Украинският президент Володимир Зеленски първоначално приветства решението на ЕС да не удължава забраната за внос на зърно от Украйна и го нарече пример за истинско единство и доверие. След като Полша, Словакия и Унгария обявиха, че ще наложат собствени забрани, Зеленски заяви, че ако съседни страни нарушават правото на ЕС, "Украйна ще отговори по цивилизован начин". "За европейското единство сега е важно да се работи също и на двустранно равнище, така че съседите да поддържат Украйна по време на войната", написа той в Telegram.