Парламентът прие да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.

Решението за позицията на Република България относно превантивните мерки по отношение на вноса на определени украински продукти беше взето със 124 гласа „за“, 69 „против“ и 8 „въздържал се“, съобщи БТА.

"Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в Република България, Република Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна", се посочва в решението на Народното събрание (НС).

Министерският съвет (МС) следва да предприеме необходимите действия за изразяване на тази позиция.

Асен Василев: Заради забраната на украинското зърно плащаме по-скъп хлябТрябва да се освободи вносът, за да може да се генерират приходи в хазната и да ядем по-евтини храни, добави той

Решението за позицията на Република България относно превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС и подкрепено от Комисията по икономическата политика и иновации в Народното събрание.


МФ отпуска още 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производителиВъв връзка с вдигането на забраната за внос на украинско зърно

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви днес пред парламента, че се е съгласил с макроикономически показатели, показани на Министерски съвет, според които не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната за внос от Украйна.


Той каза, че са предприети мерки за завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят – хербициди, пестициди и т.н., допълва БТА.