Точно в 10 часа тази сутрин земеделски производители и преработватели изпълниха заканите си към властта и блокираха с тежка техника над 40 възлови точки в цялата страна.

Сред тях – гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали.

Утре (19 септември) предстои протестите да се насочат към София, съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

В протеста се включват всички селскостопански браншове, а заедно с тях и Асоциацията на превозвачите на насипни товари и представител на преработвателния сектор, допълва БТА.

Ключовите точки, които остават блокирани часове наред, са следните:

  • - Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна-Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;
  • - Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);
  • - Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;
  • - Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;
  • - Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;
  • - Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала "Борис Гюдеров"), Брезник (ул. "Ангел Коцелянов");
  • - Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.
  • Как се стигна дотук

    До решението за протестни действия се стигна миналата седмица след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор "Земеделие".

    То беше провокирано от приетото в Комисията по икономическа политика и иновации, а впоследствие и в парламента решение да отпадне на забраната за внос на определени продукти - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.

    Извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на гореизброените продукти беше въведена от Европейската комисия след протести на фермери в тези държави. Според мярката през тези страни можеше да преминават транзитно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, но не и да се предлагат на техните вътрешни пазари.

    Европейската комисия съобщи в петък, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна. След края на този срок Украйна се съгласява да въведе мерки за избягване на затрудненията на европейския пазар, се посочва в съобщението.

    Петър Ганев, ИПИ: Икономиката печели от вноса на слънчоглед от УкрайнаИнвестициите в преработвателни мощности позволяват на индустрията да предлага на световния пазар краен продукт, който носи повече приходи и по-висока добавена стойност

    Заключението на комисията е, че са отпаднали трудностите, изпитвани до неотдавна от България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария. ЕК и засегнатите държави от ЕС, Украйна и Молдова са се договорили Киев да въведе в следващите 30 дни лицензи за износ на земеделски стоки.

    Украинската страна се е ангажирала да следи износа на четири групи стоки, за да предотврати изкривяване на пазара в съседните държави от ЕС.

    Непосредствено след оповестяването на решението, Полша, Унгария и Словакия наложиха едностранно забрана на вноса на зърно от Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на техни официални изявления.

    Полша, Унгария и Словакия с едностранни забрани за внос на украинско зърноРешенията на трите страни бяха оповестени веднага след като ЕК съобщи вчера вечерта, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос

    Протестите у нас

    Според председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов Народното събрание със своето решение е направило огромна услуга на земеделския сектор, като е обединило абсолютно всички браншови организации.

    Той подчерта, че протестите ще бъдат обединение на всички, които имат общо със земеделието в България.

    По-късно стана ясно, че Проданов подава оставка като съветник на земеделския министър Кирил Вътев. По думите му решението да поеме поста е било колективно на асоциацията, колективно е и решението за оставката. Фокусът сега трябва да e върху това колко много нерешени проблеми има в сектор "Селско стопанство".

    В събота премиерът Николай Денков отправи втора покана за среща с представители на сектора, след като от бранша отклониха първата. Пред журналисти той заяви, че аргументите, които зърнопроизводителите използват, за да протестират, са напълно несъстоятелни. Денков подчерта, че връзката и диалогът се късат от страна на недоволните, които първо са отказали среща със земеделския министър Кирил Вътев, а после и със самия него.

    Според премиера Денков зърнопроизводителите се „държат като терористи“Аргументите, които използват, са напълно несъстоятелни, каза премиерът

    "През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания - незабавно да се случи това, ако не го направите, ще блокираме държавата.

    Аз с терористи не преговарям", каза премиерът.

    Думите му предизвикаха реакцията на бранша, а от Българския фермерски съюз (БФС) изпратиха своя позиция до медиите. "Остро осъждаме използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи затова, че отстояват правата си. Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна - член на ЕС", пишат в позицията си от организацията, цитирани от БТА.

    5 основни искания към управляващите

    Протестът е фокусиран в пет основни искания към властта:

    На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

    Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи.

    Земеделски производители започват протести с 5 основни искания към власттаГотови сме да подновим диалога във всеки момент, каза вчера Денков

    Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи "де минимис" за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

    Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100% пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис".

    Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията, като заявява, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

    Трактори и тежка техника на жълтите павета

    Недоволните са категорични, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всичките им искания, затова след блокадите днес, утре тежката техника се пренася на жълтите павета в София, под прозорците на властта.

    Междувременно, в следобедните часове беше съобщено, че жандармерия и полиция са блокирали протестиращи със земеделска техника на източния вход на Казанлък, заяви за БТА Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

    Той посочи, че от организацията не знаят каква е причината за това.

    Берберов допълни, че протестиращите са блокирани вече над два часа и се подготвят да тръгнат от Околовръстния път на Казанлък в посока София.

    "Очакваме сблъсъци с органите на реда. Нашият поход е мирен, ние не отиваме на война, ако някой смята така, дълбоко греши", коментира Берберов.

    Производителите на олио у нас подкрепят вноса на украински слънчогледПо данни на Министерството на финансите държавният бюджет е загубил 164 млн. лева несъбрани данъци от това, че не се внася украинско зърно

    Земеделският министър: Няма да допусна да бъдете ощетени

    В отговор, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отправи покана за среща с представителите на инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест, съобщиха от аграрното министерство, цитирани от БТА.

    Той информира, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест с вх.№ 08.00 – 408/15.09.2023 г., формулираните искания в 5 точки са удовлетворени. Необходимо е заедно с протестиращите да бъдат прецизирани количествата и продуктите в т.1.

    В писмото си към протестиращите Вътев подчертава, че се познават от много години и заедно са отстоявали интересите си на производители на българска храна.

    "Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям", обръща се министърът към бранша.

    МФ отпуска още 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производителиВъв връзка с вдигането на забраната за внос на украинско зърно

    Той посочва обаче, че "никога не сме били в толкова сложна ситуация като днешната" – последствия от ковид пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна несигурност, крехка вътрешно-политическа обстановка.

    Вътев заявява, че след три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит се е постигнало много и са реанимирани много процеси, без "умелото им хиперболизиране от политически опит".

    Министърът припомня, че България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и еврозоната – там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници.

    "Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук, в България, по всички европейски стандарти, е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре. Единственото, което искаме, е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители", коментира Вътев.

    По думите му кабинетът на акад. Николай Денков и Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния интерес.

    Аграрният министър заявява, че като част от този кабинет няма да допусне да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители.

    Асен Василев: Заради забраната на украинското зърно плащаме по-скъп хлябТрябва да се освободи вносът, за да може да се генерират приходи в хазната и да ядем по-евтини храни, добави той

    Той казва, че още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега.

    "Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими", подчертава Вътев, допълвайки, че уточняването на детайли по гореизложеното не може да бъде извършено правилно без участието на браншовите организации от аграрния сектор.

    Министърът отправя покана към избрани от Инициативния комитет представители по всяко време на среща в ресорното ведомство за детайлното изработване на българската позиция в защита на икономическите интереси на българските земеделски производители.

    Премиерът Денков: Няма да ги каня, докато те не са готови да се видим

    Протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от ЕК и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата. Това коментира пред журналисти днес премиерът Николай Денков.

    Със зърнопроизводителите имаме разговор, а решението дали ще отпадне или няма да отпадне забраната за зърното не може да се взема само от производителите, каза Денков. Той уточни, че това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация. То се взема от Министерския съвет и от Народното събрание, каза още премиерът, цитиран от БТА.

    Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен, заяви премиерътСпоред Денков освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки

    През цялото време е имало диалог с производителите, коментира премиерът. Има разнородни интереси между животновъди, зърнопроизводители, посочи още той. Според Денков в момента основните организатори на този протест са зърнопроизводителите. Проблемът, който те са поставили, а именно с вноса от Украйна, е решен, добави премиерът.

    „Аз казах много ясно вчера, че когато са готови за конструктивен диалог, да дадат знак и ще се видим. Те досега са отказали две срещи. Аз няма да ги каня, докато те не кажат: „Готови сме да се видим“, коментира Денков.

    ЕК: Мерки срещу украинския внос повече не са необходими

    Временните мерки, въведени от ЕС за украинския земеделски внос, повече не са необходими, заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

    Той поясни, че миналата седмица Комисията взе решение да не удължава действието на европейските мерки, защото от тяхното въвеждане през пролетта причините за затрудненията, които изпитваха пет съседни на Украйна държави, са отпаднали.

    Говорителят отбеляза, че сухопътните превози са успели да поемат изнасяните от Украйна количества, както и че междувременно са били разширени възможностите за съхранение на зърно в ЕС.

    Страните от ЦИЕ искат забраната за украински внос на зърно да останеВ списъка са четири украински продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед

    Той уточни, че целият проблем се създава от това, че Русия се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море. По думите му, предстои ЕК и засегнатите държави да се запознаят подробно с предстоящото въвеждане от Украйна на лицензионен режим за износ на земеделски стоки.

    Търговията е въпрос, по който водещата дума е на ЕС, затова ще преценим едностранните мерки, предприети от Полша, Унгария и Словакия, заяви говорителят. Той не отговори на въпрос дали ЕС би защитил трите държави пред Световната търговска организация, ако Украйна заведе иск.

    Украйна планира да съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на храни

    На този фон, Украйна съобщи, че планира да съди Полша, Унгария и Словакия заради наложената от тях забрана за внос на селскостопански стоки от страната, предаде Ройтерс, като се позова на украинския зам.-министър на икономиката Тарас Качка. Той е изразил тази си позиция пред в. "Политико".

    По думите на Качка Украйна ще предприеме реципрочни мерки срещу Полша, ако тя не вдигне забраната.

    "Ще се наложи да вземем мерки и ще забраним вноса на плодове и зеленчуци от Полша", посочва министърът.