ЕС подкрепя усилията под егидата на ООН за запазване на договореностите за износа на украинско зърно. Това съобщи говорител на Евросъюза, след като днес Москва обяви, че се оттегля от споразумението, предаде Ройтерс.

По-рано днес Русия обяви, че замразява участието си в зърнената сделка, тъй като "киевският режим" е извършил "терористична атака" срещу руски военни и граждански кораби в Севастополския залив с девет въздушни дрона и седем автономни морски безпилотни апарата.

Москва "замразява участието си в осъществяването на споразуменията за извозване на селскостопанска продукция от украинските пристанища", гласи съобщение на руското министерство на отбраната.

Реакцията на ЕС

"Подчертаваме, че всички страни трябва да се въздържат от всякакви едностранни действия, които биха застрашили Черноморската инициатива за зърното. Тя е жизненоважно хуманитарно усилие, което безспорно играе положителна роля за осигуряването на достъп до продоволствие на милиони хора по света", каза Набила Масрали, говорител на ЕК по въпросите на външната политика и политиката на сигурност.

ООН е в контакт с Русия

ООН е в контакт с Русия, след като тя обяви, че спира участието си в споразумението, което възобнови износа на зърно и торове от украинските черноморски пристанища. Това съобщи говорителят на международната организация Стефан Дюжарик.

"Жизнено важно е всички страни да се въздържат от всякакви действия, които биха изложили на риск Черноморската зърнена инициатива, която е ключов хуманитарен опит и явно има положително въздействие върху достъпа до храни за милиони хора по света", каза Дюжарик.

Засега няма планове за контакти между Путин и Ердоган във връзка със ситуацията около украинското зърно, съобщи Москва

Разговор между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган за ситуацията около споразумението за износа на украинското зърно засега не се планира, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По-рано тази вечер източник на ТАСС в турската столица Анкара заяви, че Русия все още не е уведомила Турция за замразяването на договореностите.

Украйна заяви, че решението на Русия за зърното изисква категоричен международен отговор

Преустановяването от Русия на участието ѝ в споразумението за износа на зърно през Черно море изисква категоричен международен отговор от страна на ООН и Групата на 20-те най-развити икономики в света (Г-20), заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Във видеообръщение той обвини Москва, че се опитва по изкуствен начин да предизвика глад в Африка, Близкия изток и Южна Азия.

Решението на Русия да преустанови участието си в договореното с посредничеството на ООН споразумение за износа на украинско зърно през Черно море "за сетен път показва, че да се преговаря с Москва е безполезно", заяви по-рано украинският президентски съветник Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс.

"Путин превърна храната, студа и цените в оръжия срещу света. Русия води хибридна война срещу Европа, вземайки Африка и Близкия изток за заложници", написа Подоляк в Twitter.

Външното министерство в Киев заяви, че Русия използва фалшив претекст, за да блокира зърнения коридор. Началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак обвини Москва в изнудване и "измислени терористични атаки" срещу нейни обекти в окупирания Крим. "Примитивността на руския шантаж [може да бъде видяна] във всичко. Ядрен шантаж, енергиен, хранителен", написа Ермак в Telegram.

Русия все пка заявява готовност да доставя зърно безплатно на бедни държави

Русия – включително съвместно с Турция, е готова безвъзмездно да достави до четири месеца до 500 000 тона зърно на най-бедните страни. Това заяви по-рано днес аграрният министър на Руската федерация Дмитрий Патрушев в ефира на телевизия "Росия-24", предаде ТАСС.

"Русия винаги е била и си остава надежден партньор", обясни министърът. "Ако погледнем ситуацията като цяло, с оглед и на тазгодишната реколта, Руската федерация е напълно готова да замести украинското зърно и да прави доставки на приемливи цени за всички заинтересовани страни", изтъкна той.