Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че смъртта на Евгений Пригожин, чийто самолет се разби два месеца след бунта срещу Москва, показва какво се случва, когато хората сключват сделки с Владимир Путин.

Докато контраофанзивата на Украйна навлиза в четвърти месец, като до момента има само скромни успехи, Зеленски заяви пред CNN, че отхвърля предположенията, че е време да се преговаря за мир с Кремъл.

"Когато искаш да постигнеш компромис или да водиш диалог с някого, не можеш да го направиш с лъжец", категоричен е украинският лидер.

По думите му, когато Путин е разбрал, че голяма част от обществото подкрепя Пригожин, "той го е убил. Но преди да го убие, той му даде обещания като територията на Беларус, увеждането на въпросите за Африка и бизнеса, и много други различни неща".

Драматичната смърт на лидера на "Вагнер", последвала еднодневното въстание, което застраши властта на руския президент, е предупреждение, което трябва да се чуе, смята Зеленски.

Путин за Пригожин: Талантлив човек, който направи сериозни грешки

Докато САЩ и други ключови украински съюзници продължават да доставят оръжия на Киев и подчертават, че условията за постигане на "справедлив и траен" мир все още не са налице, няколко световни лидери, като бразилския Лула да Силва, поставиха Украйна пред задължението да сложи край на войната.

Като доказателство за позицията си Зеленски обаче цитира други държави, нападнати от руски войници, които продължават да бъдат частично окупирани от тях.

"Видяхте ли някакъв компромис от страна на Путин по други въпроси? С Грузия? С Молдова?" попита риторично той.

Украйна е постигнала постепенни успехи в южната част на страната на фона на ожесточени боеве с руските войски, сочат разкази от фронтовата линия, цитирани от CNN.

Как и кога може да приключи войната в УкрайнаМоже да се наложи западните правителства да подкрепят Украйна до 2025 г.

Видеоклипове с геолокация от петък показаха пустош от дупки от снаряди, изоставени окопи и разрушена военна техника в района между Роботин, Вербове и Новопрокопивка – триъгълник от села, който е ключов за украинците, за да се доближат до Токмак, важен център за руската отбрана.

"Резултатът, от който се нуждаем, e да получим нашата земя", категоричен е Зеленски. "И също така не става въпрос за земята, а за хората, защото замразената война не е мир", допълва лидерът.

"Путин – той иска да вземе цялата ни страна, да унищожи всички наши семейства, къщи. Той разбира, че Украйна никога няма да се върне назад, да си отиде от своята земя. Ние никога няма да го направим. Ето защо той ще трябва първо да ни убие", добави той.